03.Leden 2010,09:07
smile

6silnějších vepřových kotlet , 500 g kysaného zelí, 250 g zakysanésmetany, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1bobkový list, 1 brambora, 6 lžiček kečupu, olej, sůl, pepř, tuk navymazání pekáčku

Řízky naklepeme, osolíme a narozpáleném oleji zprudka opečeme po obou stranách. Slaninu a oloupanoucibuli nakrájíme na kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidámeoloupaný a prolisovaný česnek, zelí, bobkový list, opepříme a dusíme,dokud není zelí měkké. Pak bobkový list odstraníme. Bramboru oloupeme,omyjeme, najemno nastrouháme a přimícháme k zelí. Maso rozložíme dopekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme kopeček zelí a lžičkuzakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.
Každou porci podáváme ozdobenou lžičkou kečupu
 
08:54
krkovička


Potřebujeme: 2 kgkrkovice bez kosti vcelku

Na marinádu: 2 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce bílého vína
3 lžíce hořčice
1 lžíce medu
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli

Na náplň: 10 plátků uzeného - 2 mm silné
10 plátků sýra - 2 mm silné
150 g syrových žampionů - 2 mm silné

Na pomazání: 2 lžíce oleje

Postup přípravy:
Nakrájíme maso na 1,5 cm silné plátky, ale nedokrájíme do konce.
Smícháme věci na marinádu, potřeme tím maso i v rozřezu, zabalíme do alobalu
a necháme v lednici alespoň 24 hodin. Druhý den dáme do každého rozřezu plátek uzeného, plátek sýra, plátky žampionů.
Pomažeme olejem a pořádně zabalíme do alobalu, aby po dobu pečení
nevytekla šťáva. Dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme nejméně
2 hodiny - posledních 20 minut alobal otevřeme a dopečeme odkryté.
 
08:37
vejce

4plátky vepřové krkovice, plátkový sýr Eidam, plátky šunkového salámu,sůl, pepř, vejce, mouka, strouhanka, hořčice, tuk na smažení.


Zvejce, mouky a strouhanky si připravíme těstíčko na obalování. Masonaklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě hořčicí, položíme na nějplátek sýra, opět slabě potřeme hořčicí, na sýr plátek šunky a obalímešikovně (plátky spojí hořčice, lze i použít párátka) v těstíčku.Usmažíme v horkém tuku do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší azeleninovým salátem.
 
08:32
mezerník


4vepřové řízky (nebo kuřecí), 2 celá vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičkypepře, 1 lžička worchesteru, 1 lžička maggi, 1 lžička hořčice, 2 lžícesolamylu a 2 stroužky česneku.

Do těstíčka maso naložíme na 24 hod.
 
08:25
meloun

5řízku (vepřová kýta, kotleta) 2 vejce 10 dkg majonézy sladká paprikatrošku pálivé papriky 1 polévková lžíce sojové omáčky (případně magi) 1vrchovatou lžíci solamylu.

Vše řádněpromícháme a vyšleháme až vznikne nálevový lák. Řízky naklepeme z oboustran, osolíme a opepříme a pak zalijeme lákem. Takto necháme řízky vlednici 3 - 5 dnu zaležet. Nakonec pečeme na oleji jako obyčejné řízky.Jako přílohu podáváme hranolky nebo s vařenými brambory.
 
08:19

Řízek naruby č.1

Lze dělat zvepřového z kuřecího i králičího masa. Připravené řízky velice malinkoosolíme a naklepeme ve strouhance aby se strouhanka vtlačila do masa.Potom je namočíme v rozšlehaném vejci. Zprudka opečeme na pánvičce naoleji. Pak řízky narovnáme nastojato do pekáčku. Zalijeme směsí 2 dlvody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety (podravky). Zalitéřízky upečeme doměkka. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

Řízky naruby č.2

Plátky vepřové kýty nebo kotlety, anglická slanina, olej, vejce, cibule, česnek, strouhanka.
Řízkynaklepeme, osolíme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance arozšlehaném vejci a osmažíme na oleji. Do pekáčku postupně pokládámeplátky slaniny a cibule, smažené řízky, na které opět klademe slaninu acibuli, které tvoří také poslední vrstvu. Zapékáme v mírně vyhřátétroubě asi 25 min.
 
08:13

500g vepřové kýty, 100g drůbežích jater, 100g uzeného masa,50g taveného smetanového sýra, 1 žloutek, 100g jablek, 50g žampiónů, paprika,sůl, olej.

Na těstíčko: 0,5 dl bílého vína, 3 vejce, 60g hladké mouky.

Z masa nakrájíme řízky, naklepeme a osolíme. Játra spaříme,spolu s uzeným masem jemně nasekáme, smícháme se sýrem, žloutkem, solí apaprikou. Směsí potíráme řízky a máčíme v těstíčku, do něhož jsme přidali natenké nudličky nakrájené jablko a žampióny. Usmažíme a podáváme s bramborovoukaší a salátem.

 
06:06
víkend
Pro 6 osob - Oblíbené jídlo pro sváteční příležitosti podle paní M.Reidingerové. Zvláště vhodné pro hosty.


Naosmince másla zpěníme středně velkou cibuli do skleněna, zasypemelžičkou sladké papriky. Naklepané osolené a opepřené vepřové řízky(6)po obou stranách opečeme, podlijeme a dusíme. Asi po 20 minutáchpřidáme na jemném struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 mrkve,půl celeru, 1 petržel), asi 2 feferonky a několik plátků usušené houbyzvané pestřec (zastupuje lanýže, které nemíváme v zásobě). Podusíme doměkka a zalijeme litrem zakysané smetany zahuštěné hrubou moukou.Omáčka sice nemá ten hedvábný charakter jako obvyklá svíčková, alestrouhaná zelenina a hrubá mouka jí dodávají výbornou chuť. Můžemepodávat s knedlíkem, s rýží, ale nejvíce chutná s moučnými noky. Kjídlu se pije nejlépe plzeňské pivo.
 
05:58
Pro 4 osoby - 400g vepřové kýty, sůl, hladká mouka, vejce, mléko,strouhaná houska na obalování, 150g sádla, 20g másla, 120g šunky, 50gsterilovaného hrášku, 2 vejce.

Náplň: Na pánvirozehřejeme máslo, pokrájenou šunku a necháme prohřát. Pak přidámesterilovaný okapaný hrášek, vejce, osolíme a necháme ztuhnout.


Vepřovoukýtu nakrájíme na 4 řízky, které opatrně naklepeme, osolíme, anaplníme. Po naplnění přeložíme jako taštičky, okraje paličkousklepneme, obalíme a smažíme zvolna na sádle. Vhodná příloha bramborovákaše maštěná máslem a meruňkový kompot.
 
02.Leden 2010,18:51
sporák

4vepřové řízky z kýty, 1 dl bílého jogurtu, podle chuti pálivá paprika,1 menší sterilovaná kapie, čerstvě mletý černý pepř, 2 tlučenéhřebíčky, 5 lžic oleje, 2-3 bobkové listy, na špičku nože skořice.

Řízkylehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se maso nekroutilo. Smíchámejogurt s paprikou, nadrobno nakrájenou kapií, pepřem, hřebíčkem a solí.Směsí potřeme řízky po obou stranách a necháme několik hodin v chladnuodležet. Do rozehřátého oleje vložíme bobkové listy se skořicí apromícháme. Řízky v takto připraveném oleji prudce opečeme po oboustranách. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
 
18:36
santa

4 plátky z vepřové kýty, sůl, 4 plátky šunky, 4 vařená vejce, 4 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení.

Plátekvepřové kýty naklepeme, položíme na něj plátek šunky, do středu dámevařené vejce, maso přehneme, kraje jemně naklepeme tak, aby vše drželopohromadě a obalíme v trojobalu. Potom dáme smažit do předemrozpáleného oleje. Usmažené je vyjmeme a překrojíme v pů
 
18:29
4vykostěné kotlety, 80g sterilovaných žampiónů, 4 plátky sýra, mletýpepř, sůl, olej Placky: 350g syrových brambor, 30g mouky, 1 vejce,pepř, 2 lžíce mléka, 50g paprikového bůčku, 1 cibule, 1 stroužekčesneku, sůl.


Brambory nastrouháme, přidámekostičky cibule a osmaženého bůčku a ostatní suroviny a vypracujemetěsto. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Po obou stranách opečemea klademe na pekáč. Na maso klademe plátky žampiónů a sýra. Zapečeme vtroubě. Na pánvi usmažíme placky. Maso klademe na placky do poloviny aplackem překlopíme.
 
18:24
kapka


4vepřové řízky, 400g pórku, pepř, sůl, olej, 1 cibule, 3 stroužkyčesneku, 1/8 l zakysané smetany, oregano, majoránky, čubrica, petrželka.

Póreknakrájíme na kolečka, cibuli a česnek na tenké proužky. Maso naklepeme,osolíme, opepříme, osmažíme a uložíme v teple. Osmahneme pórek a cibulidozlatova, přidáme sůl, česnek, petrželku, koření a zakysanou smetanu.Vložíme řízky, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
 
18:23
4 kotlety, 3 stroučky česneku, 200g paprikového bůčku, 1 cibule, 150g šunky, 200g nivy, sůl, pepř, olej.

Kotletybez kosti naklepeme, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájenou cibuliosmažíme do hněda a těsně před dokončením přidáme hrubě posekanýčesnek. Tuto hmotu položíme na polovinu řízku, položíme plátek nivy,řízek přehneme, zaklepneme okraje a pečeme asi 5 minut na každé straně.
 
18:10
pohárky
4vepřové (telecí) řízky po cca 150g, 30g cibule, 50g hub (žampiónů), 5lžic kysané smetany, asi 1 dl hovězího vývaru (z masoxu), 1 lžičkarajčatového protlaku, 1 žloutek, hladká mouka, petrželová nať, mletýpepř, vegeta, sůl, olej.

Cibuli, petrželku ahouby nadrobno posekáme a podusíme na troše oleje. Ochutíme solí,vegetu a pepřem. Zaprášíme hladkou moukou, vmícháme rajčatový protlak,2 lžíce smetany a žloutek. Vaříme, aby vznikla hustější hmota. Řízkyhodně rozklepeme. Na polovinu každého řízku dáme část houbové náplně,přikryjeme druhou polovinou řízku. Sepneme jehlicí (párátky). Řízkyosolíme, zlehka obalíme moukou a na horkém oleji je z obou stran rychleopečeme. Potom je podlijeme vývarem a 3 lžícemi smetany. Přikrytédoměkka podusíme. Podáváme s bramborovými hranolk
 
15:18
ústa


4 plátky vepřové kýty, 100g oleje, 100g jader vlašských ořechů, 150g cibule, 1 lžíce hladké mouky, česnek, petrželka, sůl, pepř.

Plátkyvepřové kýty zlehka naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme,opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Do oleje přidámenadrobno nakrájenou cibuli, ořechová jádra a na plátky nakrájenýčesnek. Vše společně osmahneme. Na talířích k řízkům přidámecibulovo-ořechovou směs a vše posypeme sekanou petrželkou. Vhodnoupřílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.
 
14:47
rajče

600g vepřové kýty bez kosti, 200g hub, 200g rajčat, 40g másla, olej, sůl, česnek.

Z ruské kuchyně - Z vepřové kýty nakrájíme 8 malých řízků, naklepeme je aokrajové blány mělce nařízneme na několika místech. Houby nakrájíme naplátky, rajčata na půlky, osolíme je a odděleně podusíme na másle.Plátky masa osolíme, opečeme po obou stranách na oleji, urovnáme namísu nebo talíře, poklademe rajčaty a houbami a přelijeme rajčatovou omáčkou do níž jsme přidali trochu rozetřeného česneku. Podáváme svařenými brambory.
 
14:43
1 kg vepřové kýty, 1-2 vejce, 1 lžíce majoránky, 1 hlavička česneku, sůl, pepř.


Maso nakrájíme na plátky a naložíme do těstíčka z ostatních surovin. Smažíme na oleji a podáváme s bramboráčky.
 
10:44
?

4 vepřové řízky, 2 hrušky, sůl, mletý pepř, 30g tuku.
Omáčka: 1-2 lžíce hladké mouky, tuk, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1,25 dl smetany ke šlehání, sůl, cukr, kari koření.

Pevnézralé hrušky oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a dužinu nakrájíme nakostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém tukuřízky po obou stranách opečeme (nejméně 8-10 minut). Měkké maso vyjmemea necháme v teple. Do pánve vložíme nový tuk a do rozehřátého přidámemouku, krátce ji osmahneme, zalijeme vodou, vínem, přidáme smetanu apřivedeme k varu. Do omáčky vložíme kostky hrušek a chvilku společněprohříváme. Stáhneme z ohně, podle chuti okořeníme a omáčkou s hruškamipřelijeme maso. Podáváme s pečivem.
 
10:26
slunce
400glibového vepřového masa z plece, 100g másla, 100g hladké mouky, 200gstrouhaného sýra (eidam, primátor), 2 rajská jablíčka, 1 lžíce kečupu,2 žloutky, 2 dl mléka a 2 dl smetany, sůl, pepř, olej podle potřeby.

Masonakrájíme na malé plátky, které osmahneme na oleji a vložíme do pekáčkunebo zapékací misky. Z másla, mouky, smetany a mléka připravímebešamel, do něj vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a žloutky, jemněosolíme a opepříme. Na maso v pekáčku položíme plátky předem spařenýcha oloupaných rajčat a ještě zakapeme kečupem. Pak vše zalijemebešamelem, navrch nasypeme zbylý strouhaný sýr a zapečeme.
 
Starší články >