001
16.Červen 2010,09:36

ZAPÉKANÉ STROUHANÉ BRAMBORY:

Uvařené brambory nastrouháme na hrubém struhadle, stejné množství nastrouháme i tvrdého sýra. Smícháme, osolíme a dáme do máslem vymazané zapékací misky. Pečeme v troubě asi 30 minut.

ahor0019-1

ZAPEČENÁ SÝROVÁ MÍSA:

1 kg předvařených brambor, 3-4 rajčata, 3-4 papriky, 200 g tvrdého sýra (s větším obsahem tuku), 2,5 dl smetany, drcený pepř, sůl. Do vymazané, strouhankou vysypané zapékací mísy poklademe vrstvu na tenké plátky nakrájených brambor, osolíme, posypeme pepřem, poklademe kousky rajčat, papriky, zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, poslední

 
15.Červen 2010,10:09

BRAMBORY PO ŽIDOVSKU:

Nakrájíme na plátky 8 syrových brambor. Na vymazaném plechu je osolíme, posypeme kmínem a ve vyhřáté troubě upečeme. Ještě teplé potíráme marinádou. Do hrnečku nalijeme na dva prsty oleje, nasypeme hrst majoránky, lžičku červené papriky, tymiánu a 3 stroužky utřeného česneku. Podáváme jako samostatné jídlo nebo přílohu k masu.

HALUŠKY S MRKVÍ:

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme a přidáme tolik hladké mouky, aby vzniklo polotuhé těsto. Lžičkou nabíráme a vhazujeme kousky těsta do vařící osolené vody. Uvařené halušky omastíme a smícháme s předem nastrouhanou a oslazenou syrovou mrkví. Polijeme rozškvařenou slaninou nebo opečeným salámem.

 
14.Červen 2010,22:38

bez-navu

Suroviny

4 středně velké brambory

1 menší cibule

1 rajče

1 menší paprika

1 kyselá okurka

1 vejce

sůl

strouhaný sýr

provensálské koření

Postup

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak.

Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.

 
25.Březen 2010,10:25

Přísady:

 

  • větší brambory
  • klobása
  • slanina
  • česnek
  • cibule
  • sýr na strouhání
  • sůl
  • koření dle chuti

(gyros,grilovací koření, oregáno,..)

 

Postup:

 

Brambory oloupeme (můžeme nechati ve slupce, ale ty důkladně omyjeme). Klobásu, cibuli, česnek nakrájíme nakolečka. Slaninu také nakrájíme na menší kousky.

Brambory krájíme na půl centimetrové proužky NE až do spodu.

Mezi proužky vkládáme na střídačku všechny nakrájenéingredience.

Připravené brambory dáme do pekáčku, osolíme a okořeníme dlechuti. Každý brambor pokapeme olejem. Zakryjeme alobalem a dáme péct asi tak na200 C. Pečeme tak 45 minut, podle toho jak jsou brambory velké.

Když už si myslíme, že by mohly být brambory hotové,posypeme je ještě nastrouhaným sýrem a zapečeme tak na 5 – 10 minut.

 
10:15
Veselý Žďár
p. Trávníčková
Suroviny :1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti, 1 plátek krkovičky nebo libového bůčku
Postup :
Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme asi 60 - 100 minut na 200 C.
 
10:12
Nová Říše
Helena Váchová
Suroviny :500 g brambor, 200 g hrubé mouky, 120 g máku, 70 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, voda, sůl,
Postup :
Omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na struhadle nebo umeleme. Dáme na vál, osolíme, přidáme žloutek, mouku, podle potřeby vodu a vypracujeme hustější těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Potom těsto rozdělíme na několik části a z každé části utvoříme tenký váleček o průměru 1 cm a nakrájíme jej na kousky. Kousky těsta rozválíme na válu posypaném moukou na šišky, které uvaříme ve větším množství osolené vody. Během vaření je občas zamícháme, aby se nepřichytily na dno hrnce. Uvařené šišky vyndáme dírkovanou naběračkou, necháme okapat, posypeme mákem promíchaným s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
 
24.Březen 2010,21:08
Nové Syrovice
Vojcek Spurný
Suroviny :6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 200 g slaniny, 200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu
Postup :
Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkrojíme na půl. Každou polovinu lžičkou vydlabeme a plníme připravenou směsí. Směs vyrobíme z nastrouhaného salámu, sýru a smetany. Na jednotlivé brambory pokládáme plátky slaniny, uložíme na pekáč, přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě zapékáme. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.
 
21:00
Zvěrkovice
p. Bartuňková
Suroviny :uvařené brambory, hladká mouka, sůl, sádlo, povidlí (popř. dle chuti marmeláda), vál, váleček
Postup :
Nejprve uvaříme brambory cca 1kg ( nejlépe jsou vařené o den dříve). Oloupeme a na jemném stroužku nastrouháme. Na připravený pomoučněný vál dáme strouhané brambory, špetku soli a hladkou mouku. Tu přidáme takové množství, aby se těsto dobře propracovalo a na vále nepřilepovalo. Mouky dáme přiměřené množství, aby pekáčky nebyly tvrdé. Vypracujeme hladké těsto a dáme stranou. Ukrajujeme malé kousky, cca 3cm x 3cm, ze kterých vyvalujeme placičky silné cca 0,5 cm. Tyto placičky dáváme péct na sucho, nejlépe na klasických kamenných plotýnkách. Opečené z obou stran potřeme sádlem. Dle chuti promažeme povidlím, nebo marmeládou, stočíme do ruličky a můžeme podávat.
 
20:52

Myslibořice

Marie Novotná

 

 

Suroviny : 35 dkg hladké mouky, 20 dkg vařených strouhaných brambor, 5 dkg cukru krupice, 5 dkg rozpuštěného másla, ½ kostky kvasnic, 125 ml mléka, špetku soli, 1 vajíčko, citrónová kůra

 

Nádivka:

12 dkg cukru, 12 dkg strouhaných ořechů, 10 dkgstrouhanky, 2 lžíce  marmelády, 12lžic mléka, citrónová kůra             

 

 

Postup :

 

Těsto řádně propracujeme a necháme vykynout. Mlékopřivedeme do varu, přidáme cukr, ořechy a strouhanku. Provaříme a přidámemarmeládu a citrónovou kůru. Necháme vychladit.

Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Rozválímebochánek na placku a rádýlkem rozdělíme na 8 dílků. Naplníme nádivkou a stočímedo tvarů rohlíčků. Na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještěchvíli kynout. Upečené posypeme cukrem.

 
20:50
Studenec
p. Zahradníčková

Suroviny :brambory, slanina, sůl podle počtu strávníků, zdravotních omezení, vydané energie.
Postup :
Slaninu nakrájíme do prázdného suchého hrnce, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, mírně posolíme a přiklopíme pokličkou. Plotnu zapneme na max. asi 1-2 minuty, dále dusíme pozvolna.
Uvařené brambory rozšťoucháme.
V létě pro osvěžení můžeme přidat kysané zelí, v zimě hned do studených brambor majoránku.
 
20:49
Rudíkov
Jaroslava Střechová

Suroviny :40 dkg brambor, 5 dkg kakaa, 8 dkg hrubé mouky, 8 vajec, 30 dkg moučkového cukru, čokoládová poleva
Postup :
Na misku nastrouháme vařené brambory, přidáme kakao a mouku. Utřeme žloutky s cukrem a přidáme sníh z bílků. Vše zamícháme. Upečené a vychladlé potřeme nastavovaným krémem. Polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme podle vlastní fantazie.
 
20:22
Hluboké
p. Březinová
Suroviny :½ kg vařených brambor, ½ kg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, sůl
Postup :
Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených prochladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymícháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto přemícháme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme tak, že je dáváme do rozpáleného oleje horní stranou dolů. Na usmažené můžeme dát sladkou marmeládu nebo slanou pomazánku.
Pomazánka bramborová5 dkg vařených brambor jemně strouhaných, 5 dkg měkkého sýru bez příchutě, 1 lžíce majonézy, koření podle chuti nebo česnek
 
23.Březen 2010,14:06
Vír
Suroviny :Brambory, mouka, sůl, sádlo, povidla
Postup :
Studené brambory uvařené ve slupce oloupeme, pomeleme na masovém strojku /možno nastrouhat/, osolíme, přidáme mouku a vyválíme na vále. Mouky tolik, aby se těsto nelepilo. Z části ukrojeného těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na cca 1,5 cm kolečka a vyválíme válečkem na nudle. Pečeme na plotně /nejlépe na sporáku na tuhá paliva/. Plotnu je třeba rozehřát a opatrně topit. Je třeba, aby se pekáčky opékaly pomalu, aby se nepřipálily. Upečené mastíme sádlem, máslem. můžeme potřít povidly. Jsou dobré s bílou kávou.
 
22.Březen 2010,18:23
Křižánky
Dana Hermonová
Suroviny :1,40 kg brambor, 20 dkg sýru (NIVA), 25 dkg uzeniny, 3 vajíčka, 1 špenát, sůl, pepř, kmín, sádlo na vymazání bábovky
Postup :
Na polovic uvařené brambory nakrájíme. Špenát si ochutíme.Do vymazané a strouhankou vysypané bábovky dáváme vrstvu brambor a uzeniny se špenátem. Posypeme trochou sýra a takto vrstvy střídáme. Na konec zalijeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi ½ hodiny.
 
17:56
Matějov
Marie Lysá
Suroviny :
1 kg brambor, 2 hrnky hrubé krupice, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 200 g škvarků, sůl, mletý pepř, majoránka
Postup :Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme předtím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, majoránku a sůl. Vše promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený kostrbáč, podáváme s bramborovou či chlebovou polévkou.
Do vody dáme vařit zeleninu (mrkev, petržel, celer, květák, růžičkovou kapustu …), brambory, cibuli a kroupy. Ke konci vaření přidáme tuk, vejce,pepř, majoránku a mletý česnek.
 
07.Leden 2010,08:00
1

2

3

4

5

6

8

9

10

11

12