ZAPÉKANÉ STROUHANÉ BRAMBORY:
Uvařené brambory nastrouháme na hrubém struhadle, stejné množství nastrouháme i tvrdého sýra. Smícháme, osolíme a dáme do máslem vymazané zapékací misky. Pečeme v troubě asi 30 minut.
ZAPEČENÁ SÝROVÁ MÍSA:
1 kg předvařených brambor, 3-4 rajčata, 3-4 papriky, 200 g tvrdého sýra (s větším obsahem tuku), 2,5 dl smetany, drcený pepř, sůl. Do vymazané, strouhankou vysypané zapékací mísy poklademe vrstvu na tenké plátky nakrájených brambor, osolíme, posypeme pepřem, poklademe kousky rajčat, papriky, zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, poslední
BRAMBORY PO ŽIDOVSKU:
Nakrájíme na plátky 8 syrových brambor. Na vymazaném plechu je osolíme, posypeme kmínem a ve vyhřáté troubě upečeme. Ještě teplé potíráme marinádou. Do hrnečku nalijeme na dva prsty oleje, nasypeme hrst majoránky, lžičku červené papriky, tymiánu a 3 stroužky utřeného česneku. Podáváme jako samostatné jídlo nebo přílohu k masu.
HALUŠKY S MRKVÍ:
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme a přidáme tolik hladké mouky, aby vzniklo polotuhé těsto. Lžičkou nabíráme a vhazujeme kousky těsta do vařící osolené vody. Uvařené halušky omastíme a smícháme s předem nastrouhanou a oslazenou syrovou mrkví. Polijeme rozškvařenou slaninou nebo opečeným salámem.
Suroviny
4 středně velké brambory
1 menší cibule
1 rajče
1 menší paprika
1 kyselá okurka
1 vejce
sůl
strouhaný sýr
provensálské koření
Postup
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak.
Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.
Přísady:
(gyros,grilovací koření, oregáno,..)
Postup:
Brambory oloupeme (můžeme nechati ve slupce, ale ty důkladně omyjeme). Klobásu, cibuli, česnek nakrájíme nakolečka. Slaninu také nakrájíme na menší kousky.
Brambory krájíme na půl centimetrové proužky NE až do spodu.
Mezi proužky vkládáme na střídačku všechny nakrájenéingredience.
Připravené brambory dáme do pekáčku, osolíme a okořeníme dlechuti. Každý brambor pokapeme olejem. Zakryjeme alobalem a dáme péct asi tak na200 C. Pečeme tak 45 minut, podle toho jak jsou brambory velké.
Když už si myslíme, že by mohly být brambory hotové,posypeme je ještě nastrouhaným sýrem a zapečeme tak na 5 – 10 minut.
Suroviny :1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti, 1 plátek krkovičky nebo libového bůčku
Suroviny :500 g brambor, 200 g hrubé mouky, 120 g máku, 70 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, voda, sůl,
Suroviny :6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 200 g slaniny, 200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu
Suroviny :uvařené brambory, hladká mouka, sůl, sádlo, povidlí (popř. dle chuti marmeláda), vál, váleček
Myslibořice
Marie Novotná
Suroviny : 35 dkg hladké mouky, 20 dkg vařených strouhaných brambor, 5 dkg cukru krupice, 5 dkg rozpuštěného másla, ½ kostky kvasnic, 125 ml mléka, špetku soli, 1 vajíčko, citrónová kůra
Nádivka:
12 dkg cukru, 12 dkg strouhaných ořechů, 10 dkgstrouhanky, 2 lžíce marmelády, 12lžic mléka, citrónová kůra
Postup :
Těsto řádně propracujeme a necháme vykynout. Mlékopřivedeme do varu, přidáme cukr, ořechy a strouhanku. Provaříme a přidámemarmeládu a citrónovou kůru. Necháme vychladit.
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Rozválímebochánek na placku a rádýlkem rozdělíme na 8 dílků. Naplníme nádivkou a stočímedo tvarů rohlíčků. Na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještěchvíli kynout. Upečené posypeme cukrem.
Suroviny :brambory, slanina, sůl podle počtu strávníků, zdravotních omezení, vydané energie.
Suroviny :40 dkg brambor, 5 dkg kakaa, 8 dkg hrubé mouky, 8 vajec, 30 dkg moučkového cukru, čokoládová poleva
Suroviny :½ kg vařených brambor, ½ kg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, sůl
Pomazánka bramborová5 dkg vařených brambor jemně strouhaných, 5 dkg měkkého sýru bez příchutě, 1 lžíce majonézy, koření podle chuti nebo česnek
Suroviny :Brambory, mouka, sůl, sádlo, povidla
Suroviny :1,40 kg brambor, 20 dkg sýru (NIVA), 25 dkg uzeniny, 3 vajíčka, 1 špenát, sůl, pepř, kmín, sádlo na vymazání bábovky
Postup :Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme předtím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, majoránku a sůl. Vše promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený kostrbáč, podáváme s bramborovou či chlebovou polévkou.