Bramborová polévka
2l vody500g brambor2 menší mrkve1 kořen petržele1/2 menšího celerukousek kapusty1 kedlubna50g čerstvých, nebo 20g sušených hub (sušené houby předešm namáčíme na 1/2 hodiny do studené vody, nebo mléka)40g hladké mouky40g tukukmínsůlmajoránka2 stroužky česnekupetrželová naťOčištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody s trochou kmínu. Po krátkém povaření přidáme pokrájené houby, přivedeme k varu a zahustíme světlou jížkou z tuku a hladké mouky. Polévku dovaříme, odstavíme z ohně, ochutíme majoránkou a třeným česnekem - pozor, polévka již byla solená, proto při tření česneku šetříme solí. Nakonec přidáme na drobno nasekanou petrželovou nať.
Odměny:
Do bramborové polévky můžeme přidat také kroupy. Na uvedené množství jich postačí 70g. Vaříme je zvlášť a do polévky přidáme, až když je hotová
Jindy můžeme v bramborové polévce vařit i kousek uzeného masa, které potom do polévky pokrájíme na drobné kostičky.
Velmi dobrou chuť polévky získáme, použijeme-li vývar z vepřového kolena, nebo kousku ovaru
Bramborová polévka bílá
1l vody500g bramborsůl50g másla50g hladké mouky1 žloutek2dcl mlékapažitkaOmyté oloupané brambory dáme do osoléné vařicí vody. Po uvaření vodu slijeme a brambory rozmačkáme na jemnou kaši. Připravíme si světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z brambor a 10 minut povaříme. Po uvcaření jíšky vmícháme do polévky bramborovou kaši. Přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem a již nevaříme. Nakonec dosolíme a přidáme drobně nakrájenou pažitku.
Bramborová polévka s paprikou a salámem
1 1/2l vody300g brambor200g salámu10g mleté sladké papriky50g tuku, nebo 2 lžíce oleje1 lžíce jíšky1 větší cibulesůlpepřmajoránkaDo vroucí osolené vody dáme vařit očištěné a na kostičky nakrájené brambory. Mezi tím na části tuku osmažíme cibulku, přidáme pokrájený salám, mírně jej opečeme a zaprášíme sladkou paprikou, kterou za stálého míchání krátce osmahneme. Polévku zahustíme připravenou jíškou, přidáme cibulku a osmaženým salámem a paprikou a vaříme 10 minut. Ochutíme pepřem, majoránkou a solí. Pro zvýraznění chuti přidáme Masox, který vaříme již ve vodě s bramborami, v tom případě již polévku nesolíme.
Bramborová polévka gulášová
500g brambor250g hovězího masa1 1/2l vývaru z hovězího masapepřsůlpaprika1 cibule1 lžíce tuku1 lžíce hladké moukypolévkové kořeníDrobně pokrájenou cibuli osmažíme, přidáme pepř, papriku a na drobno pokrájené hovězí maso, osmahneme, podlijeme trochou vývaru a dusíme, až je maso měkké. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky, propláchneme a dáme vařit do hovězího vývaru. Přidáme jíšku, kterou jsme si připravili ze lžíce mouky a lžíce tuku a brambory uvaříme do měkka. Pak do polévky dáme dušené hovězí maso, promícháme a necháme ještě přejít varem. Podle chuti můžeme ještě přidat lžíci polévkového koření.