29.Březen 2010,04:15

117. Kapr po maďarsku

Asi 1,5 kg kapra, 3/4 kg brambor, 100 g másla, 3 tvrdá rajčata, 2 zelené papriky, cibule, mrkev, 60 g slaniny, 3 dcl smetany, lžíce sladké papriky, sůl

Oloupané brambory nakrájíme na slabší plátky, vložíme do většího pekáčku na rozpuštěné máslo, osolíme a v troubě opečeme do poloměkka. Částečně zapečené brambory poklademe vrstvou nakrájené zeleniny, dále poklademe porce kapra. Každou porci předem protáhneme nudličkami slaniny a obalíme v mouce promíchané se sladkou paprikou. Vše zalijeme smetanou a v předehřáté troubě zapečeme do měkka.

 

118. Kapr po vídeňsku

6 asi 200 g porcí kapra, 80 g slaniny, 100 g sladkokyselých okurek, 10 g kaparů, 20 g másla, 2 dcl kyselé smetany, lžíce jemné hořčice, 50 g tvrdého sýra, citrón, sůl

Porce kapra osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme porce kapra, přelijeme rozmíchanou smetanou a poklademe plátky nakrájené slaniny. Pak potřeme pokrm hořčicí, posypeme jemně nakrájenou cibulí, drobně nakrájenými okurkami a kapary. Nakonec pokrm přelijeme rozkvedlanou smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapečeme v předehřáté troubě a podáváme s vařenými brambory.

 

119. Opékaný kapr s kapary

250 g kapra, 10 g rostlinného tuku, 10 g oleje, 10 g citrónové šťávy, 10 g kaparů, sůl, pepř

Osušenou porci kapra opepříme, osolíme, opékáme po obou stranách na rozpáleném oleji a přeložíme na nahřátý talíř. Olej od opékání slijeme, na pánvičku přidáme rostlinný tuk a kapary, osmahneme je a nalijeme na porci kapra. Kapra přelijeme citrónovou šťávou a podáváme s vařenými brambory.

 

120. Kapr s jogurtovou majonézou

250 g kapra, citrón, sůl, na majonézu : 100 g bílého jogurtu, 10 g oleje, 20 g cibule, 10 g kyselé okurky, pažitka, pepř

Porci kapra osolíme, několikrát nařízneme na vrchní straně a do zářezů vložíme plátky citrónu, grilujeme po každé straně asi 4 minuty, přendáme na předehřátý talíř a přelijeme jogutrovou majonézou. Majonéza : půl bílého jogurtu rozmícháme s olejem, přidáme drobně sekanou cibulku, kyselou okurku a pažitku. Podle chuti osolíme a opepříme.

 

121. Kapr po ukrajinsku

1 kg kapra,100 ml oleje, 30 g hladké mouky, 40 g cibule, 30 g másla, lžíce octa, 20 g cukru, 3 hřebíčky, 3 zrnka nového koření a pepře, 2 bobkové listy, malá feferonka, sůl, petrželka

Porce kapra osolíme, posypeme kořením, obalíme v mouce a po obou stranách na oleji opečeme. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu jí osmažíme na másle. Pak přidáme další koření a feferonku, cukr, ocet a druhou polovinu cibule. Vše zalijeme asi 300 ml vody, vložíme porce kapra a ještě dusíme. Hotový pokrm posypeme sekanou petrželkou a podáváme s opečenými brambory.

 

 

 

122. Kapr rožmberský

4 porce kapra, lžička pepře, lžička kmínu, lžička soli, 3 stroužky česneku, 150 g strouhanky z dietních sucharů, 3 žloutky, máslo na smažení, 50 g hladké mouky

Jednotlivé porce zbavíme kůže i páteře a osolíme je. Hladkou mouku smícháme s tlučeným kmínem a pepřem, česnek utřeme a rozmícháme se žloutky. Řízky obalíme nejprve v okořeněné mouce, pak ve žloutcích, ve strouhance z dietních sucharů a nakonec na másle usmažíme.

 

123. Kapr pečený

Asi 2 kg kapra, 100 g másla, cibule, špetka tymiánu, 10 zrnek pepře, lžíce octa, 2 dcl kyselé smetany, sůl

Nasoleného kapra položíme na máslem vymaštěný pekáč. Přidáme pokrájenou cibuli, tymián, pepř, vodou rozředěný ocet a za občasného podlévání kyselou smetanou ho vcelku opečeme. Vyndáme na mísu, omáčku procedíme a přidáme k rybě, přílohou jsou vařené brambory.

 

124. Kapr ALI BABA

4 porce kapra, 300 g cibule, sůl, pepř, hladká mouka, olej

Kapra stáhneme, odstraníme páteř a naporcujeme. V drobně nakrájené cibuli obalíme porce a v uzavřené misce ponecháme 1 den v chladu. Pak cibuli odstraníme, maso osušíme, osolíme, obalíme v mouce a usmažíme na másle. Podáváme s vařenými brambory.

 

125. Nebeský kapr

4 porce kapra, 100 g celeru, 50 g petržele, 2 kyselé okurky, 1 dcl bílého vína, 1 dcl nálevu z kyselých okurek, lžíce bramborové mouky, 5 zrnek nového koření, bobkový list, špetka muškátového květu, sůl

Nastrouháme kořenovou zeleninu, přidáme víno, nálev, koření, sůl a vaříme asi 15 minut. Pak omáčku protřeme přes síto, rozředíme vodou a udusíme v ní porce kapřího masa. Nakonec podlijeme trochou vody s rozmíchanou bramborovou moukou a přidáme pokrájené okurky.

 

126. Pikantní kapr

Půlka kapra, 100 g králičího vyškvařeného sádla, sůl, 2 dcl octa, 3 dcl vody, 20 zrnek pepře, 2 cibule, špetka cukru

Půlku kapra potřeme z obou stran sádlem, vydatně osolíme a po obou stranách do červena prudce opečeme. Ocet svaříme s vodou, strouhanou cibulí a pepřem, osolíme a přisladíme, horký roztok nalijeme na rybu a necháme v chladu 1 den. Pak nálev slijeme, odstraníme zbytky ztuhlého sádla,, rybu přendáme na mísu, ozdobíme kolečky syrové cibule a podáváme.

 

127. Kapr nasladko

2 kg kapra, 500 g cibule, 150 g kořenové zeleniny, 100 g cukru, 50 g hrozinek, 50 g mandlí, 40 g želatiny, 3 lžíce citrónové šťávy, pepř, sůl

Z pokrájené kořenové zeleniny, cibule, kapří hlavy, a soli připravíme vývar. Porce ryby rozložíme na pekáček, část vývaru zalijeme a udusíme. Oba zbylé vývary procedíme, přidáme pepř, hrozinky, oloupané pokrájené mandle, cukr, citrónovou šťávu a krátce povaříme. V odstaveném vývaru rozpustíme želatinu, směs rozlijeme na rybu a necháme ztuhnout.

 

128. Kapr po staropolsku

2 kg kapra, 300 g kořenové zeleniny, 100 g másla, 50 g hrozinek, 50 g mandlí, 50 g hladké mouky, 30 g cukru, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 dcl červeného vína, sůl, pepř

Z hlavy a pokrájené kořenové zeleniny uvaříme vývar z asi 1 l vody, pak ho přecedíme, zahustíme jíškou z másla a mouky, opepříme, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a přidáme víno, obarvíme zkaramelizovaným cukrem, přidáme oloupané pokrájené mandle, hrozinky a nakonec rozporcovanou rybu, kterou v omáčce do měkka dusíme.

 

129. Kapří menu

Asi 2 kg kapra, 150 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 1 dcl sladké smetany, žloutek, sůl, špetka muškátového květu, zelená petržel, 100 g másla, 50 g strouhaného křenu

V kastrolu přivedeme litr vody do varu, vložíme kapra, pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Vaříme do měkka. Pak rybu vyjmeme, upravíme na mísu, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhaným křenem a podáváme s vařenými brambory. Polévku procedíme, ochutíme muškátovým květem, zakvedláme smetanou se žloutkem, a podáváme s pokrájenou zelenou petrželkou.

 

130. Smažený kapr v pivním těstíčku

1 kg kapra, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 100 g mouky, pivo, olej, citrón, sůl

Porce kapra osolíme a necháme v chladu asi hodinu odležet. Smícháme žloutky s olejem a moukou a přidáme pivo - tolik, aby těstíčko bylo přiměřeně husté - a nakonec vmícháme sníh z bílků. Osušené porce ryby namáčíme v tomto těstíčku a po obou stranách smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory ozdobené kolečky citrónu.

 

131. Kapr chung-šao

200 g porce kapra, olej, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce masového vývaru, lžíce červeného dezertního vína, 50 g šunky, 1 pórek, 50 g máčených tvrdých hub, 2 stroužky česneku, glutasol, cukr, zázvor, škrobová moučka

Porci nařízneme několika podélnými řezy. Mírně poprášíme škrobem a dáme marinovat na půl hodiny do sójové omáčky. Pak kapra opečeme na středním ohni po obou stranách, slijeme olej, maso podlijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku, víno, plátky česneku, na nudličky nakrájenou šunku, na slabší kolečka nakrájený pórek a menší kousky hub. Ochutíme trochou sójové omáčky, vínem, cukrem, zázvorem, glutasolem a osolíme. Zalijem trochou oleje a pod pokličkou na mírném ohni podusíme do měkka. Porci kapra přendáme na talíř, přelijeme vypečenou šťávou a přidáme ostatní současně dušené přísady.

 

132. Kapr liu

200 g porce kapra, bílek, lžíce máčeného škrobu, 3 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 1 dcl rybího vývaru, lžíce červeného dezertního vína, lžička glutasolu, olej, pórek

Kapra po délce rozpůlíme, stáhneme a vykostíme, nakrájíme na tenké plátky, které promícháme s bílkem, solí a škrobem. V mírně rozpáleném oleji osmažíme. Na čisté pánvi zahřejeme trochu oleje, přidáme na plátky nakrájený pórek, česnek a zalijeme vývarem. Ochutíme vínem, glutasolem a osolíme. Promícháme a přidáme porce kapra a pomalu podusíme. Zahustíme máčeným škrobem a zakápneme horkým olejem.

 

133. Kapr s kari kořením

200 g plátků kapra, bílek, lžíce máčeného škrobu, sůl, olej, cibule, 100 g zeleného hrášku, lžička kari koření, rybí vývar, lžíce červeného dezertního vína, 2 lžíce sádla, půl lžičky glutasolu, sůl, máčený škrob

Plátky kapra promísíme s bílkem, škrobem a solí. Na mírném ohni osmažíme jen do světlé barvy a odstavíme. Do rozpáleného sádla vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a zelený hrášek, po zpěnění přidáme kari koření, zalijeme vývarem, ochutíme vínem, glutasolem a osolíme. Dobře promícháme a přidáme plátky kapra, krátce podusíme a podle potřeby zahustíme máčeným škrobem.

 

134. Kapr po moravsku

400 g kapra, 40 g tvrdého sýra, 2 lžíce oleje, lžička másla, zelená petržel, sůl, 2 vejce

4 menší porce osolíme a na rozpáleném oleji po obou stranách upečeme. K rozšlehaným vejcím přidáme jemně nastrouhaný sýr a usekanou petrželku. Máslem vymažeme zapékací misku, vložíme porce kapra, zalijeme rozšlehaným vejcem a v troubě prudce zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: