25.Březen 2010,17:00
Podstatou infarktu je choroba věnčitých tepen, které vyživují srdeční sval. Jsou-li zúženy, dodávají srdci méně živin a kyslíku, na němž je srdce závislé. Med způsobuje rozšíření věnčitých cév a zlepšuje koronární oběh krve. Podle sdělení řady autorů vede užívaní medu (průměrně 70g denně) po delší dobu (1 až 2 měsíce) u osob s těžkým srdečním onemocněním ke zvýšení obsahu hemoglobinu, k upravení složení krve a také srdečně cévního napětí a vůbec ke zlepšení celkového stavu.
 
16:51
l§kmoj
Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte s medem. Užívejte ráno nalačno, hodinu po obědě
a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové lžičky.
 
16:47
Med je účinná mast na rány, pomáhá odlučovat odumřelé části tkání a ránu přímo vyživuje.
 
16:45
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.
 
16:38

Při nemocech se doporučuje brát med s teplým mlékem (40 C)nebo med s citrónovou šťávou (šťáva z 1 citronu na 100 g medu), případně jedenšálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžíci medu.

 
16:29
Vlněné ponožky namočte do studeného octovéhovodného roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte aoblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Po asidvaceti minutách zábal vyměňte.
Účinky: Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silněprotizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují takéoctové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu snížípřibližně o jeden stupeň.
 
12:45
12 skořápek vlašských ořechů , 1/2 l vody


Vyloupeme 12 vlašských ořechů namočíme je do 1/2 l vody, necháme louhovat 4 hod., potom je 1/2 hod. vaříme a dolíváme, aby bylo pořád 1/2 l vody.
Pijeme slazené medem nebo cukrem 3x denně šálek. Po dvou dnech se začne odkašlávat.
 
12:35
Postup:
Do väčšieho kastróla dame 1/2 litra čerstvej mrkvovej šťavy a 4 lyžice medu.
Za občasného miešania zahustíme do sirupovej konzistencie, nevaríme.
Berieme 1 lyžičku 5x denne.
Je to starodávny osvedčený recept na kašeľ a choroby priedušiek.
 
12:26
v


1 hrnek mléka, 1 žloutek, 1 lžička másla, 1 lžíce medu
Vše umíchat v teplém mléce a vypít.


NEBO:
Vincentka,mléko,med
Převaříme mléko. Do hrnku dáme 1/3 vincentky kterou zahřejeme, ale pozor aby nepřekročila teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíme kávovou lžičku medu a vše dolijeme trošičku ochlazeným mlékem, taky aby mělo méně než 70 stupňů . Pijeme ještě teplé.
 
10:54
Tento článek může zachránit někomu život. Prosím berte na vědomí.
Infarkt a pití teplé vody

Toto je dobrý článek ne jenom o teplé vodě, ale také o infarktech.
Snad bychom měli přijmout za své zvyky Číňanů a Japonců, totiž popíjet horký čaj během jídla, ne chladnou vodu.
Je sice příjemné popít chladný nápoj po jídle, avšak tento chladný nápoj způsobí ztuhnutí tuků v jídle, které jste zrovna zkonzumoval.

To způsobí zpomalení zažívacího procesu.
Jakmile tento ztuhlý tuk reaguje ze žaludečními kyselinami, rozpadne se a bude absorbován střevami rychleji, než solidní jídlo. Tento tuhý tuk se usadí na stěně střev a vytvoří podmínky pro rakovinu &
artritidu.
Nejlépe je pít horkou polévku nebo horkou vodu po jídle.
Obecné příznaky infarktu…

Důležitá poznámka o infarktu - měl-a byste vědět, že ne každý infarkt se projeví left arm hurting

Uvědomte si intenzivní bolest v čelisti.
Nemusíte mít nejdříve bolest v hrudi v průběhu infarktu.


Zvedání žaludku a intensivní pocení patří také k obecným jevům.

60% lidí, kteří dostanou infarkt ve spánku se již neprobudí.
Bolest čelisti vás může probudit z hlubokého spánku.
Buďme opatrní a buďme si toho vědomi.
Čím více toho víme, tím lepší šanci máme přežít.

Jeden kardiolog řekl, že když každý kdo čte tuto zprávu ji pošle
10 dalším lidem, zachráníme tak přinejmenším jeden život.
Přečtěte si to a pošlete článek přátelům.
Můžete zachránit život.
Tak prosím, buďte opravdovými přáteli a pošlete tento článek všem přátelům, které máte rádi.
JÁ JSEM TO PRÁVĚ UDĚLAL

Pošlete mail na : antioxscan1@seznam.cz A dozvíte se, kde snadno otestovat, jak hodně jste se přiblížili k
infarktu
Z angličtiny přeložil Karel Severa
 
20.Březen 2010,02:52
f
 
04.Březen 2010,11:14
Pár let po svatbě jsem dosáhla mateřské a manželkovské dokonalosti,mýtu českých žen. Protože jsem se z té Země Dokonalosti vrátila přirelativním duševním zdraví, mohu všem, kdož tam míří, poradit, jak sedostat zpět mezi šťastné nedokonalé.
Vstávala jsem tehdy denně mezi pátou a šestou ráno,kdy se budil syn. Odvedla jsem ho do kuchyně, aby nebudil tatínka.Vyčistili jsme si spolu zuby, a zatímco snídal, stihla jsem i rychlýmake-up, takže jsem manžela uchránila pohledu na přirozenou zeleň svéhonevyspalého obličeje.
Syn dostal kostky nebo pastelky, a protože do půl osmé,kdy vstával můj muž, bývalo dost času, stíhala jsem obvykle připravitpořádnou mužnou snídani s kávou, džusem, vajíčky naměkko a topinkou.Obměnou byly lívance, vrchovatě obložené chleby nebo domácí pomazánky.
Budila jsem ho veleněžně, pomohla mu najít košile a ponožky, a když odcházel do práce, mávali jsme mu z okna.
Během dnejsem stihla všechno:
- uklidit, nakoupit a připravit teplou večeři i s moučníkem.
- Jít s malým na procházku, uplést svetr, natřít poličky, posekat zahradu.

Byla jsem hodně pyšná na to, že když se vracel odpoledne domů, bylo všechno hotové, včetně vychlazeného piva v ledničce.

Z té doby si nepamatuji ani jednu manželskou hádku:
- neutrácela jsem za zbytečnosti, nechodila odnikud pozdě, a pokud chtěl můj muž o něčem mluvit, trpělivě jsem poslouchala.
-
Vždycky bylo navařeno, postaráno, teplo, útulno.
-Na nic si nemohl stěžovat - a taky si nestěžoval. "Tak co je dnesnového…", ptával se a já pyšně oznamovala, že je všechno v nejlepšímpořádku. Bylo, až na drobnosti.
- Jeho někdejší vřelý polibekna přivítanou se nejprve změnil v lehký polibek na tvář, pak jen vsymbolický polibek ve vzduchu a nakonec v přátelské poplácání nazádech. Takové, jakým se vítají chlapi, co jdou spolu na fotbal.
- To už říkával: "nic nového, že…" a obvykle šel rovnou k ledničce, kde ho s železnou pravidelností čekávala vychlazená desítka.
Naštěstí mi tehdy zbyli kamarádi. "Hele, jaký si myslíš, že je rozdíl mezi tou ledničkou a tebou?"zeptal se mě jeden z nich. Telefonovala jsem mu v noci, téměř potají."Lednička stojí každý den tam, kde to čekáš. Vždycky ti nabídne něco kjídlu, je tichá, na spotřebu nenáročná. Čistá, bílá, vkusná, ale těžkotomu říkat krásná. Už jsi viděla chlapa, co by vášnivě milovalledničku? Všimne si jí, až když mu kompletně vyteče na podlahu. Ale to musí po tý louži uklouznout!"
Tenvečer jsem vypila dvě vychlazené desítky a probudila se až v půl osmé.Nade mnou stál manžel v jedné ponožce a zmačkané košili. Zatímco napravé ruce držel křičící dítě, v levé třímal suchý rohlík. Tvářil sepřekvapeně. Za pár měsíců mě už zase vřele líbal a ptal se, zdali jsem vařila, nebo má po cestě z práce něco koupit.
- Nebuďte vždycky tam, kde to ostatní čekají.
- Buďte náročná na spotřebu.
- Nabízejte jen tolik, co vám dávají, a pořádně hlučte, když je to potřeba.
-
A už vůbec se nebojte čas od času vytéct na podlahu.
- Dodnes sice nevím proč, ale je jisté, že jen tak vás budou ti kolem milovat.
Takový je zákon ledničky.
 
11:01
Jaké jsou doopravdy produkty ze dna nabídky tuzemských supermarketů? Jak velkou
chybu můžete udělat, když při nákupu sáhnete vedle? Jaká je daň za nízkou cenu?
Média i veřejnost dnes věnují tolik pozornosti
složení, původu a ceně potravin, že se téměř
vytratil rozhodující aspekt jídla - chuť. Rozhodli
jsme se proto prozkoumat, jak jsou na tom
levné výrobky nejen s ohledem na zdraví konzumentů,
ale i na jejich chuťové buňky. V supermarketech
jsme si nejprve vytipovali
potraviny, jejichž výrobci obvykle chemikáliemi
nešetří. S pomocí odborníka na výživu a potravinářského
technologa Víta Syrového jsme pak
vybrali desítku těch, které svým složením hřeší
nejvíce, a gastronomická novinářka Hana Michopulu
je poté ohodnotila po chuťové stránce.
Každá potravina od nás také získala bodové
vysvědčení za množství škodlivých chemikálií
ve složení. Všechna "éčka" jsme ohodnotili
jedním až pěti body podle škodlivosti a výsledek
sečetli. Nejlepší by tedy byla čerstvá plnohodnotná
surovina s 0 body, nejhorší naopak
takový průmyslový výrobek, jenž obsahuje
nejvíce nevhodných aditiv, a získá tak nejvíce
bodů. K určení škodlivosti jednotlivých látek
posloužil přehled vypracovaný v knize Tajemství
výrobců potravin.

Salát z chemické laboratoře
(Hermelínový salát, výrobce: Lahůdky Cajthaml. 47 trestných bodů / nejhorší výrobek)
"Pokud si někdo skutečně přečte celé složení, které je uvedeno na obalu, zřejmě ho přejde chuť.
Skoro až komické je, že hermelín je ve složení téměř na samém konci. Před ním nalezneme uvedenu
neuvěřitelnou snůšku všemožných chemikálií, jako jsou konzervanty, stabilizátory a další z éček,"
popisuje složení salátu pan Syrový.
Použité suroviny přitom mají být podle zákona uváděny v sestupném pořadí, na prvním místě by
tedy měla být nejvíce zastoupená složka, na posledním naopak ta nejméně. Množství aditiv je až
zarážející a tomu odpovídá i bodový zisk. "Je to adept na výrobek s nejvyšší mírou chemického
znečištění způsobeného nemírným užíváním aditiv," prohlašuje potravinářský odborník Vít Syrový.
a
Výrobce přitom dokazuje, že vybrané přísady
nezvolil náhodou a chuť zdaleka neodpovídá
hrozivému složení. "Ta konzistence je u salátu
dost zvláštní a podezřelá, protože se drobí. Chuť
a vůně hermelínu mi ovšem připadá v pořádku.
Je to ale dost kyselé na to, abychom mohli cítit
jakékoliv další chutě," popisuje svůj dojem
Hanka Michopulu.
Mimochodem - výrobce sám svou výrobnu
hodnotí jako jednu z nejmodernějších. Ve skutečnosti
sídlí v pronajatých prostorech ve vesnici
Chýně, nedaleko Rudné u Prahy, v areálu
bývalého JZD a téměř všechny jeho zaměstnance tvoří ukrajinské dělnice. Pouze účetní, šéfkuchař
závodní jídelny a dvě prodavačky v kantýně jsou Češky. Technologie výroby je převážně ruční,
technickým vybavením se výrobna příliš neliší od běžné, menší závodní kuchyně. Název Salát
z chemické laboratoře tedy plně vystihuje testovaný výrobek a jeho "kvalitu".

a
"Točená" limonáda v plastové lahvi
(Točená limonáda s malinovou příchutí, výrobce: ZON. 41 trestných bodů)
"Jako potravinářský technolog nechápu, proč do červené limonády přidali tři rozličná
umělá barviva, mimo jiné i žluté a modré. Že by pokus o trikoloru?" pozastavuje se
nad způsobem výroby pan Syrový a ani z ostatních složek nápoje není nadšený.
"Tato - v uvozovkách - točená limonáda má ve složení čtyři umělá sladidla: kromě
aspartamu a acesulfamu i sacharin a cyklamát; o posledním z nich byly již před lety
zveřejněny odborné studie dokazující poškozování zdraví. Konkrétně byly cyklamáty
spojovány s rakovinou močového měchýře," upozorňuje.
I zde ovšem platí, že kdo hledá chuť tradiční červené limonády, vyloženou chybu
neudělá. "Chutná podobně jako klasická červená limonáda mého dětství. V tomto
případě jsem sentimentální, ale možná právě proto mi vadí nesmyslně velké množství
cukru, které vládne celé chuti a slepuje pusu," shrnuje Michopulu.
Ačkoliv se společnost ZON chlubí 130letou tradicí, sama současně připouští, že řada
jejich limonád ve dvoulitrových lahvích byla vyvinuta v souladu s trendem potřeby
nápojů v nižší cenové hladině. O "kvalitě" těchto nápojů, které nasvědčuje i naše
hodnocení, se však již taktně nezmiňuje.

a
Jedovaté špekáčky
(Špekáčky výběrové, výrobce: Jan Prantl - Masný průmysl Žirovnice, 35 bodů)
"Ukázka typické uzeniny, na kterou by měla platit hamburgerová daň," konstatuje Syrový. Tato daň má
být zavedena na nezdravé potraviny s vysokým obsahem tuků, solí, cukrů a aditiv. Ty totiž
výrazně zvyšují rizika civilizačních onemocnění, které pak zatěžují státní rozpočet. Daň má přinést
více peněz do zdravotnictví a zrazovat lidi od nákupu nezdravých potravin.
"Kromě téměř polovičního obsahu tuku, zřejmě ze zbytkového
vepřového masa, sádla a kůže, obsahuje dost rizikových přídatných
látek. Mimo to skrývá toxické dusitany mezi stabilizátory, což
je matoucí. Dusitany jsou ve sbírce zákonů řazeny mezi konzervanty.
Až tragikomická je užitá trojkombinace fosfátů: difosforečnany,
trifosforečnany a polyfosforečnany," říká Vít Syrový.
V tomto případě už je navíc umělá podstata výrobku na chuti znát.
"Cítím chuť uzení, soli a tuku. Jinak nic. Ty špekáčky nejsou odporné,
spíš chuťově úplně prázdné. I v tom je ostatně důvod, proč lidé
tyto výrobky vůbec kupují," míní gastronomická novinářka.
Rovněž Jan Prantl se odvolává na 120letou tradici výroby uzenin. Podle výsledných produktů jeho
firmy však zůstává poněkud "na vodě" jeho tvrzení, že i přes zavádění moderních technologií
zachovává dostatečný prostor pro uplatnění tradičních způsobů výroby. Původní výrobci uzenin
ze Žirovnic se patrně obrací v hrobě…¨
 
10:40
Sladká buchta podle pejska a kočičky
(MARMOR, výrobce: Kuchenmeister. 33 bodů)
"Dlouhý soupis přídatných látek, uváděných pod chemickými názvy, trochu připomíná pohádku o tom,
jak pejsek s kočičkou pekli dort. Avšak s tím rozdílem, že zvířata by si do laskomin nikdy nepřidala
různé chemikálie; takové nesmysly dělají jen lidé," říká Vít Syrový a pozastavuje se i nad tím, že
odhalit složení vyžaduje dlouhé
minuty hledání a brýle.
a
Není ale třeba studovat složení
aby bylo jasné, že základní
suroviny zde prakticky chybí. "Je
to strašlivě sladké, není cítit nic než
cukr. Nedrží vůbec pohromadě,
plátek se rozpadá pod rukama.
Čokoláda je ošizená, je to jen hnědé.
Taková hnědáda," komentuje
buchtu Hanka Michopulu a přidává
i vlastní zážitek. "Moje děti byly
kdysi alergické na žloutky. Ukázalo
se ale, že to není až takový problém,
protože v českých cukrovinkách
se s vejci zas tak často nepočítá. Jak to drží pohromadě, bůh ví. Zato když jsme přijeli do
Francie, každý druhý obal od sušenek měl na sobě napsáno: mouka, máslo, vejce, mléko.
V Česku by to byla rarita. Průmyslově se tu peče ze surovin, jaké by slušný člověk ani nevyndal na
kuchyňskou linku." Bez zajímavosti není fakt, že tento výrobek se dováží z Německa, přičemž
porovnáním údajů na obalech je složení téhož výrobku pro německý trh jiné, než to, které je
expedováno do ČR.

ko
Přeslazené slané chipsy
(BERSI Snack, výrobce: ZP Šumvald. 31 bodů)
"Je až neuvěřitelné, kolik chemikálií do těchto snacků přidali, aby navodili dojem, že obsahují čabajku.
Zjevně chtěli, aby to nějak chutnalo; nešetřili proto přídatnými látkami. Neopomněli ani tři barviva.
Také je zajímavé, že do takového výrobku přidali tři
různé druhy cukrů," zkoumá složení zjevně barvených
křupek Syrový.
Ten, kdo má tento druh potravin rád, však při
odhlédnutí od složení zřejmě bude spokojen.
"Vypadají hůř než chutnají. Na pohled jsou takové
jedovaté, ale ochutnala jsem už mnohem horší
a umělejší varianty tohoto občerstvení," hodnotí Hana
Michopulu.
Bez zajímavosti není ani samotný předmět činností
(popis) výrobce ZP Šumvald, akciové společnosti
založené v roce 1995: Závod produkuje široký
sortiment slaných a sladkých extrudovaných výrobků, a cereálií. Výrobky jsou dodávány na trh pod zn.
BERSI a ONEŠ, Protektorování a prodej pneumatik.
Je tedy na místě otázka, kdy se do výroby chipsů pustí například společnosti jako Barum Continental,
Bridgestone nebo polský Stomil…

Gothajský salám bez gothaje a salámu
(Gothajský salám, výrobce: Procházka. 26 bodů)
"Další ukázka běžné uzeniny, na kterou by se měla vztahovat hamburgerová daň. Kromě vysokého
obsahu skrytého tuku obsahuje též nemálo ze škodlivých přídatných látek. Nejhorší z nich jsou
toxické dusitany E250, na něž by měly dávat pozor hlavně těhotné a kojící ženy. Stejně tak by se
mělo zamezovat jejich zbytečnému příjmu u dětí. Pokud někoho zaujme gumovitá konzistence
salámu, který se po stlačení rychle vrací do původního tvaru, tak to způsobuje hlavně přidaná guma
guar," vysvětluje Syrový.
se
Ani plejáda chemikálií a guma však chuť
nezachrání. "Tohle je vážně špatné. Necítím
absolutně žádnou jedlou vůni ani chuť, kromě
pachu fólie. Když vezmu jedno kolečko mezi prsty,
celé se rozdrobí a rozláme. Tohle není gothaj,
převaha cizorodých surovin je taková, že už se
tomu ani nepodobá. A není to ani žádný jiný
salám," kroutí hlavou Michopulu.
Skutečný řeznický mistr, pan Bohumil Procházka, který za první republiky proslul svou kvalitou
a umem v Terezíně, by se asi nestačil divit, co s jeho jménem provedli čtyři podnikatelé, když
privatizovali výrobní závod v Roudnici nad Labem a se souhlasem manželky pana Procházky převzali
i jméno "Procházka" do názvu společnosti. Nutno podotknout, že ani jeden ze zmíněných podnikatelů
se nejmenuje Procházka…

a
Trochu příliš "tavený" sýr
(MIX tavený sýr, výrobce: TANY. 15 bodů)
"Zřejmě chtěli udělat čest názvu tavený sýr a proto užili čtyři druhy tavicích solí. Tři z nich se řadí
mezi fosfáty, jejichž nadměrný příjem může mimo jiné způsobovat zhoršené vstřebávání nepostradatelných
minerálů, jako je vápník. Kromě toho jde o typický
příklad nedostatečně označeného výrobku. Ve složení není
uvedeno, co obsahuje v něm přítomná šunka. To lze
posuzovat až jako klamání zákazníka dle zákona
o ochraně spotřebitele," upozorňuje Vít Syrový.
Přitom právě tento výrobek jako jeden z mála obsahuje
správné suroviny, což je na chuti znát. "Chuť je v pořádku.
Jsou tam základní suroviny a ne náhražky. Řekla bych
dobrý český taveňák. Příchutě už jsou slabší - pažitka je
sušená až příliš a šunková varianta vysloveně slabá,
hodně sladká a drobivá," říká Michopulu.
 
10:35
ho
Přebarvená hořčice
(Hořčice speciální orientální, výrobce: ALBA plus. 10 bodů)
"Typický příklad výrobku, u něhož se snaží navodit dojem lepší kvality. Pokud
by neobsahovala dvě umělá barviva, bylo by zřejmě její zbarvení dost fádní,"
říká pan Syrový a odhaduje, že s hořčičným semínkem se nejspíš šetřilo.
"Kromě zbytečného zatěžování organismu chemickými látkami nebude hořčice
působit tak, jak má. Hlavní přínos má totiž hořčičné semínko, působící na
prokrvení zažívacího traktu, což podporuje trávení," dodává.
U většiny lidí by nicméně nejspíš chuťově obstála. "Je hodně kyselá, což
signalizuje potřebu zakrýt chuťové nedostatky. Zajímalo by mě, co je to
orientální koření a kdo přišel na ten divný nápad přidávat ho do klasické české
hořčice. Vzato kolem a kolem, nevybočuje z průměru," shrnuje Michopulu.

piv
Tajemné pivo pro diabetiky
(Ambrosius Free, výrobce: Pivovar Holba. 8 bodů)
"Je v něm cítit něco navíc, co tam nepatří. Má podivnou pachuť," přemýšlí Hanka
Michopulu a složení jí dává za pravdu. "Tomu, kdo považuje pivo za přírodní produkt,
by po přečtení údajů o složení asi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.
Otázkou je, co si představit pod pojmy ,upravený chmel' a ,chmelový extrakt'. Něco
z chmelu to asi obsahovat bude, ale kdo ví co. Z dále uváděných látek je šokující
náhradní sladidlo. Že by bylo toto pivo určeno jen pro diabetiky? Barvivo a kyselina
již jen doplňují celkový nepříznivý dojem," rozebírá složení nealkoholického piva
potravinářský technolog, pan Syrový.
Pivo z Jeseníků, ač opět z firmy, která se prezentuje 136letou tradicí již od roku 1874,
se nejspíš neumístí do sortimentu zboží, které běžný spotřebitel, byť třeba i s nižší
kupní sílou, vyhledává.

Borůvkový jogurt s příchutí řepy
(Nízkotučný jogurt borůvka, výrobce: Yoplait Czech. 8 bodů)
"Jelikož umělá sladidla jsou určena pro diabetiky, je nepochopitelné, proč jsou přidávána do běžného,
byť nízkokalorického mléčného výrobku. Ve složení jsou uváděna dvě:
aspartam a acesulfam-K. O jejich možných nepříznivých účincích se můžeme
dočíst leckde a je zcela zbytečné zatěžovat jimi organismus," popisuje
pan Syrový.
Vedle malého obsahu borůvek je jogurt prakticky bez příchuti. "Cítím
nepříjemnou chuť umělého sladidla, ale kdybyste mi dali hádat poslepu,
borůvkovou příchuť bych tedy netipovala ani náhodou. Ne, není cítit po
borůvkách, opravdu ne," říká Michopulu a v chuti nachází spíš stopy řepy.
Značka Yoplait je doma ve Francii, kde byla společnost v roce 1965 založena.
Skutečný Francouz by však tuto směsici škrobu, syrovátky a náhražek
nevzal do úst…
jo

Jak se ukázalo, největším "podvodem" na
zákazníkovi bývá právě chuť, kterou si na
rozdíl od složení na obalu nepřečtete. A to buď
její naprostá absence, nebo její přítomnost,
která však nemá se skutečnými přísadami nic
společného a jen zastírá nulovou kvalitu.
"Největší problém předložených potravin není
špatná chuť, ale její celkový nedostatek. Podíl
pověstných výplňových surovin je už takový,
že ohrožují či vytlačují původní chuť výrobků.
Pak z nich člověk neuspokojí své chuťové
potřeby, a tím víc toho zkonzumuje. Chuťové
uspokojení po jednom takovém špekáčku
nepřichází.
Kvalitativně se výrobky šikovně drží mírně pod
průměrem a až na výjimky nejsou vyloženě
hnusné. I proto je pro lidi obtížné té nekvalitě
vzdorovat, postupně prostě zapomínají, jaká
má chuť doopravdy být," shrnuje Hanka
Michopulu

Která "éčka" škodí?

Příznivě působící látky
E: 100, 101, 140, 150a, 160a,c,d,e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306-308, 322, 410, 440,901, 948
Látky přijatelné
E:141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325-327, 334,350-352, 363, 406, 460,470b, 551-553, 640, 650, 902-904, 920, 949,1102, 1103
Látky méně vhodné
E: 150b,c,d, 153,160b,f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330-332, 335, 337, 353, 354,400-404,407, 415-418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463-466,469,470-475, 481-483, 491-495, 500-504,508-511, 514-517, 524-530,554-559, 570, 574-579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957,965,966, 967, 968, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520
Látky působící nepříznivě
E:120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341, 343,355-357, 380, 385, 405, 407a,412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459,468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523, 535, 536,538, 541,620-635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412-1414,1440, 1442, 1450,1505, 1517, 1518
Výrazně škodlivé látky
E:102, 104, 110, 122-124, 127-129, 131-133, 142, 151, 154, 155, 180,210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310-312, 320,321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519

podle knihy "Tajemství výrobců potravin", více informací o autorovi na natur.toe.cz
Lidové noviny
Vojtěch Bednář
 
18.Únor 2010,06:53
Poplatky ve zdravotnictví u nás a v SRN. Tady mámesocialistický kapitalismus, tam je sociální kapitalismus a v tom jevelký rozdíl.Tam nemají nějaké Cikrty či Julínky, ale sestavení celéhosystému přenechali odborníkům. To, co z toho vzniklo, je sociálněspravedlivé a přijatelné pro všechny. Nikdo není znevýhodněn a každýpřispívá na zdravotnictví dle svých možností. U nás nejvíce sociálněnespravedlivé je právě to, co oba Tomášové vychvalují jako největšípřednost: - hranice 5000 Kč pro každého. Určení ochranné hranicepoplatků pevně stanovenou výší 5000 Kč je sociálně nespravedlivé. Protoho, který má roční příjem 500 000 Kč, je to jedno procento z příjmu.Ten, kdo má ale příjem jen 100 000 Kč, je to už 5 % a platí tedypětkrát více. Aby k této nespravedlnosti nedošlo, majíto v Německu stanoveno pevně v procentech. Jsou to pro každého 2 % zročního přijmu, pro chronicky nemocné 1 %. U každého je tedy hraniceindividuálně stanovena dle jeho příjmů.Kdo může platitvíce, platí více, kdo méně, platí méně. Platby zdravotního pojištěnítaky nejsou stanoveny u všech stejnou pevnou sumou, ale vypočtenyprocentuálně z platu. Tak by to mělo být i u hranice poplatků. Pokud jeto jinak, je to stejně nespravedlivé, jako kdyby se stanovila daň zemzdy pro všechny stejnou sumou, třeba 8000 Kč. Ten s příjmem kolem 60000 Kč by měl důvod se smát, ten s učitelským platem kolem 20 000 Kč byuž takový důvod mít nemusel. Stanovit nějakou hranici, či odvod nějakédaně tak, aby to bylo sociálně spravedlivé pro všechny plátce, nejdejinak než procentuálně. Na to zřejmě nikdo nepomyslel.
Další drzostí je vyžadování placení od bezpříjmových skupin, např. od dětí. V SRN platí až od 18 let.Předpokládá se, že potom už dítě má vlastní příjem a pokud ne, tak máuž nárok na sociální podporu, ze které musí rovněž platit, a to zase aždo výše jen 2 % (chronicky nemocní 1 %). Pokud by ministr Tomáš Julínekvyžadoval, aby za děti platili rodiče, byl by to zase další případdiskriminace rodičů s nedospělými dětmi. Museli by platit dvakrát,jednou za sebe a jednou za děti. Ty s dospělými dětmi by bylizvýhodněni. Dalším protiústavním krokem je zavedení trestu odnětí platu ve výši tří dnů pro každého nově onemocnělého.To přece nemůže být paušálně zakotveno v zákoně. Takto by mohl trestatjenom soud a musel by případ posuzovat individuálně, pokud by knějakému zneužití ze strany pacienta opravdu došlo. To je přecenespravedlivé trestat s viníky i poctivé. Typický případ pro soud prolidská práva ve Štrasburku. A ještě jedna otázka. Bude muset pacient platit první 3 dny za pobyt v nemocnici, když za tyto tři dny nebude mít žádný příjem?Pokudano, kde má na to vzít peníze? V Německu prvních 6 kalendářních týdnůje nemocný placen svým zaměstnavatelem ve výši přibližně 95 % z čistémzdy. Potom ho platí nemocenská pojišťovna přibližně 75 % z hrubé mzdy.Kdo by toho zneužíval a přitom třeba pracoval na černo, může být ivyhozen ze zaměstnání. Způsobenou škodu samozřejmě musí nahradit.
Praxe s poplatky ve zdravotnictví ve SRN u lékaře.
Zanávštěvu u lékaře se platí paušální poplatek za každé kalendářníčtvrtletí roku ve výši 10 eur. Nezáleží na tom, kolikrát lékaře v tédobě navštívíte, zdali 3x (jednou za měsíc), či 20x. Pokud tedy klékaři chodíte průběžně přes celý rok, zaplatíte za neomezený početnávštěv za čtyři čtvrtletí celkem 40 eur.U specialisty, kam vás pošleváš lékař, se neplatí nic. Poplatky vybírá sestra, která je dál posílázdravotní pojišťovně, u které je pacient pojištěn. Nejsou určenylékaři, ale na podporu zdravotnictví. Lékař si nemůže přivydělat tím,že by si nechal zaplatit za vystavení receptu. Vystavit pacientovirecept je samozřejmost a součást jeho práce. Ostatně by to bylo i vrozporu se zákonem, kdyby byl lékař placen dvakrát. Jednou zdravotnípojišťovnou a podruhé samotným pacientem. Poplatky jsou plně započítánydo nejvyššího možného zatížení pacienta (ochranný limit).
Poplatky za léky a obvazový materiál.
Platíomezení na nejvýše 10 eur za lék a materiál. Za každý lék, který je nadoplatek, se tedy platí 10 % z jeho ceny, nejméně však 5 eur a nejvýše10 eur. Pokud by tedy cena léku byla 300 eur, pacient by nezaplatil 30eur, ale jenom 10 eur. Poplatky rovněž nejsou určeny lékárníkům, alepro zdravotnictví jako takové a odevzdány zdravotním pojišťovnám.Jsouplně započítány do hranice nejvyššího zatížení (ochranný limit) bezohledu na to, jestli by si mohl pacient vybrat lék bez doplatku.Zdravotní pojišťovna do toho nemůže mluvit a musí uznat lék, kterýlékař pacientovi předepsal a doplatek do limitu započítat.
Poplatky za pobyt v nemocnici.
Zakaždý den pobytu v nemocnici se platí 10 eur, ale jenom do výše 28 dnív roce. To znamená, že ten, kdo bude ležet v nemocnici 14 dní, zaplatí140 eur, ten, kdo si poleží v nemocnici 3 nebo 10 měsíců v roce,zaplatí nejvýše 280 eur. Poplatky jsou rovněž určeny výhradně na celýsystém zdravotnictví. Nemocnice musí poplatky převést na účetpojišťovny. Povinnost platit má každý občan starší 18 let. Aby bylpoplatek sociální (někdo může zaplatit více, někdo méně), je vypočtenajeho nejvyšší výše z ročního příjmu pacienta a je pevně stanovena na 2procenta z jeho ročního příjmu. Je to hranice nejvyššího možnéhozatížení pacienta, kterou může bez nepříznivých sociálních následkůještě snést. U každého je samozřejmě jiná, a sice podle výše jehopříjmu. V tom je sociální spravedlnost pro všechny. Výjimkou jsouzdravotně postižení a chronicky nemocní, u kterých je limit nejvyššíhozatížení poloviční, tedy 1 % z jejich příjmů.
Příklad výpočtu limitu.
Kdomá roční příjem 20 000 eur, musí státu ročně přispět na zdravotnictvídvěma procenty, což je 400 eur.Pokud je dlouhodobě nemocný, tak jenjedním procentem, což je 200 eur. U důchodce s ročním příjmem 10 000 eur jeto 200 eur, resp. 100 eur, pokud je chronicky nemocný. Vše, co za rokzaplatí přes tuto hranici, je mu zdravotní pojišťovnou vráceno.
Vyúčtování přeplatků.
Každýpacient dostane u lékaře, v lékárně, v nemocnici, všude, kde platípoplatky, stvrzenky, které si uschová a příští rok odevzdá v nemocensképojišťovně, která vše přepočítá. Co je zaplaceno přes limit, poukáže došesti týdnů pacientovi na jeho účet. Když zaplatil méně, tak samozřejměk pojišťovně nejde. Pacient už předem ví, kolik dostane, protože si tosám dokáže podle svých příjmů a stvrzenek spočítat. A ještě nadoplnění. Dlouhodobě, chronicky nemocný je ten, který je nejméně jedenrok v léčení stejné nemoci a nejméně jednou za čtvrt roku u lékaře naprohlídce, pro léky či radu. Např. diabetici, dále duševně, či tělesněpostižení, připoutaní na lůžko apod. Pro pobyt v lázních a léčebnýchústavech platí totéž jako při pobytu v nemocnicích. Lékař z poplatkůnic nedostane, a proto není narušen vztah mezi ním a pacientem.Ordinace a nemocnice jsou jen výběrčími poplatků pro nemocensképojišťovny.
 
13.Únor 2010,03:04
d
 
01.Únor 2010,05:12
1


Článek stručně a precizně vysvětluje, jak nepatrný je rozdíl mezi umělou hmotou a tolik propagovanými margaríny.
Převzato z WM magazín: http://www.mwm.cz
Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích.

Oč jde a jak to začalo..

Transfigurovanémastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycenýchtuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurovanétuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčnýchproduktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.
Transfigurovanétuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsouvytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů aživočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19.století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel doprodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozenýchnejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšnézdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje rizikokoronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučujíomezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství.Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecněpovažovány za mnohem horší než přirozené.


2


A teď je to zajímavé…

Margarínbyl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani.Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumuvšechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavydohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původněto byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žlutébarvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Tak co, chutná?

ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?

Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslomá spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještěpřidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a můžepovznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....

Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)

Podleposlední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnánís těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocněnísrdce u žen o 53%.

Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).

Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.

Snižují kvalitu mateřského mléka.

Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).

Snižují odezvu těla na inzulín.

Ale co je nejhorší ....

Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA - aby z něj byla 100% umělá hmota!!!

Toposlední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověkihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy "umělýchjedlých tuků", a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.
Transfigurovanétuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit aspotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se vněm, lepí se na
buňky, které dusí. Ucpává to arterie,ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nicneuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin neborakovina číhají hned za rohem.

Nevěřte?

Zkuste tohle:

Kuptevaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínunebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:

* nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;

* ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;

* nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste;

* dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!).

Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!!

Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?

Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.

Poznámka lékaře nakonec

Konečněto nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřujipacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodněodpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí "zdravě". Po pravdě, stakto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt.Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.

Kdybykdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některýchkomunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by sek posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnoutechnikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)
Vliv margarínu na lidský organismus

Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší- pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodníprodukt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickýmprocesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatnépomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, narozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahujepřírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A jepotřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitýantioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvkupro zdravé kosti a zuby.
 
24.Leden 2010,13:49
1


JAHODOVÁ na mastnú pleť:

2 lyžice ovsených vločiek, 3 zrelé jahody, 1 lyžička smotany
postup:
vločky rozmixujeme, pridáme jahody a smotanu a dobre premiešame. Masku necháme pôsobiť 10 min. zmyjeme studenou vodou.
Jahody-čistia a oživujú všetky typy pleti.majú sťahujúce učinky, upokojujúpodrazdenu pleť. Obsahujú vitamín C, ktorý chráni pred voľnýmiradikalmi, teda aj pred starnutím.

BANÁNOVÁ na suchú pleť:

1 žltok, 2 lyžičky mandlového oleja, 1 zrelý banán
postup:
všetky prísady rozmixujeme, nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 10 min. Zmyjeme studenou vodou.
Banán-ma upokojujúce učinky , intenzivne vyživuje a hydratuje vysušenúpokožku.je bohatý na draslík ,ktorý udržuje vodu vo vnútri buniek,horčík a mangán.

UHORKOVÁ na mastnu pleť:

1 šalatova uhorka, 1 lyžica tvarohu
postup:
uhorkunastruhame, odoberieme 2 lyžice a zmiešame ich s tvarohom. Nanesieme natvar a necháme pôsobiť 15 min. masku zmyjeme vlažnou vodou.
Uhorky-obsahuju až 95 % vody, draslik, železo a horčík, veľa kremiku afluoru. spomaluju starnutie pokožky a dodáva jej pružnost a majusťahujuci učinok.

AVOKÁDOVÁ na suchu a zrelu pleť:

dužina s 1 zreleho avokada, 1 lyžička medu, 1 lyžička citronovej šťavy, 1 lyžička bieleho jogurtu
postup:
prísadyrozmiešame na kašičku a vložíme na pol hodinu do chladničky. nanesiemena tvar a krk a necháme pôsobiť 10 min.Zmyjeme studenou vodou.
Avokádo-vynikajúci na výživu a regeneraciu unavenej alebo zrelej pleti.obsahujeolej obohatený na vit.E a mastné kyseliny- výborný hydratačnyprostriedok

JABLKOVÁ na mastnú pleť:

1 zrele jablko, 1 bielok
postup:
bielok vyšlahame na penu a zmiešame s nastruhaným jablkom.Necháme pôsobiť 10 min a zmyjeme studenou vodou.
Jablko- obsahuje veľa vody, vlákniny. pôsobí omladzujuco vdaka vitamínom a stopovým prvkom- najmä draslika

HROZNOVÁ na ochabnutu pleť:

10 bobúl hrozna, 1 lyžica olivoveho oleja
postup: dužinu s hrozna zmiešame s olejom.Kašičku nanesieme na tvar a krk.po 10 min zmyjeme studenou vodou.
Hrozno-regenerujevrchnu časť pokožky, oživuje zápalové procesy. Obsahuje veľaminerálnych latok, vlakninu a vitamíny C, E, B ktoré pleť rozjasnuju aspomaluju proces starnutia
 
13:43
1

Ingredience:
*zavírací sklenice * růžové okvětní lístky(nesušené) * sůl
Postup:
Do pěkné zavírací sklenice dávejte na střídačku vrstvy růžových lístků a soli.
Nechte asi 24 hod. a po odšroubování víčka se celá místnost provoní. Na noc zase uzavřete.
Sůl můžete třeba obarvit potravinářským barvivem.
 
< Novější články | Starší články >