04.Únor 2010,08:06
au
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
03.Únor 2010,17:53
as
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
17:48
02
Ingredience: 1 kg hovězího masa, 1 kg těstovin, 250 g tvrdého sýra


Postup:
Zmasa připravíme klasický guláš, ale bez zahuštění. Dáme vařit těstovin,ty připravíme běžným způsobem. Mezitím nastrouháme tvrdý sýr. Polovinutohoto sýra promícháme s uvařenými těstovinami. Těstoviny vsypeme doguláše, vše promícháme.
Tuto směs nalijeme do pekáče aposypeme zbytkem sýra. Zapékáme tak půl hodinky při mírné teplotě, ažsýr dostane tu správnou zlatavou barvu. Na talíři můžeme ozdobittatarskou omáčkou.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
17:23
ad
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
17:20
1 až 1,5 kg masa (hovězí nebovepřové) nakrájet nakostky
3 až 4 velké cibule nakrájet nadrobno
5 stroužků česneku nasekat
2 lžičky gulášového koření
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
3 polévkové lžíce solamilu
2 kostky masoxu
1 rajčatový protlak (někde se neuvádí)
sůl podle chuti
0,75 až 1 litr vody
Podle chuti můžeme přidat čerstvou papriku, kozí rohy nebo feferony.
Vše vložíme do pekáče přiklopíme adáme do trouby vyhřáté na 250 stupňů.
Pečeme hodinu (vepřové) až hodinu a půl(hovězí)


V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTEVÍRÁME NEMÍCHÁME A UŽ VŮBEC
NEČUMÍME DOVNITŘ


Paprika
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:53
Říká se: Kolik masa,tolik cibule. Ale pozor. Ne na váhu, aleobjemem!Když maso nakrájíte, očkem poměříte hromadu a stejnouhromadu dáte cibule.1/4 až 1/3 tohoto objemu cibule nahradíme najemno nakrájenoubílou, nebo zelenou PAPRIKOU. Čerstvou v sezóně nakrájíme a dáme domrazáku a máme vystaráno na rok.Paprika se smaží úplně stejně, spolu s cibulí v základu.Postupně se v guláši úplně rozdusí, bude úplně neviditelná,jen skvělá chuť guláše dá vytušit, že je v tom nějaký fígl!Dále postupujete dle vlastní volby a chuti. Jen zahustit jíškou!Opravdu vyzkoušejte!!
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:49
a
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:42
Vydatný farmářský guláš podlitý vínem, vonící po houbách, zelenině a koření si nežádá víc než domácí křupavý chléb.
800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 10 stroužků česneku,
5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře,
100 g rajčatového protlaku, 30 g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru
0,5 l kvalitního červeného vína, 100 ml oleje, sůl


Postup:
Sušenéhouby namočíme do vody. Kližku očistíme a nakrájíme na kostky. V hrncina rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečeme, poté jej osolíme aopepříme.
V pánvi orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme koření aorestujeme, vložíme protlak, orestujeme, přidáme houby a opětorestujeme.
Takto připravenou zeleninu přidáme k masu, zalijemehovězím vývarem, vínem a dusíme hodinu, poté přidáme oškrábané a navětší kostky nakrájené brambory a dusíme do změknutí.


kr

 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:36
Necháme ztmavnout cibuli, přidáme maso, orestujeme, pak přidámepapriku, kterou necháme ztmavnout, celou dobu mícháme. Přidáme 1 nebo2masoxy, dáme na maso polohrubou mouku, kterou osmahneme a zalijemevařící vodou. Pokud je šťáva řídká, přidáme další mouku rozkvedlanou vestudené vodě a vaříme dokud není maso měkké.
Případně dosolíme a dochutíme, protože maso nesolíme, aby nepustilo vodu a bylo šťavnaté.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:32
Dělat guláš v papiňáku je barbarství nejhrubšího zrna. Získá setím sice jakási omáčka typu "z jedné vody šup s tím na plot" a "rychlehotové", dá se tím i zasytit, ale říkat tomu guláš je velice odvážné anezodpovědné. Podstatou guláše je, že se musí dělat na kraji plotny,musí se pouze "převalovat" a zásadně nespěchat. Musí se lehce připálit.
Základem musí být hovězí kližka. Kdo má rád řádné maso, může dát půl na půl kližku
a kvalitní zadní. Kližku umeleme, zadní na kostičky. Zahušťujeme pouze chlebem.
Řádně, s láskou připravený guláš (začíná se ráno, je k večeři) si vystačí pouze s cibulí
(1:1 k masu) a solí. Papriku a další koření si může přidat každý sám dle libosti.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:24
ab
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:19
Ingredience:
375 g předního hovězího, 40 g rostlinného tuku, 100 g cibule,
7.5 g mleté papriky, sůl mletý pepř, 20 g rajčatového protlaku, kmín, 2.5 dl vývaru,
100 g brambor, 1 stroužek česneku, majoránka, 25 g slaniny, 50 g žampiónů,
50 g papriky, 37.5 g nakládaných okurek


Postup:
Natuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložímenakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme,přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme téměř do změknutí,přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvílidusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličkynakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátcepovaříme.


kr
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:12
a
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
12:56

Ingredience:

375 g předního hovězího, 35  grostlinného tuku, 75 g cibule,

1 stroužek  česneku, 7.5 g mleté papriky, sůl mletý pepř, 3 dl vývaru,

25 g hladké mouky, 20 g slaniny 50 g nakládané kapie a celeru 1  vařená vejce

Postup:

Na tuku  zpěníme  nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou,zpěníme, přidáme  na kostky  nakrájené maso a za stálého mícháníosmahneme.  Přidáme pepř, utřený česnek,sůl  , podlijeme částí vývaru  a dusíme. Pod poloměkkým masem vydusíme šťávudo tuku,  zaprášíme  moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusímedo změknutí. Maso vyjmeme,  šťávupřecedíme na maso. Nakrájenou slaninu orestujeme,  přidáme nakrájené kapie  a celer, prohřejeme a směsí a vejci  zdobíme porce guláše.

 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
02.Únor 2010,23:34
a
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 1 komentářů
16:38
Ingredience:
375 g hovězího masa, 1/2 kg brambor, 50 g vepřového sádla, 1 cibule, 125 g papriky,
125g rajčat, 1/2 lžíce hladké mouky, 10 g mleté papriky pálivé, paprika,1/2 lžičky majoránky, 1/4 lžíce soli, 1/2 sklenky bílého vína


Postup:
Cibuliosmahneme na sádle, přidáme nakrájené maso, opečeme, podlijeme vínem,přidáme nakrájené brambory, rajčata, papriky, mouku, popřípadě trochuvody, osolíme, okořeníme, dusíme. Kotlíkový guláš se nesmí míchat,pouze se jím může potřásat.
kr
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
15:35
a
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:15
Ingredience:
75 g celeru, 50 g mrkve, 50 g okurek, 50 g sterilovaných žampiónů, 75 g šunky,
50 g papriky, 25 g rajčat, 50 g šlehačky, 1/4 hlávkového salátu, citrón, sůl, bílý pepř ,
1/2 vejce uvařené natvrdo

Postup:
Uvařený celer a mrkev nastrouháme na nudličky, přidáme spařené
a na proužky nakrájené papriky, okurky, žampióny a šunku, Osolíme, opepříme
a přidáme citrónovou šťávu. Vychladíme a vmícháme ušlehanou smetanu.
Podáváme na salátových listech, zdobené plátky vajíčka.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
01.Únor 2010,19:26
Suroviny
500 g předního hovězího masa, 500 g vepřového plecka, 4 velké cibule,
4 papriky (i mírně pálivé), 6 rajčat, 5 stroužků česneku, 200 g uzeného bůčku (nebo slaniny),
1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, 1 chilli paprička, sůl, mletý pepř,
1 kostka masového bujónu, olej nebo sádlo
Postup
Kromě všech potřebných surovin si na tento gulášek rezervujeme především dostatek času, protože příprava trvá poměrně dlouho.

Nejdříve si připravíme všechny suroviny -uzený bůček nebo slaninu
Masonakrájíme na větší kostky, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zpaprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na proužky.Rajčata také opláchneme a nakrájíme na osminky. Česnek oloupeme anakrájíme na plátky. Připravíme si asi 1 l horkého bujónu z kostky.
Vkastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí asi 2 lžíce), přidámenakrájený uzený bůček, česnek a cibuli. Orestujeme a přidáme hovězímaso. To také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho a posypemečervenou paprikou. Vše zalijeme litrem bujónu, kastrol přikryjemepokličkou a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Poté přidáme vepřovémaso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenouchilli papričku (nebo špetku chilli koření nebo ½ kávové lžičky mletýchchilli papriček naložených v soli) a mletý pepř. Promícháme, opětpřikryjeme pokličkou a společně dusíme nejméně další hodinu až hodinu apůl. Když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená rajčata a papriky adodusíme. Na závěr ochutím majoránkou.
Podáváme s chlebem.

g

Poznámky:
Napřípravu nám stačí pouze jeden hrnec. Takže lze snadno připravovattřeba na chatě nebo na chalupě. Této situaci také odpovídá množstvísurovin. Rozhodně je toho víc, než pro jednu rodinu.
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
19:17
Ingredience:
3/8 kg jehněčí kýty, 1lžíce másla, 1 cibule, 1/2 mrkve, sůl, 1/2 lžičky hladké mouky, mletápaprika, 2 papriky (zelené), 2 rajčata zelená, petrželka


Postup:
Namásle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso a po všechstranách je opečeme. Pak maso vyjmeme a v témž tuku osmažíme nanudličky nakrájenou mrkev, cibuli a jakmile se voda ze zeleniny odpaří,přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem z kostí,přidáme mletou papriku, sůl a dusíme téměř do změknutí. Přidáme nakroužky nakrájené zelené papriky a dusíme společně.
Asi 1/4 hodiny před podáváním pokrmu přidáme oloupaná drobně pokrájená rajčata
a dusíme asi 10 minut. Podáváme posypané sekanou petrželkou.

Příloha: rýže nebo pšeničný chléb
 
kategorie: Recepty - Guláše
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
< Novější články | Starší články >