12.Březen 2010,05:06
p

81. Kuře na rychlo

1 kuře, máslo, hladká mouka, sůl, pepř.
Čtvrtkykuřete ještě rozdělíme na dva díly, osolíme je, obalíme v mouce a narozpáleném másle opečeme po obou stranách dozlatova. Porce pak dáme dokastrolu, podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minutdoměkka. Jako přílohu podáváme vařené brambory posypané nadrobnonakrájenou pažitkou a pokapané máslem.

82. Kuře na sucho

Kuřeočistíme, rozpůlíme, položíme řezem dolů na dva talíře, posolíme apečeme. Neobracíme a nepodléváme! Nebojte se, talíře neprasknou. Chutnáskvěle jako grilované. Jako přílohu doporučujeme hranolky a hlávkovýsalát.

83. Kuře na divoko

Kuře, hermelín, pepř (kuličky), máslo, sůl, hrušky, červené víno, brusinkový kompot (nemusí být).
Menšíkuře naplníme hermelínem obaleným v nahrubo drceném pepři. Opečeme namásle, osolíme, opepříme, dále pečeme zakryté v troubě. V poloviněpečení přidáme oloupané na půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červenýmvínem. Omáčku můžeme dochutit brusinkovým kompotem. Příloha: knedlík.

84. Kuře na medu

Kuřese naloží do grilovacího koření a nechá se 24 hod. v ledničce. Druhýden se při pečení podlévá 2 dl hovězího vývaru smíchaného s 2-3 velkýmilžícemi medu. Nejlepší příloha je rýže s rozinkami a mandlemi.

85. Kuře na zelenině

Kuře, 1/2 kg vepřového bůčku, sůl, 5 stroučků česneku, 2 mrkve, 1 cibule, 2 petržele, 1/2 celeru, 100g anglické slaniny, lžíce kari, tymián, 1 lžíce kečupu.
Rozporcované kuře a bůčeknakrájený na vyšší plátky osolíme, potřeme česnekem a dáme na pekáč.Přidáme pokrájenou zeleninu, tymián a slaninu. Podlijeme studenou vodoua pečeme. Po hodině maso obrátíme. Před dokončením do šťávy přidámekari a kečup.

86. Kuře na celeru

1 kuře, 150g slaniny, 1 větší cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 celeru, 5-6 lístečků libečku, několik snítek petrželové natě, sůl.
Z německé kuchyně -Slaninu nakrájíme na kostičky a v tlakovém hrnci ji rozpustíme, přidámenadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme do růžova. Pak přidáme sladkoumletou papriku, zázvor a chvíli opět zasmahneme. V tomto základupromícháme na kostičky nakrájený nebo nastrouhaný celer a na nějrozložíme osolené porce kuřete, na ně libeček a petrželku. Podlijemevodou, aby sahala asi do poloviny masa, hrnec uzavřeme a dusímedoměkka. Podáváme s brambory.

87. Kuře na zelí

Menší kuře, sladká paprika (koření), kysané zelí, cibule, slanina, sůl.
Menšíkuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme a posypeme sladkou paprikou. Nadno pekáče rozložíme vrstvu kysaného zelí, poklademe na kolečkanakrájenou cibuli a na tento základ položíme porce kuřete. Na každoudáme plátek slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut. Kuře je lahodnéa krásně křehké. Příloha: brambory, bramborový knedlík.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
05:00
krém

88. Kuře na švestkách

500g švestek, kuře, pepř, 4 lžíce konaku, 50g másla, cibuli, sůl, 2 karotky, 4 šálky silného čaje.
Denpředem namočíme švestky do čaje ochuceného konakem. Těsně předpřípravou je vyjmeme, necháme okapat a vypeckujeme. Asi polovinušvestek usekáme a naplníme jimi osolené a opepřené kuře. Otvorzašijeme, kuře vložíme do kastrolu, přidáme máslo, nakrájenou cibuli akarotku a dáme do trouby. Zapečeme, obložíme zbývajícími švestkami adopečeme doměkka. Během pečení poléváme kuře vypečenou šťávou a podlepotřeby i vodou.

89. Kuře na houbách

1 kuře, 60g másla, 4 plátky slaniny, 1 velká cibule, sůl, 200g očištěných hříbků nebo žampionů, sladká paprika.
Kuřerozdělíme na porce, vykostíme, osolíme, posypeme mletou paprikou.Alobal potřeme máslem. Na každou porci kuřete položíme plátek slaniny,2 kolečka cibule a obložíme houbami. Položíme ořech másla a alobalzabalíme. Pečeme 1 a 1/2 hodiny. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovýmsalátem.

90. Kuře na houbách a zelenině

Kuře, sůl, sladká paprika (koření ), sušené houby, olej, nakládaná zelenina Moravanka.
Omytéa naporcované kuře naskládáme na pekáček, osolíme a posypeme trochoupapriky. Na ně nasypeme houby. Vše podlijeme trochou oleje a dámezapéci. Když je kuře napůl hotové, nalijeme do pekáčku celou sklenicizeleniny Moravanka a dopečeme doměkka. Příloha: rýže.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
11.Březen 2010,22:37
krásný víkend

91. Kuře na žampiónech

800g vykostěného kuřecího masa, 250g očištěných žampiónů, 2 cibule, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 1 lžíce pokrájených koleček pórku, hrst oloupaných mandlí, lžička citrónové šťávy, 3 lžíce vývaru.
Kuřecí masopokrájíme na proužky, žampióny na čtvrtky, cibuli nadrobno rozsekáme azpěníme na tuku. Pak k nim přidáme osmahnout maso, pokrájené mandle,osolíme a ochutíme, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou dopoloměkka. Pak přidáme žampióny a kolečka pórku a dusíme do měkka.Podáváme s rýží.

92. Kuře na rožni

1 kuře, 4 stroužky česneku, citrón, lžíce másla, 2 lžíce jogurtu, 1/2 lžičky cukru, lžička mletého zázvoru, lžička oleje, lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl, případně trocha másla, lžička worcestrové omáčky.
Zindické kuchyně - Kuře očistíme z kůže a řádně je propícháme. Všechnyostatní uvedené suroviny rozetřeme v pastu a kuře jí důkladně potřemezevnitř i zvenku. Nazítří kuře rožníme a případně pokapávámerozpuštěným máslem.

93. Kuře na paprice

1 menší kuře, kuřecí játra, 1,5 dl husté sladké smetany, 60g slaniny, 1/2 menší cibule, 1 lžička mleté papriky, sůl.
Očištěnékuře rozdělíme na 10-12 kousků, slaninu nakrájíme na kostičky,vyškvaříme, přidáme nastrouhanou cibuli a necháme zpěnit. Na tomtozákladu opečeme kousky kuřete a kastrol stáhneme z plotýnky. Vmíchámemletou papriku, sůl, podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme doměkka zaobčasného obracení kousků. Když je maso skoro měkké, přidáme kouskykuřecích jater a ještě asi 10 minut podusíme. Kuře zalijeme smetanou anecháme ji přejít varem. Podáváme s jemnými noky nebo houskovýmknedlíkem.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
08.Březen 2010,17:05
h

94. Kuře na paprice s haluškami

3 kuřecí řízky, cibule, sůl, pepř, sladká červená paprika, polohrubá mouka, 2 vajíčka, voda.
Částkuřete nebo tři kuřecí řízky opláchneme a nakrájíme na malé kousky,cibuli osmažíme na tuku a přidáme maso, za stálého míchání chvíliopražíme, solí a pepřem ochutíme, sladkou červenou paprikou zasypeme,zalijeme trochou vody a dusíme, dokud není maso měkké.
Postuppřípravy halušek: polohrubou mouku, dvě vajíčka, sůl a vodu smícháme apropracujeme tak, aby nám vzniklo nelepkavé těsto, z prkýnka hotovétěsto seškrabáváme nožíkem po malých kousíčcích do vařící vody nebopropasíruje přes speciální síto s velkými otvoru. Po vyplavání uvařenéhalušky vybíráme sítkem. Doba tepelné přípravy je asi 1 hodina.

95. Kuře na paprice s houskovým knedlíkem

1kuře, 1 l kyselé smetany, 100g másla, 50g polohrubé mouky, 2 velkázralá rajčata, 1 velká cibule, 1 polévková lžíce soli, 1 lžička mletépapriky.
Očištěné a omyté kuřevložíme do vařící slané vody a uvaříme. Potom je z vody vyjmeme arozdělíme na čtvrtky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidámeosolené, paprikou posypané uvařené maso a prudce ho ze všech stranopečeme. Pak podlijeme 1 dl vývaru a dusíme za občasného podlití ještěhodinu. Před dokončením přidáme oloupaná rajčata a společně 10 minutdusíme. Nato zahustíme šťávu kyselou smetanou, v níž jsme rozkvedlalimouku, a ještě dalších 7 minut povaříme. Porce kuřete podáváme politéomáčkou s houskovým nebo kynutým knedlíkem.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:46

96. Kuře na marocký způsob "Mešui"

Kuřei droby umyjeme a osušíme. Droby vložíme zpět do kuřete, které ze všechstran osolíme, opepříme a posypeme zázvorem a šafránem. Poklademe naněj kousky másla a pak je vložíme do vyššího hrnce, přilijeme 3,5 dlvody. Na středním plameni vaříme asi hodinu, během varu kuře pravidelněobracíme. Po hodině jej vyjmeme z vývaru, rozsekáme na porce a nechámevychladnout. Mezitím namícháme jednu polévkovou lžíci pálivé papriky ajednu kávovou lžičku kuminu - římského kmínu (v nouzi stačí i klasickýkmín) s 50g rozpuštěného másla. Osolíme. Omáčkou potíráme jednotlivéporce kuřete, které pak poklademe na gril a upečeme do zlatova. Vhodnoupřílohou je zeleninový salát.

97. Kuře na rozmarýnu

Pro 4 osoby - 2 kuřata, sůl, pepř, sladká paprika, petrželka, snítka čerstvé rozmarýny, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla.
Kuřatapotřeme vně i uvnitř solí, pepřem a paprikou a dovnitř vložíme posnítce petrželky. Rozmarýnu rozlámeme na menší kousky a vsuneme podkůži na prsou a na stehnech. Na pekáči rozehřejeme olej, kuřata v němzprudka opečeme z obou stran, pak je položíme na záda a pečeme vpředehřáté troubě asi 50 minut doměkka. Kuřata vyjmeme a rozdělíme napoloviny. Vypečenou šťávu dolijeme vodou, krátce povaříme, zjemnímemáslem a přecedíme na kuřata. Podáváme s bramborem nebo s rýží.
smetany,zbytek vermutu, přidáme tymián a cayenský pepř. Promícháme a necháme nastředním ohni čtvrt hodiny bublat. Úplně nakonec kuřata polijemezbytkem smetany.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:38

98. Kuře na pomerančích č. 1

1 středně velké kuře, 3 pomeranče, 150g rostlinného oleje, lžíce medu, sůl.
Kuřeočistíme, umyjeme, osušíme, osolíme, zevnitř potřeme částí medu avložíme do něj oloupaný pomeranč. Dám e do pekáče a olejem a vodou aupečeme. Během pečení poléváme kuře šťávou. Hotové kuře dáme na mísu,obložíme ho kolečky pomeranče. Do šťávy z kuřete přidáme šťávu ztřetího pomeranče, promícháme, přecedíme a podáváme samostatně vomáčníku. Ke kuřeti podáváme rýži.

99. Kuře na pomerančích č. 2

1 kuře, 2 pomeranče, 1/4 l bílého vína, 1/4 l vývaru z kuřecího bujónu, Rama, hladká mouka na jíšku, sůl.
Kuřenakrájíme na čtvrtky, osolíme, podlijeme vývarem a s kouskem másladusíme do měkka. Porce kuřete vyndáme na talíř a do omáčky přilijemevíno, zbytek vývaru, přidáme trochu nastrouhané pomerančové kůry aomáčku zahustíme jemnou bílou jíškou. Porce kuřete podlijeme omáčkou,obložíme dílky pomeranče a podáváme s nočky.
Krupicové nočkyI.: Z 1/2l mléka, 70g másla a 200g krupice uvaříme hustou kaši anecháme vychladnout. Pak do ní zamícháme 4 žloutky, sůl, trochumuškátového květu a sníh z bílků. Lžíci namočenou v rozpuštěném máslevykrajujeme nočky, které klademe do vymaštěné ohnivzdorné mísy,pokapeme máslem a upečeme v troubě dorůžova.
Krupicové nočkyII.: 70g másla utřeme se 3 žloutky, přidáme 140g jemné krupičky,osolíme a necháme chvíli odpočinout. Do osolené vroucí vody vykrajujemelžičkou nočky a občas zamícháme. Uvařené dáme na mísu, pokapemerozehřátým máslem a ještě horké podáváme k porcím kuřete.

100. Kuře na vermutu se smetanou

1 kuře, 3-4 rajčata, 0,5 l suššího vermutu (nejprve 2/3, potom zbytek), 200g smetany, 3-4 lžíce oleje, 1 strouček česneku, trocha tymiánu, 1 lžička sladké papriky, špetka cayenského pepře, sůl, pepř.
Kuřenaporcujeme, každou porci zaprášíme směsí soli, pepře a papriky.Kastrol vytřeme po dně a po stěnách česnekem. V kastrolu rozehřejemeolej a na něm do zlatova opečeme porce kuřete. Přilijeme vermut a podpokličkou dusíme na středním ohni asi půl hodiny. Pak přidáme spařena,oloupaná, rozčtvrcená rajská jablka zbavená jader a přilijeme polovinu
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:26

101. Kuře na víně

Kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká paprika (koření), špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové šťávy, plátky citronu na ozdobení.
Kuřeomyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8 kousků. Papriky očistíme anakrájíme na čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme. Pórky nakrájet nakolečka. Ve velké pánvi nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete naněm opečeme do zlatohněda. Maso po celou dobu stále obracíme, aby byloopečené ze všech stran. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou.Pokrm podlijeme kuřecím vývarem a vínem. Přiklopíme poklicí a dusímezhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut.Ve smetaně rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme omáčku apřibližně 3 minuty za občasného míchání a při mírném ohni ještěpovaříme. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovoušťávou. Kuře podáváme v omáčce ozdobené plátky citronu. Příloha:brambory, hranolky.

102. Kohout na víně

Půlka kuřete (cca 500g), 40g anglické slaniny, 40g másla, 4 malé cibule, 80g žampiónů, půl litru červeného vína, tymián, bobkový list, půl kávové lžičky hladké mouky, malá sklenička koňaku, sůl.
Očištěnékuře nakrájíme na malé kousky (cca 10) a osolíme. Anglickou slaninuzbavenou kůže nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, rozpustíme,přidáme polovinu másla a na této směsi kuře krátce opékáme po všechstranách, až se trochu zbarví. Pak přidáme na čtvrtky nakrájenou cibulia po chvíli rovněž na čtvrtky nakrájené žampióny. Zalijeme vše vínem,přidáme tymián, bobkový list, osolíme a na prudkém ohni nechámenepřikryté vařit. Až je víno asi z poloviny vyvařené, hrnec přikryjemepoklicí, zmírníme plamen a ještě asi 20 minut necháme dusit. Zbytekmásla promísíme s moukou a v malých částech vmícháme ke kuřeti,přilijeme koňak a dusíme ještě asi 5 minut. Vhodnou přílohou je pečenábramborová kaše nebo bramborové krokety. Podáváme se stejným vínem,jaké jsme použili na přípravu kuřete.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:14

103. Kuře po alföldsku

2 menší kuřata (po 800g), sůl, majoránka, 60g vyškvařeného drůbežího sádla, drůbeží vývar nebo voda.
Kuřataosolíme, uvnitř vytřeme trochou majoránky a na povrchu potřeme drůbežímsádlem. Podlijeme trochou vývaru a pečeme do červena. Podáváme sbramborovou kaší nebo hráškovou rýží a s kompotem.

104. Kuře po španělsku

Kuře, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, sůl, špetka šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku.
Kuře osolíme a připravíme sizálivku ze 3 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1lžíce nasekané cibule, soli, špetky šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1stroužku česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře při pečení.Příloha: brambory, hranolky.

105. Kuře po francouzsku

1 kuře, 2 cibule, 3 lžíce oleje, sklenka koňaku, 0,5l červeného vína, 100g anglické slaniny, 6 žampiónu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, zelenou petrželku.
Kuře naporcujeme alehce osolíme. Na rozehřátém oleji porce opečeme z obou stran, přidámenadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Pak maso přelijeme koňakem azapálíme, v přípravě pokračujeme, až plamínek zhasne. Zalijeme vínem,přidáme nakrájenou anglickou slaninu, opepříme a dusíme. Podléváme jenmaličko, pokud je to nutné. V závěru přidáme ještě nakrájené žampióny,na plátky krájený česnek, zalijeme trochou horké vody a dodusímedoměkka. Můžeme zahustit máslovou jíškou. Na talíři ozdobíme zelenoupetrželkou a podáváme s bramborem nebo rýží.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:01
h

106. Kuře po provensálsku

1 kuře, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, půl cibule, 1 dl bílého vína, sůl, pepř, olivy, hladkou mouku, tuk.
Kuřerozporcujeme na menší kousky než obvyklé čtvrtky, osolíme, opepříme aobalíme v hladké mouce. Takto připravené maso osmahneme na tuku,přidáme krájenou cibuli, utřený česnek, oloupaná nakrájená rajčata(snadněji je oloupeme, když je na chvíli ponoříme do vařící vody),všechno podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou doměkka. V závěrupřidáme olivy.

107. Kuře po selsku

1velké kuře, 100g anglické slaniny, 150g oleje, 1800g brambor, 1 velkácibule, 1 svazeček libečku, 50g uzeného bůčku, 2 lžíce rajčatovéhoprotlaku, vývar, pepř, sůl.
Očištěnékuře rozporcujeme, osolíme, opepříme a na oleji ze všech stran opečeme.Vyjmeme, ve šťávě opečeme kolečka oloupaných brambor i kolečka cibule.Připravené maso urovnáme do zapékací misky, poklademe opečenýmibrambory s cibulkou a přelijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchalikečup. Podle chuti osolíme a přidáme libeček ve svazečku. Pokrm dusímev troubě doměkka, libeček ke konci úpravy vyjmeme. Porce na talíříchmůžeme ozdobit čerstvou zeleninou - kolečky rajčat, proužky paprik neboalespoň usekanou zelenou petrželkou.

108. Kuřecí prejt se zelím.

1/2 hlávky zelí, drůbeží směs, 2 syrové brambory, 1 cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor, 30g strouhanky.
Drůbežísměs upečeme a rozebereme, zelí nakrájíme na čtvrtky a 1/4 hodinypovaříme v osolené vodě. Umeleme s brambory, okořeníme a přidámenakrájenou cibuli. Šťávu v misce zasypeme houskou, na ni dáme umletouhmotu a zapečeme.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
00:22

109. Kuřecí minutkový guláš

300g vykoštěného kuřecího masa, 40g oleje, 20g másla, 100g kapie, 3-4 lžíce kečupu, mletá paprika, sůl, feferónky
Kuřecímaso pokrájíme přes vlákna na hranolky, vložíme na pánvičku srozehřátým olejem a prudce osmažíme za stálého míchání. Po dvouminutách přidáme pokrájené kapie, kečup, pokrájené feferónky, okořenímemletou paprikou, osolíme a za stálého míchání, krátce podusíme. Hnedpodáváme s dušenou rýží nebo opečenými brambory a se zeleninovýmsalátem.

110. Kuřecí maso s kapií

250g masa bez kostí, 1 vejce, 2 lžičky solamylu, 50g sterilované kapie, 2 cibule, 1 strouček česneku, 3 lžíce oleje, sůl, 1/2 dl bílého vína, 1 lžička sójové omáčky, cukr, mletý zázvor.
Masonakrájíme přes vlákno na nudličky, přidáme zázvor, rozšlehané vejce,solamyl a lžíci vody, vše dobře promícháme. Necháme v chladnu minimálněhodinu odležet. Kapii nakrájíme na nudličky, cibuli na tenkápůlkolečka, rozetřeme česnek. Maso dáme na rozpálený olej, za stáléhomíchání smažíme asi 2 minuty. Přidáme cibuli, smažíme minutu, přidámečesnek, kapii, sójovou omáčku, cukr, zalijeme vínem a dusíme minutu.Podáváme s rýží.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
00:07
jk

111. Kuřecí maso se špenátem

Kuřecímaso, špenátové celé listy, červená paprika, červené víno, s=ojováomáčka, sůl, 2 vajíčka, Solamyl, rýže, 3 lžíce oleje, tuk pánev, mletýzázvor, feferonky.
Připravíme sikuřecí maso, které nakrájíme na proužky. Maso dáme do misky mírněosolíme, klepneme jedno nebo dvě vejce podle počtu porcí a na každouporci dáme jednu lžičku bramborového škrobu (solamylu) a toto všechnodůkladně zamícháme a necháme odležet. Teď přišel čas na přípravu rýže,která bude přílohou. Rýži důkladně umyjeme, až bude voda, kterousléváme úplně čistá, poté dáme vodu asi tak dva prsty nad rýži mírněosolíme a já přidávám dvě až tři lžíce dobrého oleje, nejlepší jezelený olivový olej. Rýži, kterou jsme si připravili, dáme vařitnejdříve bez pokličky a teprve až rýže pojme velkou část vody dámepokličku a na nejmenším plamenu doděláváme ještě tak deset minut, nesmíse nám připálit. Po této době dáme rýži na stranu a necháme přikrytouaž do podávání jídla. Nyní se pustíme do masa, které máme naložené veškrobu a vejcích. Připravíme velkou pánev, do které dáme asi tak lžíciceresu nebo jiného tuku na smažení, rozpálíme a vložíme ještěrozmíchané maso do tuku a dvěma lžícemi nebo vařečkami rychle mícháme amaso roztrháváme na kousky tak, jak bylo nakrájené. Maso, jak se smažítak má tendenci se spojovat do jednoho celku a tomu musíme zabránit.Masíčko má být z obou stran do zlatova opečené a kousky mají mítstejnou velikost. V této fázi dáme do rozpálené pánve asi tak lžičkumletého zázvoru a okamžitě vhodíme očištěný špenát a na nudličkynakrájenou nejlépe červenou papriku. Lehce promícháme a zalijeme asitak jednou a půl deci vína nejlépe červeného a také dáme dvě lžícekvalitní sojové omáčky. Pokrm mícháme tak, aby se pěkně promíchal, a potřech minutách zakápneme máčeným škrobem. Škrob si namočíme do sklenkyvody asi tak dvě až tři lžičky, zamícháme a necháme stát, až se námškrob usadí tak čistou vodu slijeme a to co nám zůstane na dně,zamícháme a touto hustou hmotou zalijeme hotový pokrm za velkéhomíchání a odstavíme z kamen. Jídlo musí být jakoby skleněné a barvazeleniny má být jasná. A máme hotovo, na talíře dáme úhledné kopečkyrýže, kterou obsypeme naším pokrmem. Ten kdo má rád ostřejší, červenýmolejem, který zhotovíme tak, že do rozpáleného oleje dáme lžičkumletých feferonek, nebo pokud máme i čerstvých, a tímto olejem si jídlodochutíme. K jídlu je dobrý kompot. Po jídle je dobré dát sklenku vínanebo bylinkového likéru.

112. Kuřecí bašta s bramboráčky

300g masa, pepř, sůl, kari, 2 žloutky, 4 lžíce oleje, 4 lžičky sójové omáčky, 1 lžička solamylu, 1 feferonka, 1 cibule.
Masonakrájíme na nudličky, smícháme s ostatními surovinami a necháme 24hodin odležet. Opečeme na oleji a podáváme obložené malými nekořeněnýmibramboráčky.

113. Kuřecí jehly

400g kuřecího masa bez kostí, 12 malých hlaviček hub, 1 párek, 1 paprika, 60g slaniny, sůl, olej, mletá sladká i pálivá paprika.
Masonakrájíme na silnější plátky, naklepeme a nakrájíme na čtverečky.Osolíme a posypeme paprikou. Papriku a slaninu nakrájíme na tenkéčtverečky, párek na šestiny a vše střídavě napícháme na jehly. Maso,houby a papriku potřeme olejem a opékáme na grilu nebo na pánvi.Podáváme s pečenými bramborovými plátky a zeleninovým salátem.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
07.Březen 2010,23:51
,

114. Kuřecí tajemství

Kuřecí řízky, banány, hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení, tuk na smažení, sůl, špetku pepře.
Kuřecířízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme vhodně uříznutýkousek banánu, svineme jako Španělského ptáčka a zajistíme párátkem.Obalíme v hladké mouce, vajíčku rozšlehaném v troše mléka a vestrouhance. Na dobře rozehřátém tuku osmažíme. Podáváme s bramboremnebo bramborovou kaší. Můžeme přidat různé dušené zeleninové směsi nebosalát ze syrové zeleniny.

115. Kuřecí saté

400g kuřecího masa, cibuli, 3 stroužky česneku, 1/2 lžíce kari, sůl, 2 lžíce oleje, 3 lžičky pokrájených arašídů.
Masonakrájíme na menší kousky, smícháme s rozkrájenými cibulí a česnekem,kořením a olejem. Necháme 2 h v chladu odležet, osolíme a zprudkaopékáme na pánvi na oleji. Podáváme s rýží a s miskou pokrájenýchosolených a opepřených rajčat, sardelovou pastou, dílky citrónu akokosovým mlékem (strouhaný kokos smíchaný s kondenzovaným mlékem).Nakonec posypeme opraženými arašídy.

116. Kuřecí tokáň

1 vykostěné kuře (asi 1 kg), 2 lžíce oleje nebo sádla, 300g cibule, 300g žampiónů, 50g másla, 30g mleté papriky, 2 dl rajského protlaku, sůl, kmín, pepř, hrášek.
Na olejiosmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky masa a opečeme.Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zalijeme protlakem a dusíme doměkka. Mezitím na másle podusíme na plátky nakrájené žampióny s kmínema přidáme k masu. Podáváme s dušenou rýží, do které můžeme přidathrášek.

117. Kuřecí závitky

Kuřecířízky mírně naklepeme a osolíme. Na plátek masa položíme plátek šunky aplátek sýra, přidáme trošku nasekané cibule a opepříme. Maso přeložímea pevně ovážeme režnou nití. Upečeme. Podáváme s bramborem a kompotem.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
22:52
k

118. Kuřecí roláda č. 1

Vykostěné kuře, 80g slaniny, sůl, ořech másla, vývar z drůbků Nádivka: 2 vejce, sůl, muškátový květ, tymián, bazalka, 2 žemle, 1,5 dl mléka, 2 kousky zelené části pórku vcelku, 2 tenké mrkve, slanina.
Vejcerozšleháme se solí a kořením. Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijememlékem. Pórek spaříme a mrkev asi 5 min. povaříme. Slaninu nakrájíme,osmahneme a přidáme k pečivu. Kuře osolíme. Slaninu na pečenínakrájíme, 2/3 dáme do nádivky, zbytek na dno pekáče. Maso pokryjemečástí nádivky, doprostřed vložíme mrkev obalenou pórkem, přikryjemezbylou nádivkou, stočíme a upevníme jehlami nebo nití. Položíme dopekáče na slaninu, osmahneme, osolíme, podlijeme vývarem a pečeme.Otáčíme a podléváme.

119. Kuřecí roláda č. 2

1 vykostěné kuře, sůl, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, kari, 2 nožky klobásy, 2 míchaná vajíčka, pepř.
Plátkuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjemeplátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití apečeme za stálého podlévání.

120. Kuřecí roláda s klobásou

1 vykostěné kuře, sůl, kari, pepř, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, 2 nožky klobásy, 2 vajíčka, 2 hrsti sušených hub.
Kuřerozprostřeme na plát, potřeme pastou a posypeme solí a kořením. Asi dotřetiny položíme klobásu, obložíme namočený mi houbami a míchanýmivajíčky. Menší část kuřete přeložíme a srolujeme. Pečeme a podlévámevodou z hub.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:53
o

121. Kuřecí závitky Popelka

Kuřecí řízky, sýr Niva, kousek másla, šunkový salám, sůl, pepř, hladká mouka, vajíčka, strouhanka.
Kuřecířízky naklepeme, lehce osolíme, opepříme a potřeme směsí našlehané Nivys máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Plátky svineme aupevníme párátkem nebo specielní jehlou či omotáním nitě. Pak obalíme vmouce, vejci, strouhance a usmažíme v horkém oleji. Jako přílohu dámebrambory a nezapomeneme na dobrý zeleninový salát.

122. Kuřecí plátky se zeleninou

Kuřecí plátky, solamyl, vejce, glutasol, mrkev, celer, pórek, přírodní víno, drcený kmín, zázvor, sójová omáčka.
Plátkynaložíme do těstíčka ze solamylu, vejce a glutasolu. Necháme odležet amezitím si připravíme na tenké plátky nakrájenou mrkev a celer, nakolečka nakrájený pórek. Maso prudce opečeme, přidáme zeleninu, krátceosmahneme, pak ochutíme několika lžícemi přírodního vína, drcenýmkmínem a zázvorem. Zakapeme sójovou omáčkou a krátce podusíme. Příloha:rýže, hranolky, krokety.

123. Kuřecí játra na smetaně

250g kuřecích jater, 1 menší cibuli, lžíci oleje, lžička hladké mouky, kelímek kysané smetany, sůl.
Cibulkujemně usekáme a zpěníme na oleji. Přidáme rozkrájená kuřecí játra,krátce osmahneme ze všech stran, a po asi 10 minutích zalijeme kysanousmetanou, ve které jsme předem rozmíchali lžičku hladké mouky. Podlechuti osolíme a necháme přejít var. Podáváme s rýží.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:49
600g drůbežích jater, 3 cibule,1 zelená paprika, 2 rajčata, sůl, mletý pepř, pálivá paprika, 2 lžíce oleje, 20g slaniny, majoránkaSýrové brambory: 500g vařených brambor, sůl,150g strouhaného sýra, 2 dl smetany, 2 vejce, petrželka, 30g másla
Hruběpokrájená játra opečeme na směsi oleje a pokrájené slaniny, přidáme naproužky nakrájenou cibuli a papriku, osolíme, opepříme a ochutímepálivou paprikou a podle chuti i špetkou majoránky. Přidáme napůlkolečka nakrájená rajčata, prohřejeme a podáváme se sýrovýmibrambory. Ty mezitím připravíme z vařených brambor, nakrájených naplátky, které osolíme a promícháme se 150g strouhaného sýra a 2 dlsmetany rozšlehané se dvěma vejci a petrželkou. Vše promícháme azapečeme v máslem vymazané misce dočervena.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:39
4

125. Kuřecí játra s rýží

- Thab kaj pad prikon - 300g kuřecích jater, 6 čínských hub (Jidášovo ucho), 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 2 středně velké cibule, 2 čerstvé chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 zelená paprika, 3 šalotky.
Opranákuřecí játra a houby, které jsme předtím na 20 minut namočili do horkévody, nakrájíme na menší kousky. Na pánvi usmažíme do zlatova nakrájenýčesnek, pak asi minutu smažíme cibuli a pálivé papričky. Přidáme játraa za stálého míchání orestujeme do růžova. Přidáme sójovou omáčku,cukr, citrónovou šťávu, houby a smažíme asi minutu. Nakonec vmícháme naproužky nakrájenou papriku se šalotkou a krátce osmažíme. Podáváme srýží.

126. Kuřecí pilaf (Kotopulo pilafi)

300g vařených kuřecích prsíček, 300g rýže, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sklenka kuřecího vývaru, 2 lžíce olivového oleje, lžíce protlaku, petrželová nať, pepř a sůl.
Cibulinadrobno nasekáme, maso pokrájíme a spolu s rozsekaným česnekemosmahneme na oleji. Předem na 15 minut namočenou, pak dobřepropláchnutou a okapanou rýži přidáme k masu a za stálého míchánípodusíme. Zalijeme vývarem a vodou tak, aby tekutina bylo dvakrát tolikjako rýže. Na mírném ohni už bez míchání dovaříme. Ochutíme zbylýmisurovinami a podáváme.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:31
1 porce kuřecích prsíček, sůl, hladká mouka, 2 vejce, lžíce solamylu, 50 g tvrdého sýra, olej, hranolky.
Porcekuřecích prsíček naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pakv těstíčku ze 2 vajec, lžíce hladké mouky, lžičky solamylu a 50gstrouhaného sýra. Namočené medailónky smažíme v rozpáleném oleji dočervena. Podáváme s hranolky a velkou zeleninovou oblohou.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:16

128. Kuřecí řízky Ondráš

Připravímesi těstíčko z jemně nastrouhané brambory, česneku, majoránky, solipepře, lžíce strouhanky, 2 lžic hladké mouky a 2 vajec jako nabramborák. Porce kuřecích


l


stehýneknaklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak bramborovémtěstíčku. Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Ze zbytkubramborového těsta usmažíme na pánvi malé bramboráčky, které podáváme křízkům. Přidáme oblohu nebo zeleninový salát.

129. Kuřecí řízky s banány

4 kuřecí řízky, 2 banány, 1/2 dl rumu a 4 plátky šunky.
 Banány se rozpůlía nechají ještě chvíli v rumu. Pak se zabalí do šunky a řízků. Válečkyse obalí a smaží se jako řízky.

130. Kuřecí řízky se sýrem

4 řízky z kuřecích prsou, 4 plátky sýra, 2 lžíce bylinkového másla, vejce, sůl, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení.
Dolehce naklepaných řízku nařízneme z boku kapsu, vytřeme půl lžící máslaa vložíme plátek sýra. Sepneme párátkem, osolíme, obalíme v mouce,rozšlehaném vejci a strouhance (můžeme ji smíchat se lžící strouhanéhosýra). Smažíme zvolna na rozehřátém oleji. Podáváme s vařenýmibramborami sypanými petrželkou. Místo bylinkového másla je možno použíthořčici nebo kečup.

131. Kuřecí řízky se zeleninovou náplní

2 kuřecí nebo krůtí řízky, 200g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 oloupaná rajčata, sardelovou pastu, 1 česnek, svazek pažitky, 1 balíčkovanou rýži, 2 dl smetany, 100g plísňového sýru, olej, sůl, máslo, pepř, párátka.
Dáme vařit rýži. Nakrájímesi cibuli na kostičky a rozmrazíme špenát. Cibuli na pánvi orestujeme,přidáme špenát, rozkrájíme na kostičky spařená a oloupaná rajčata, arovněž přidáme do pánve. Připravíme si kuřecí řízky, jemně jenaklepeme, aby se rychleji propekla, naplníme je připravenou nádivku zpánve, přehneme, zajistíme alespoň dvěmi párátky, osolíme a na oleji zobou stran opékáme. Opečené plněné řízky přendáme na talíř a doplnímekopečkem uvařené rýže. Můžeme dozdobit zeleninovou oblohou. Nakonec,aby byl teplý, uděláme sýrový přeliv. Kousek másla rozehřejeme napánvi, přidáme nakrájenou cibulku, smetanu, lžičku sardelové pasty,nastrouháme stroužek česneku, přidáme sýr, nakrájenou pažitku,dochutíme špetkou bílého pepře, jemně dosolíme. Vzniklou omáčkouesteticky (z poloviny) přelijeme na talíři nandané kuřecí řízky a zatepla podáváme.

132. Kuřecí řízky naložené v sósu

Kuřecí řízky, vajíčko, lžička soli, lžička cukru, lžička curry, lžička pepře, lžička worcesteru, lžička sojové omáčky.
Zuvedených ingrediencí připravíme sosík, do kterého naložíme připravenékuřecí řízky. Necháme alespoň jeden den v lednici odstát. Na pánvičcerozehřejeme olej a na tom osmažíme tyto řízky. Stačí krátce ( 3-5minut). Příloha: rýže, hranolky, chléb.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:13

133. Kuřecí žaludky zadělávané

400g žaludků, sůl, několik zrnek celého pepře a nového koření, 40g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 1 žloutek, 2 dl smetany, petrželka.
Žaludky očistíme,opláchneme, zalijeme studenou vodou tak, aby byly potopeny, přidáme sůla koření a vaříme téměř do měkka. Nadrobno nakrájenou slaninu a cibulizpěníme, přidáme scezené a překrájené žaludky, za stálého míchání vtrošce prochladlého vývaru rozmícháme mouku a povaříme 10 minut. Omáčkuokořeníme, popř. dosolíme, zalijeme smetanou se žloutkem a už jenprohřejeme. Doplníme nadrobno nakrájenou petrželkou. Podáváme stěstovinami nebo dušenou rýží.

134. Kuřecí stehýnka po provensálsku

Pro4 osoby - Sůl, mletý pepř, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 lžičkytymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu ušleháme se lžící citrónové šťávy a 2lžícemi olivového oleje. Směsí potřeme kuřecí stehýnka a ze všech stranopečeme. Ohnivzdornou misku vytřeme česnekem a naskládáme do nístehýnka, 4 oloupaná a rozčtvrcená rajčata a 2 cukety (neloupané,nakrájené na 0,5 cm plátky okurky). Zapékáme asi 20 min.

135. Kuřecí stehýnka Ňam - Ňam

Kuřecí stehýnka, brambory, mouka, strouhanka, vejce, olej, sůl, sójová omáčka (kari).
Kuřecístehýnka zbavíme dlouhé kosti (od kolena dolů), nasolíme a přes nocnaložíme do koření. Přidáme podle chuti: kari, divoké koření, sójovouomáčku, trochu tabasca atd. Druhý den je obalíme jako vídeňský řízek arychle osmažíme na oleji. Do pekáče dáme trochu oleje a dno pokryjemevrstvou na plátky nakrájených, neoloupaných syrových brambor. Naklademena ně osmažená stehýnka, přikryjeme pokličkou a necháme v troubědopéci. Za půl hodiny stehýnka nad párou z brambor krásně změknou.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:09

136. Kuřecí stehýnka se šunkou

4 kuřecí stehýnka, 100g šunky, 1 cibule, kousek másla, olej, hladká mouka, smetana, hořčice, majonéza, vegeta, mletý pepř, sladká paprika, sůl.
Kuřecí stehýnka vykostíme akosti dáme vařit na vývar. Do masa uděláme kapsičku a dovnitř vložímekousek másla obaleného plátkem šunky. Hladkou mouku smícháme s vegetou,solí, pepřem a paprikou. Stehýnka v této směsi obalíme a zprudkaopečeme na oleji. Do vymaštěného pekáčku dáme nakrájenou cibuli, na nivložíme stehýnka a pečeme asi hodinu. Podle potřeby podlijeme a běhempečení přeléváme vypečenou šťávou. Upečená stehna vyjmeme, výpekzaprášíme zbylou směsí na obalování, ještě podlijeme vývarem z kostí,povaříme a prolisujeme přes sítko, aby byla omáčka hladká. Dochutímesmetanou, hořčicí a majonézou, promícháme, ale nevaříme. Stehýnka natalíři přelijeme omáčkou a posypeme drobně nakrájenou šunkou. Příloha:vařené brambory nebo bramborové hranolky, zeleninová obloha a salát zčínského zelí.

137. Kuřecí stehýnka pečená v pikantní strouhance

4 zadní čtvrtky kuřete, 4 stroužky česneku, na obalení: 1/2 šálku přesáté strouhanky, 2 lžíce opražených pšeničných klíčků, 2 lžíce parmazánu, 1/2 lžičky mleté papriky, po 1/4 lžičce sušeného oregana, rozmarýny a tymiánu, sůl a pepř podle chuti.
Všechnypřísady na obalení smícháme v mikroténovém sáčku. Každou porci vložímedo sáčku, pevně uzavřeme a protřepáváme, dokud není obalena ze všechstran. Přebytečnou strouhanku oklepeme, kuře rozložíme na plech potřený olivovým olejem kulatou stranou dolů a povrch posypeme drcenýmčesnekem. Pečeme asi 25 minut v horní třetině trouby, pak porce opatrněuvolníme, obrátíme a dopečeme.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
< Novější články | Starší články >