01.Únor 2010,19:26
Suroviny
500 g předního hovězího masa, 500 g vepřového plecka, 4 velké cibule,
4 papriky (i mírně pálivé), 6 rajčat, 5 stroužků česneku, 200 g uzeného bůčku (nebo slaniny),
1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, 1 chilli paprička, sůl, mletý pepř,
1 kostka masového bujónu, olej nebo sádlo
Postup
Kromě všech potřebných surovin si na tento gulášek rezervujeme především dostatek času, protože příprava trvá poměrně dlouho.

Nejdříve si připravíme všechny suroviny -uzený bůček nebo slaninu
Masonakrájíme na větší kostky, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zpaprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na proužky.Rajčata také opláchneme a nakrájíme na osminky. Česnek oloupeme anakrájíme na plátky. Připravíme si asi 1 l horkého bujónu z kostky.
Vkastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí asi 2 lžíce), přidámenakrájený uzený bůček, česnek a cibuli. Orestujeme a přidáme hovězímaso. To také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho a posypemečervenou paprikou. Vše zalijeme litrem bujónu, kastrol přikryjemepokličkou a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Poté přidáme vepřovémaso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenouchilli papričku (nebo špetku chilli koření nebo ½ kávové lžičky mletýchchilli papriček naložených v soli) a mletý pepř. Promícháme, opětpřikryjeme pokličkou a společně dusíme nejméně další hodinu až hodinu apůl. Když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená rajčata a papriky adodusíme. Na závěr ochutím majoránkou.
Podáváme s chlebem.

g

Poznámky:
Napřípravu nám stačí pouze jeden hrnec. Takže lze snadno připravovattřeba na chatě nebo na chalupě. Této situaci také odpovídá množstvísurovin. Rozhodně je toho víc, než pro jednu rodinu.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤


0 Komentáře: