04.Březen 2010,09:04
Ožralé kuře
Pamětníci Labužníka už tenhle recept znají, alejelikož se k nám neustále trousí noví a noví hladovci a zároveň se námtenhle recept v průběhu času vypařil, tak zařazuji jeho reprízu.
Pamětníci Labužníka už tenhle recept znají, alejelikož se k nám neustále trousí noví a noví hladovci a zároveň se námtenhle recept v průběhu času vypařil, tak zařazuji jeho reprízu.
Ožralé kuřeTentorecept jsem objevil v nejmenovaném časopise, ano byl to CooksIllustrated a nedalo mi to, abych honem nezaběhnul do konzumu pro kuřea pár plechovek piva. Myšlenka vrazit kuřeti do zadku plechovku piva mě nedala spát, dokud jsem si to nevyzkoušel ... a řeknu Vám je to BOMBA! :-)) Taktedy vezměte celé kuře (obr. 1), vyndejte z něj, co Vám tam Xaverovnadělil, omyjte, osolte a vůbec připravte jako na běžné grilování. Máte-linějaký oblíbený recept na potírací omáčku, klidně přeskočte následujícířádky a udělejte si ji po svém. Kdo se chce nechat vést nechť na pánvidvě minuty prohřeje vlevo popsané ingredience nálevu. Kuřenyní vložíme do misky (obr. 2), zalijeme nálevem a necháme cca 1 hodinunasáknout nálev pod kůži. Předem varuju, že kdo chce kůrčičku klasickykřupavou, měl by se vyvarovat medu. Posuneme se o hodinukupředu. Vezměte plechovku piva (obr. 3), otevřete, cca 1 deci upijte apoté ostrým nožem vytvořte ve víku ještě další dva otvory. Plechovkudejte na plech, podložte nejlépe pečícím papírem. Vezměte kuře a posaďte jej na plechovku s pivem. Kdo si rád hraje, může, jako já, upravit pózu kuřete do libovolné polohy, jediná podmínka je, že musí pořád sedět. Nyní vložte plech i s kuřetem do trouby a pečte jej při 180°C cca 35 minut. Anyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde ji mázaraženou. Pivo důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř kuřeteatmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vyvzlíná do masa,díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabépřirovnání, to maso je božská mana. Já osobněse velkým kusům bílého masa na kuřeti vždycky vyhýbal a zpracovával honásledně na něco jiného. Těm časům je teď konec. Věřte, či nevěřte, natalíři mi zbylo stehno i křídlo, nacpal jsem se tím dříve odsuzovanýmmasíčkem k prasknutí, je to prostě balada. Myslím, že u mě doma budesedět na pixle jedno kuře každý týden :-)) Tak a máme hotovo,kuřátko je krásně dozlatova propečené, takže jej vyndáme z trouby,dvěma papírovými utěrkami přidržíme, zaklepeme a plechovka se vlastnívahou sama vysune. Naporcujte a hurá ke stolu, ať Vám ta pochoutkanevychladne jako mě při focení :-) |