21.Březen 2010,11:40
nj

20. Kanadské kuře

Kuře, 2 sklenky vody, 1/8 másla, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, 1 lžíce octa, sůl, pepř, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru, 1/2 citronu, 3 stroužky česneku.
Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku vody a 1/8 másla a dáme péct. Do kastrolku dáme necelý šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, sklenici vody, 1 lžíci octa, trochu soli, pepře, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru a vše vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Po svaření zakápneme šťávou z 1/2 citronu a přidáme 3 stroužky česneku. Touto směsí zalijeme kuře a dáme dopéci. Příloha: bramborová kaše.

21. Katalánské kuře

1 kuře, 100g másla, 200g rajčat, 1 větší cibuli, pár celých pepřů, sůl.
Kuře naporcujeme na menší kousky, osušíme a opečeme na másle. Když už je pěkně do zlatova přidáme na plátky nakrájenou cibuli, pepř, sůl a rajčata, která si předem upravíme a to tak, že je přelijeme horkou vodou, sloupneme, vydlabeme semínka a zbylou dužinu nakrájíme a jenom tu přidáme ke kuřecímu masu. Společně pak zvolna dodusíme do měkka. Jako přílohu můžeme dát rýži nebo těstoviny.

22. Toskánské kuře

Kuře, sůl, olej, česnek, lístky šalvěje, bílé víno, rajčata, pepř.
Kuře rozdělené na jednotlivé porce osolíme, necháme odležet. Na oleji opečeme na proužky nakrájený česnek, přidáme nasekané lístky šalvěje, vložíme kuře a opečeme ze všech stran. Zalijeme bílým vínem, přidáme na kousky nakrájená rajčata a dusíme. Ochutíme pepřem, popřípadě dosolíme. Příloha: brambory.

23. Belgické kuře

Kuře, citronová šťáva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový list, tymián, petrželka), cibule, hřebíček, víno, pepř, sůl.
Kuře potřeme citronovou šťávou, vložíme do hrnce. Přidáme jemně nastrouhaný celer, kolečka pórku, mrkve, zalijeme vodou, povaříme. Přidáme bylinky, oloupanou cibuli se zapíchaným hřebíčkem, víno, pepř, sůl. Vaříme doměkka. Bylinky odstraníme, kuře vyjmeme, naporcujeme, přelijeme scezeným vývarem. Příloha: zelenina.

24. Francouzské kuře

Kuře, tavený sýr, bylinky (petrželka, pažitka, řeřicha, estragon), sůl, pepř, máslo.
Připravíme si pastu z taveného sýra, jemně nakrájených bylinek. Směsí uvnitř potřeme osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme máslem a pečeme dozlatova. Příloha: brambory.

25. Ruské kuře

1 kuře, 125g másla, 2 cibule, několik stroužků česneku, sůl.
Z Ruské kuchyně - Kuře naporcujeme na ploché díly a lehce osolíme. V širokém kastrole rozpustíme máslo, urovnáme do něj kuře, posypeme je nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Přiklopíme pokličkou a tu zatížíme závažím a dusíme na prudkém ohni. Přesně za 5 minut opatrně cibuli shrneme, porce obrátíme, cibuli dáme opět na porce, ztížíme a dusíme další 4 minuty. V Čechách používáme "Papinův tlakový hrnec".

26. Indické kuře

Kuře, bílý jogurt, cibule, muškát, skořice, pepř, bobkový list, hřebíček, česnek, paprika (koření), kečup, sůl.
Rozporcované a pokud možno vykostěné kuře naložíme asi na 2 hodiny do rozšlehaného osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme cibulku, přidáme trochu muškátu, skořice, pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho vložíme kuře i s marinádou a dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku a kečup. Povaříme a servírujeme. Příloha: rýže.

27. Indické kari kuře

1 kuře, sůl, 1 cibule, 2 stroučky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1 lžička zázvoru, 2 lžičky kari, 1 lžíce kečupu.
Kuře vykostíme, nakrájíme na nudličky, posolíme a opečeme na tuku. Přidáme na jiné pánvi osmaženou cibuli, třený česnek a koření. Podlijeme 2 dl vody a dusíme. Dochutíme kečupem a worchesterem.

28. Tatranské kuře

Kuře, žampióny, cibule, pórek, vepřová šťáva, sýr eidam, solamyl, olej, sůl, petržel, rajče, bramborákové těsto, anglická slanina.
Kuře vykostíme a bez kůže nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem, a na opečeme na oleji. Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí a pórkem a podusíme. Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy 1 porce po 3 kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme. Podáváme zdobené petrželkou a rajčaty.

29. Indiánské kuře

Kuře, grilovací koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo, brusinkový nebo rybízový kompot.
Kuře potřeme vně i uvnitř grilovacím kořením. Naplníme na osminky nakrájenou cibulí, jablkem a celerem, osolíme, vložíme na pekáč. Rozpustíme máslo a smícháme s grilovacím kořením. Částí podléváme, částí během pečení potíráme. Podáváme s kompotem. Příloha: knedlík, brambory.

30. Tondovo kuře

1 kuře, olej, cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, dva malé protlaky, cukr, malý kečup, česnek, provensálské koření.Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné lžičky soli, 1 dl mléka.
Kuře rozporcujeme, porce osolíme a popepříme. Na dno pekáčku nalijeme trochu oleje, dno pokryjeme na kolečka pokrájenou cibulí, mrkev, petržel, celer. Na zeleninu dáme rozporcované kuře, přidáme lisovaný česnek, okořeníme jalovcem, pár bobkových lístků, malinko pocukrujeme. Na to dáme oba malé protlaky, kečup.
Vše zalijeme vodou a zasypeme provensálským kořením. Přiklopíme a dáme péci do trouby. Jako příloha se podávají noky, ale může být chleba, těstoviny atd.
Příprava noků: Z výše uvedených surovin vypracujeme těsto husté jako na lívance a nakapeme (nastrouhat) do vařící osolené vody. Vaříme od bodu varu 8 -10 minut.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: