28.Březen 2010,16:37

18. Rybí omeleta

Maso ze sladkovodních ryb, zelenina, hrášek, vejce, sůl

Maso a zeleninu nakrájíme a spolu s hráškem dáme na pánev, zalijeme rozšlehaným vejcem, mírně osolíme a opečeme po obou stranách.

 

19. Rybí majonéza

150 g majolky, lžička hořčice, 1/2 lžičky cukru, lžička worchesteru, lžíce octa nebo citronové šťávy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce šlehačky, pepř, 200 g vařené na kousky rozdělené ryby, 80 g nastrouhaného celeru

Vše smícháme ve směs a případně ještě osolíme. Používáme na osolené chlebíčky, nebo k náplni rajčat, vajec a paprik.

 

20. Rybí hemenex

Maso z větších ryb, cibule, pepř, vařené brambory, 2 vejce, tuk, kapary, nakládaná zelenina nebo houby

Maso nakrájíme na kostky a dusíme s cibulí a pepřem, pak přidáme nakrájené brambory a syrová vejce. Vše promícháme, podusíme na tuku a dáme na talíř. Zdobíme kapary, zeleninou nebo houbami.

 

21. Amur na smetaně s houbami

6 porcí amura po 200 g, 80 g másla, rybí vývar nebo vývar z masoxu, 2 cibule, 300 g čerstvých nemodrajících hub, 50 g oleje, mletý pepř, 2 dcl kyselé smetany, citrón, zelená petržel, bobkový list, sůl

Porce ryby osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a na rozpáleném oleji po obou stranách krátce opečeme. Podlijeme trochou vývaru, posypeme na drobno nakrájenou cibulí, nakrájenou petrželkou, přidáme bobkový list a v troubě pečeme. Po krátkém zapečení přelijeme ryby rozšlehanou smetanou. Na kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby, podusíme, poklademe na porce ryb a dopečeme. Jako přílohu podáváme vařené brambory a salát z čerstvé zeleniny.

 

22. Pečená maréna

Maréna, sůl, 100 g sardelového másla (máslo utřené se lžící sardelové pasty), 2 dcl hovězího vývaru

Marénu nasolíme a necháme 2 hodiny v chladu odležet. Pak ji uložíme do pekáče břichem dolů na dřevěný rošt, polijeme rozpuštěným sardelovým máslem a za občasného podlévání hovězím vývarem upečeme.

 

23. Maréna na houbách

Maréna, 20 g sušených hřibů, 4 lžíce oleje, 200 g rajčat, 3 stroužky česneku, mletý pepř, pažitka a sůl, na přílohu : 800 g brambor, cibule, 60 g slaniny, lžíce hladké mouky, 70 g másla, citrón, sůl

Marénu rozdělíme na poloviny, odstraníme páteř. Obě poloviny potřeme česnekem utřeným se solí a zprudka opečeme na oleji. Houby asi na 3 hodiny namočíme do studené vody. Opečené porce ryby podlijeme horkou vodou, v níž jsme máčeli houby, přidáme houby a zvolna dusíme. Později přidáme na kolečka nakrájená rajčata a dodusíme do měkka. Podle chuti osolíme a opepříme. Příloha : brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je nakrájíme na kolečka. Na drobně nakrájené slanině krátce osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme máslo a vše zaprášíme moukou. Promícháme s brambory, opepříme, osolíme a na větší pánvi opečeme do zlatova. Opečené brambory pokapeme citrónovou šťávou a posypeme strouhanou citrónovou kůrou.

 

24. Maréna na víně

4 porce marény po 200 g, 5 lžic oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce bílého vína, sůl

Marénu naporcujeme, osolíme, vložíme do pánve s rozpáleným olejem a opečeme na mírném ohni do měkka. Opečenou rybu přendáme na talíře a uložíme v teplé troubě. Do oleje po opékání ryby přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a na slabé plátky nakrájený česnek. Osmažíme, zalijeme vínem a krátce povaříme. Porce marény přelijeme šťávou s cibulí a podáváme s vařenými brambory.

 

25. Maréna po francouzsku

4 porce marény asi po 200 g, ocet, 6 dcl vody, 80 g cibule, zelená petržel, bobkový list, 8 kuliček pepře, tymián, 80 g másla, sůl

Do kastrolu vložíme na malé kousky nakrájenou cibuli, drobně usekanou petržel, tymián, bobkový list, celý pepř a vodu s octem. Vaříme asi 20 minut, pak procedíme, vývar vrátíme do kastrolu, uvedeme do varu a přidáme porce ryby. Vaříme na mírném ohni až ryba změkne, asi 5 minut. Hotovou rybu vyjmeme, rozdělíme na talíře a podlijeme rozpuštěným máslem do něhož před podáváním nakrájíme zelenou petržel. Podáváme s vařenými brambory.

 

26. Tloušť s dušenými pýchavkami

Dva tloušti (nebo 4 plotice), 200 g pýchavky, 4 lžíce oleje, 150 g rajčat, 2 stroužky česneku, naťová cibule, mletý pepř, sůl

Pýchavky nakrájíme na slabší kolečka a podusíme na oleji spolu s rybami. Během dušení přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata. Před skončením dušení přidáme česnek utřený se solí a špetku pepře. Podáváme s vařenými brambory posypané jemně nakrájenou cibulovou natí.

 

27. Panský tloušť

Tloušť, mlíčí, 100 g žampiónů, 50 g petržele, 50 g cibule, 50 g másla, 1 dcl oleje, lžíce citrónové šťávy, pepř, sůl

Tlouště vyplníme nádivkou, zašijeme a na dvě hodiny uložíme do marinády z oleje, citrónové šťávy, soli, pepře, strouhané petržele a cibule. Pečeme na roštu, poléváme marinádou. Příprava marinády : usekané mlíčí, pokrájené žampióny a lžíci marinády udusíme se zeleninou na másle.

 

28. Zavináče z bílých ryb

Bílé ryby, nálev : 5 l octa, 5 l vody, 1,2 kg soli, marináda : 2 l octa, 8 l vody, 200 g soli, 5 kostek cukru, celý pepř, nové koření, 2 bobkové listy, cibule, kyselé okurky

Ryby naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zatížíme a zalijeme nálevem, ve které je ponecháme 5 dní v chladnu, potom je vykostíme, a svineme jako zavináče, vrátíme zpět do čisté nádoby, a zalijeme vychladlou marinádou, vzniklou povařením octa, vody, soli, koření, cukru a nakrájené cibule. Do vychladlé marinády přidáme nakrájené okurky. Nádobu povážeme papírem a uložíme v chladu na 2 až 3 dny.

 

29. Bílé ryby grilované (dietní)

2 porce bílé ryby, lžíce citrónové šťávy, dvě lžíce olivového oleje, majoránka, sušená celerová nať, sušený libeček, tlučený kmín, sůl

Ryby okořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a v porcelánové misce zalijeme olejem. Necháme 3 hodiny v chladničce. Porce ryb vyjmeme, necháme okapat a za občasného potírání marinádou grilujeme do měkka. Zdobíme citrónem a podáváme s bílým pečivem.

 

30. Ryba po řecku

2 až 3 menší tloušti nebo cejni, 80 g oleje, velká cibule, 4 lžíce rajčatového kečupu, 3 lžíce červeného vína, lžička cukru, sůl

Půlené ryby opečeme na pánvi v rozpáleném oleji po obou stranách dočervena. Měkké ryby vyndáme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kečup, sůl a cukr. Podle potřeby přidáme trochu horké vody a dusíme asi 15 minut. Pečené ryby pak vložíme do připravené omáčky, přidáme víno a necháme přejít varem. Podáváme s vařenými brambory.

 

31. Bílé ryby po bulharsku

3 porce bílé ryby, 60 g másla, citrón, lžíce hladké mouky, lžička octa, 4 stroužky česneku, zelená petržel, sůl

Porce ryby osušíme, poprášíme moukou a na másle dozlatova po obou stranách opečeme. K česneku utřenému se solí přidáme drobně nakrájenou petržel, zředíme octem rozředěným stejným množstvím vody a upečené porce ryb přelijeme touto zálivkou. Podáváme s plátkem citrónu a bílým pečivem.

 

32. Nakládání menších ryb do soli

1 kg čerstvých malých bílých ryb, sůl

Menší ryby necháme v celku, větší nakrájíme na filety, ryby osolíme uvnitř i na povrchu, těsně složíme do kameninové nebo porcelánové nádoby, zasypeme ještě dvěma cm soli, zakryjeme pokličkou a zatížíme. Nádobu uložíme na 4 až 5 dnů do chladna, denně přelijeme ryby šťávou, která se vyluhovala. Před přípravou pokrmu ryby omyjeme, vykostíme, zbavíme kůže, nakrájíme na kousky a obložíme plátky citrónu. Takto naložené ryby vydrží v chladnu i déle než 14 dnů.

 

33. Ryby na kmíně

800 g kaprovitých ryb, 40 g mouky, 80 g oleje, 30 g másla, zelená petržel, citrón, kmín, sůl

Ryby osušíme, uvnitř potřeme citrónovou šťávou, obalíme v hladké mouce a posypeme kmínem. Jednotlivé porce nebo celé menší ryby opečeme po obou stranách na oleji. Před podáváním pokapeme porce rozpuštěným máslem, citrónovou šťávou a silně posypeme zelenou petrželkou. Podáváme s vařenými brambory.

 

34. Filipínská rýže s rybou

2 šálky rýže, 4 šálky vody, 300 g vařené vykostěné ryby, 4 hřebíčky, 8 zrn pepře, 2 kolečka kompotovaného ananasu, 2 banány, citrón, bílý jogurt, lžíce kaparů, sůl

Rybu v osolené vodě pozvolna uvaříme do měkka, vyjmeme, podélně rozřízneme a vykostíme. Rybu nakrájíme na malé kousky, samostatně uvaříme rýži s přídavkem všeho koření. Kapary, ananas a banány drobně pokrájíme, přidáme jogurt a vše lehce promícháme s rybím masem a rýží.

 
kategorie: Recepty - Rybářská kuchařka
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: