12.Únor 2010,18:18
Boršč moravského komtura není ani tak polévka, spíše skvělý zeleninový "guláš".

600 g hovězího masa
1 velká cibule
2 mrkve, 2 petržele, 1 střední celer
asi 1 dl oleje
sůl,mletý pepř, mletý kmín
6 kuliček celého pepře a 6 kuliček nového koření
3 + 2 bobkové listy
mletý koriandr podle chuti
1 větší červená řepa
2 stroužky česneku
1 kostka masoxu
2 lžíce kečupu
1/4 středně velké hlávky zelí
kysaná smetana nebo bílý jogurt na dochucení


kr


Boršč moravského komtura - recept

Nahrubonastrouhat větší množství kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),hodit na zpěněnou cibulku s olejem a za stálého míchání bez vodyorestovat. Potom zalít vodou, dobře osolit a dusit. V druhém hrnciuvařit v osolené vodě na menší kostky nakrájené hovězí maso s celýmnovým kořením a pepřem, přidat bobkový list. Vařit do poloměkka, potévyjmout koření. Maso s vývarem přelít na dušenou zeleninu a za mírnéhovaru přidat na menší proužky nebo kolečka nakrájenou syrovou červenouřepu. Čím víc, tím lépe. Zalít horkou vodou tak, aby byla zeleninazatopená. Přidat nadrobno nakrájený česnek, kostku masoxu , okořenitmletým kmínem, znovu bobkovým listem, mletým černým pepřem, ale zejména- a to je důležité - mletým semenem koriandru - tím nešetřit.
Podlechuti přisolit případně osladit, přidat trochu kečupu pro lehcenakyslou chuť. Až je červená řepa poloměkká, vsypeme do borščenakrájené syrové hlávkové zelí, dobře vmícháme a lehce zalijeme vroucívodou jen tak, aby byla zelenina lehce zatopená. Zelenina musí být vhrnci převažující složkou, barva boršče je temně červená, na povrchu sevytvářejí menší oka oleje s extrahovaným oranžovým barvivem z mrkve.Vaříme ještě 5 minut, odstavíme z ohně a necháme pod poklicí zvolnavychladnout. Pochopitelně, pokud to vydržíme a ještě za horka borščnezdlábneme.

Pokud budeme jíst boršč až druhý den, je třeba jejznovu dochutit, některé aromatické i chuťové složky se delším stánímvytrácejí.

Podáváme s kyselou smetanou nebo jen bílým jogurtempro zjemnění chuti až na talíři. Nejlepší je s rozpečenými houskami, ato jako hlavní jídlo, skvěle chutná je-li lehce zaléván vychlazeným pivem.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: