Velmi posilující účinek na naši obranyschopnost má například křen. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotickým účinkem. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.
Nervový systém :
Není lepšího neškodného prostředku pro spaní než sklenice vody s medem.
Nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.
Cibulovýsirup
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme donádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a nechámeodstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Siruppodáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.
Cibulovýčaj
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobnonakrájené cibule.
Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijemeněkolikrát denně.
Sádlovýobklad
Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruhplátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochumuškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalšímplátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.
|
Medvědímléko
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečníchpříznacích nachlazení.Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.
Zázvorovýčaj
10g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v
flasky do ktorych budeme vino davat najprv umyjeme a vyplachneme trochou silneho liehu (vodky) |
tu mame potrebne prisady, vino na obr. je prave omsove talianske, omsove su dobre, lebo su bez pridania cukru a prirodne, petrzlenovu vnat mam teda ale nepodarenu, nie som ja dobra pestovatelka.... moze byt aj vacsia:))) |
do hrnca nalejeme vinko |
pridame petrzlenovu vnat |
jednu alebo dve lyzice vinneho octu a varime na miernom ohni desat minut |
po desiatich minutach varenia pridame med, ale to je na vas, ci si vino medom osladite alebo nie a povarime dalsie styri minuty |
este za horuca plnime do flias a dobre uzavrieme, usadenina, ktora sa vo flasiach vytvara, neskodi a moze sa pit |
Ingredience:Javorový sirup, jedlá soda