47. Ebenové kuřátko
Asi dvoukilové kuře, 3 jablka, 10 dkg vlašských ořechů, 1 sáček rozinek, kečup, sůl, kmín, 1 skořicový cukr, 1 dl vody, 2-3 dl červeného vína.
Kuře omyjeme, osušíme, posolíme, pokmínujeme a pořádněpotřeme kečupem. Jablka zbavená jádřinců vložíme do kuřete, podlijeme vodou avínem a dáme péci hřbetem vzhůru. Pečeme asi při teplotě 200o C.Zbylá jablka nakrájíme na kostky, posypeme skořicovým cukrem. Po 45 minutáchpečení, kuře obrátíme a přidáme jablka, ořechy a rozinky. Za občasnéhopodlévání dopečeme.
48. Kuře s banány č. 1
Kuře, sůl, pepř, banány, mouka, petrželka.
Na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře, osolíme,opečeme, zalijeme vodou a dusíme. Přidáme nakrájené banány, okořeníme pepřem,zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme doměkka. Před dopečením přidámenadrobno nakrájenou petrželku. Příloha: brambory.
49. Kuře s banány č. 2
1 kuře, 2 banány, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžička mletého zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, sůl
.
Kuře rozdělíme na 4 porce, dáme do pekáčku, podlijeme šálkemvody, osolíme, posypeme zázvorem a pokapeme sójovou omáčkou. Během dušení občaspodléváme, až je kuře téměř měkké, potom přidáme na tenká kolečka nakrájenébanány. Nakonec zahustíme škrobovou moučkou, rozpuštěnou v trošce vody. Ještěkrátce povaříme a dochutíme. Podáváme s vařenou rýží a kompotem.