01.Únor 2010,19:26
Suroviny
500 g předního hovězího masa, 500 g vepřového plecka, 4 velké cibule,
4 papriky (i mírně pálivé), 6 rajčat, 5 stroužků česneku, 200 g uzeného bůčku (nebo slaniny),
1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, 1 chilli paprička, sůl, mletý pepř,
1 kostka masového bujónu, olej nebo sádlo
1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, 1 chilli paprička, sůl, mletý pepř,
1 kostka masového bujónu, olej nebo sádlo
Postup
Kromě všech potřebných surovin si na tento gulášek rezervujeme především dostatek času, protože příprava trvá poměrně dlouho.
Nejdříve si připravíme všechny suroviny -uzený bůček nebo slaninu
Masonakrájíme na větší kostky, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zpaprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na proužky.Rajčata také opláchneme a nakrájíme na osminky. Česnek oloupeme anakrájíme na plátky. Připravíme si asi 1 l horkého bujónu z kostky.
Vkastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí asi 2 lžíce), přidámenakrájený uzený bůček, česnek a cibuli. Orestujeme a přidáme hovězímaso. To také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho a posypemečervenou paprikou. Vše zalijeme litrem bujónu, kastrol přikryjemepokličkou a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Poté přidáme vepřovémaso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenouchilli papričku (nebo špetku chilli koření nebo ½ kávové lžičky mletýchchilli papriček naložených v soli) a mletý pepř. Promícháme, opětpřikryjeme pokličkou a společně dusíme nejméně další hodinu až hodinu apůl. Když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená rajčata a papriky adodusíme. Na závěr ochutím majoránkou.
Podáváme s chlebem.
Vkastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí asi 2 lžíce), přidámenakrájený uzený bůček, česnek a cibuli. Orestujeme a přidáme hovězímaso. To také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho a posypemečervenou paprikou. Vše zalijeme litrem bujónu, kastrol přikryjemepokličkou a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Poté přidáme vepřovémaso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenouchilli papričku (nebo špetku chilli koření nebo ½ kávové lžičky mletýchchilli papriček naložených v soli) a mletý pepř. Promícháme, opětpřikryjeme pokličkou a společně dusíme nejméně další hodinu až hodinu apůl. Když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená rajčata a papriky adodusíme. Na závěr ochutím majoránkou.
Podáváme s chlebem.
Poznámky:
Napřípravu nám stačí pouze jeden hrnec. Takže lze snadno připravovattřeba na chatě nebo na chalupě. Této situaci také odpovídá množstvísurovin. Rozhodně je toho víc, než pro jednu rodinu.
Napřípravu nám stačí pouze jeden hrnec. Takže lze snadno připravovattřeba na chatě nebo na chalupě. Této situaci také odpovídá množstvísurovin. Rozhodně je toho víc, než pro jednu rodinu.