31.Leden 2010,22:03
Ingredience:
0.3 kg zadního hovězího, 40 g vepřového sádla, 60 g cibule,
10 g česneku, 0.2 g mletého pepře, 20 g hladké mouky, 6 g soli, 20 g rajčatového protlaku,
3 g mleté papriky, 60 g slaniny, 50 g pařížského salámu, 100 g žampiónů, 60 g kapie
Postup:
Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky.
Na2/3 sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem dozlatova,přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravenémaso. Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě. Potom přidámepepř, sůl a rajský protlak
a pod pokličkou dusíme dozměknutí. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je masoještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku,orestujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčkabyla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je masoúplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla,přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu,salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) akapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme. Příloha: brambory, knedlík nebo chléb