53. Kuře s pórkem v páře
1 kuře nebo 4 stehýnka, 150g žampiónů, 1velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku mletého kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo destilátu (vodka, slivovice).
Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve oddělímestehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme jenapříč na několik menších kousků. Z žampiónů dokrojíme nožičky. Do mísynaskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny. Navrch nasypeme koření,trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a Glutasol až ke konci. Všezakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák do většího hrnce s vařící vodou azakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším plameni, aby se vytvořilohodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (vodav hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do šťávy plnéchuti z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete, nebo ji podávámesamostatně jako polévku.
Varianta: místo žampiónů můžeme použít jiné houby isušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jinéčerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.
54. Kuře s koňakem
1 kuře, 25g slaniny, 150g žampiónů či hříbků, slepičí bujón, lžíce rajského protlaku, hladká mouka, 1/2 dl koňaku, sůl.
Porce kuřete vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem,přidáme nakrájenou slaninu, sůl, podlijeme slepičím bujónem a dusíme. Když jekuře poloměkké, přidáme nakrájené žampióny. Jakmile kuře i žampióny změknou,přidáme rajský protlak. Porce kuřete vyjmeme na mísu, omáčku zaprášíme moukou,zalijeme koňakem a povaříme. Do hotové omáčky vložím e porce kuřete. Podáváme srýží.
55. Kuře s nádivkou
1 kuře, olej, sůl, pepř Nádivka: 1 houska, 2 vejce, 1 lžíce másla, 0,5 dl mléka, kuřecí játra, strouhanka podle potřeby, 1/2 menšího pórku, na špičku nože muškátového květu, sůl, celerová nebo petrželová nať.
Játra utřeme a dáme zpěnit na máslo s jemně nakrájenýmpórkem a natí. Máslo utřeme se žloutky, přidáme namočenou a vyždímanou housku,ušleháme s ostatními přísadami. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků.Naplníme osolené kuře, zašijeme, potřeme olejem a pečeme do zlatova. Podávámeobložené zeleninou s brambory nebo rýží.