16.Červen 2010,21:57

ĎÁBELSKÁ OMÁČKA:

2 dl červeného vína, 6 lžic kečupu, 2 lžíce hořčice, chilli koření, kari koření, sůl.

ZBOJNICKÁ OMÁČKA:

150 g majonézy, 1 lžička sardelové pasty, 1 sterilovaná kapie, 1 feferonka, utřený česnek (podle chuti), 1 lžíce nálevu ze sterilovaných kapií, mletá paprika, sůl.

009

HOŘČICOVÁ OMÁČKA:

4 lžíce ostré hořčice, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky chilli nebo pálivé papriky, 1 kelímek kysané smetany, 2 lžíce octa, sůl. Vše důkladně rozmícháme a smetanu přidáme naposled. (Pikantní omáčka ke grilovaným masům).

SÝROVÁ OMÁČKA K TĚSTOVINÁM:

Na másle zpěníme dozlatova cibulku (můžeme přidat i anglickou slaninu), zalijeme mlékem, přidáme 2 trojúhelníčky taveného sýra, trochu strouhané Nivy, zakysanou smetanu, nasekané bylinky (bazalka, petrželka) a na sucho opražená sezamová semínka. Dochutíme kari nebo šafránem a krátce povaříme. Omáčku smícháme s uvařenými těstovinami (zakapeme je olivovým olejem).

023

SALÁTOVÁ OMÁČKA:

1/2 hrnku majonézy, 1/2 hrnku smetany (může být i kysaná), 1/2 hrnku kečupu, 1 lžička hořčice, 2 lžičky citrónové šťávy, několik kapek tabasca, 1/2 lžičky pepře, sůl. Všechny přísady důkladně promícháme a dáme vychladit. Hodí se do bramborového salátu.

JAHODOVÁ ŠVANDA:

500 g jahod, 100 g krystalového cukru, 5 lžic vody, 1 lžička Solamylu, citrónová kůra a šťáva z 1/2 citronu. Dvě třetiny jahod rozmixujeme, osladíme a dáme vařit. Zahustíme Solamylem rozmíchaným ve vodě. Necháme několikrát vzkypět, přidáme citrónovou kůru, šťávu a zbytek jahod. (Na trhanec, piškot. Stejným způsobem připravíme omáčku z borůvek, malin).

 
kategorie: Recepty - omáčky
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů