17.Únor 2010,23:02
hjoi
 
16.Únor 2010,06:31
11
 
11.Leden 2010,17:26
1
2
 
16:19
1
2
 
31.Prosinec 2009,00:20
"Krtkův dort na plechu" - buchta na neděli
SUROVINY
Těsto: 320g hladké mouky, 180g cukru, 3 vejce, 3 polévkové lžíce kakaa, 200ml oleje, 200ml mléka, 1 prášek do pečiva
Stracciatelový krém: 250gtvarohu v kostce, 2 zakyslé smetany (celkem 400g), 250ml smetany kešlehání, 100g čokolády na vaření, 1 vanilkový cukr + uvařený pudink + 4banány
Pudink:250ml mléka, 1 a půl balíčku vanilkového pudinku, dle chuti asi 4 polévkové lžíce cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme vychladnout.
Těsto:
Oddělímesi žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru ručním šlehačem vyšleháme pěnu,do které pak po částech zašleháme olej a mléko. Potom si smíchámehladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva a též zašleháme do těsta.Nakonec vařečkou vmícháme sních z bílků. Těsto nalijeme na sádlemvymazaný a polohrubou moukou vysypaný vyšší plech (nejlépe buchťák sušima) a dáme péct na 160°C asi na 30 minutek.
Stracciatelový krém:
Vmíse si ručním šlehačem vyšleháme tvaroh se zakyslýma smetanama. Potomdo toho po lžících zašleháme vychladlý hustý pudink (to aby nám krémdržel) a najemno nastrouhanou čokoládu na vaření + vanilkový cukr.Nakonec si vyšleháme smetanu (bez ztužovače) a zašleháme ji do krému.Pro nás byl krém sladký akorát, ale klidně dle chuti ještě můžetepřisladit.
Když je těstoupečené a zchladlé, tak si navrchu nožem naznačíme okraje a pak ještějakoby šachovnici (viz. foto). To aby se nám buchta dobře dlabala.Vezmeme lžíci a střed buchty vydlabeme. Ale pozor, ne až na dno!!!Vydlabané kousky schováme bokem do misky a jdeme si připravitstracciatelový krém. Když je krém hotový, tak si banány podélněrozkrojíme a naskládáme je na dno buchty. Na ně pak rozetřeme krém anavrch krému rozdrobíme kousky vydlabaného těsta (dala jsem jen trochu,zbytek mi totiž zbaštili chlapáci než jsem dodělala krém). A jehotovo...už jen zbývá vydržet a nechat přes noc buchtu ztuhnout vlednici nebo někde v chladnu (já měla jen na chodbě, kde se netopí).
Je fakt výborná, určo zkuste!
DOBROU CHUŤ!!!
- žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme olej a mléko
- mouku smícháme s kakaem a prdopečem a zašleháme do těsta
- nakonec vmícháme vařečkou sníh z bílků
- těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hlubší plech a pečeme při 160°C asi 30 minutek
- upečenou a zchladlou buchtu vydlabeme, ale ne až na dno!!!!
STRACCIATELOVÝ KRÉM
- vyšleháme si tvaroh se zak. smetanama a po lžících do toho zašleháme hustý pudink
STRACCIATELOVÝ KRÉM
- pak zašleháme najemno nastrouhanou čokoládu na vaření a vanilkový cukr
STRACCIATELOVÝ KRÉM
- nakonec si ušleháme msetanu, kterou též zašleháme do krému
STRACCIATELOVÝ KRÉM
- hotový krém
- na dno buchty naskládáme banány a na ně rozprostřeme krém
- krém rozetřeme až do krajů
- na krém rozdrobíme vydlabané kousky buchty
DOBROU CHUŤ!!!
Krtkův dort
 
27.Prosinec 2009,21:46
kolacky

Jakupéct koláčky, když nemáte mouku, droždí, tvaroh, povidla, ba ani zrnkomáku? Nemožné do třiceti minut, zázraky do druhého dne :o) Za půlhodinky můžete mít křupavé koláčky na stole. Budou báječné a naprostooriginální, protože jsou to pusinkové koláčky, plněné lahůdkovounádivkou, lehkou jako peříčko. Když mě "napad tenhle nápad", anichvilku jsem nezapochybovala o tom, že to musí fungovat.


PUSINKOVÉ KOLÁČKY
  • 1 listové těsto
    (žádná hanba, když je koupené)
  • 3 vejce - potřebovat budeme jenom bílky
  • moučkový cukr (proč ne se špetkou vanilky?)
  • strouhaná čokoláda (rovná polévková lžíce bude stačit)
  • strouhané mandle (stejné množství jako čokolády, nejsou-li mandle, mohou být ořechy)
  • kapkaalkoholu (pro pány koňak, pro dámy likér, nezletilce o alkohol klidněošiďte, chutná to i bez něj, pro baletky a křehké víly šetřete alkoholem i cukrem)
Rozpálíme troubu na 170°C, aby se stihla pěkně zahřát, protože koláčky budou sedět na plechunež se nadějete. Listové těsto lehce rozválíme. Pokud je tence vyválenéna pečícím papíru, tak s ním nemusíme dělat nic. Rozklepneme vejce,oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého poušlehání vmícháme cukr a pár kapek alkoholu. Přidáme lžíci strouhanéčokolády, trochu mletých mandlí a namažeme na těstovou placku tak, jakokdyž děláme štrúdl.
Těsto svineme jako roládua nic nedbáme toho, že sníh nám vylézá horem dolem. Nyní nakrájíme nasilnější plátky a řeznou plochou je stavíme na plech jako komínky.


lupič


Vyteklýsníh lžičkou setřeme a navršíme ho na každý dílek těsta jako čepici. Ženevěříte, že z toho mohou být pěkně kulaté koláčky? V horké trouběpečeme cca 30 minut. Hotové jsou v momentě, když se nafouknou, zakulatía sněhová čepice pěkně zrůžoví.
Určitě váspřekvapí, jak se ukázkově zakulatí a budou plné té nejlepší koláčkovénádivky, jakou jste možná ještě v tomto spojení nejedli. V ústech sebudou slastně rozpouštět a sladké křupavé drobečky se budou snášet kzemi, když si zapomenete vzít talířek.
Proklatědobré pusinkové koláčky zmizí závratnou rychlostí, ale to jejich kouzlozůstane na jazyku ještě dost dlouho. Abych si pojistila jejichnesmrtelnost, hned jsem si zapsala recept :-) Nepekla jsem je naposledya jak se znám, některé své nápady poztrácím ve své děravé paměti. Odčeho mám tento blok? Listové těsto mám pro všechny případy pořád poruce. Dají se s ním dělat roztodivné kousky ;-) Na příště mám jeden moczajímavý nápad.
 
04.Listopad 2009,23:40
2 bílé jogurty
1 kelímek pohrubé mouky
1 kelímek cukru

1 prášek do pečiva
1 vejce

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem a drobenkou.

Drobenka:

1 hrnek hrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice (i více - podle druhu ovoce)

4 lžíce rozpuštěného másla

Prohněteme a nechá se uležet v lednici



 
23:37
1/4 kg tuku (Hera, Stela)
1 jogurt
1 vejce
1/2 kg polohrubé mouky


Spojit a nechat odležet minimálně přes noc v lednici.