1 kuře, 200g nivy, 2 lžičky drceného rozmarýnu (nebo čerstvý), lžíce křenu nebo Krenexu, asi 4 lžíce bílého vína, 1/8 (120g) másla, hlávkový salát na ozdobu.
Kuře, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl.
1 kuře, 6 lžic másla, 1,25 dl vermutu, sůl, pepř, lžička rozmarýnu, lžička kari, 2 lžíce worcesteru, tabasco, 2 lžíce sójové omáčky.
1 kuře, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, bobkový list, šťávu z půlky citrónu, 1,25 dl bílého vína, 1 vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smažení.
1 kuře, 200g šunky nebo šunkového salámu, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 5 rajčat, pepř, sůl.
1 kuře, 200g Olomouckých tvarůžků, 150g libovější anglické slaniny, palička česneku, 4 jablka, sůl, pepř, sladká paprika, olej.
1 kuře, 250g kvašeného zelí, 1 střední cibule, 100g slaniny, 2,5 dl oleje, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření mleté, muškátový oříšek strouhaný, tlučený hřebíček.
Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlášť, ale můžeme je před závěrečným pečením vložit do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom ještě více připomínají kachnu, šťáva je však nakyslá a zelí mastnější.
1 menší kuře, 3 rohlíky, majoránka, 2 stroužky česneku, mletá paprika, vegeta, olej, cibule, sůl pepř, 2 vajíčka, 500g bůčku, petrželová nať.
500g kuřecích prsíček, 2 kolečka zavařeného ananasu nebo stejné množství kostiček, 1 dl šťávy z kompotu, sůl, pepř, lžíce sójové omáčky, lžíce oleje, půl lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku.
2 porce pečeného kuřete, 1 cibule, 2 lžičky oleje, 50g netučného párku nebo drůbežího salámu, mletá sladká paprika, 300g rajčat, 150g vařeného květáku, 2 sterilované okurky, sůl, sójová omáčka, trocha šťávy z pečeného kuřete, petrželka.
1 kuře, sůl, 150g zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek, kedluben), 2 lžíce oleje, 2 mladé cibulky.
Pro 4 osoby - 1400g kuře (2 ks), 100g houby, 150g kuřecí játra, 100g máslo, 20g sůl, 3g mletý pepř, 30g petrželka, 4 ks houska, 2 dl mléko, 4 ks vejce, 1g majoránka, 200g slanina, 0,5 dl olej.
1 kuře, kuřecí játra, 2 vejce, 3 žemle, 1 lžíce másla, mléko, sůl, muškátový květ, 1 lžička sekané petrželky, 1 lžíce spařených rozsekaných kopřivových listů, olej.
1 celé vykuchané a očištěné kuře, 500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 feferonka, 1 červená kapie, čtvrt lžičky mletého zázvoru, 100g slaniny, 2 lžíce oleje, sůl.
Kuře, 2 sklenky vody, 1/8 másla, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, 1 lžíce octa, sůl, pepř, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru, 1/2 citronu, 3 stroužky česneku.
1 kuře, 100g másla, 200g rajčat, 1 větší cibuli, pár celých pepřů, sůl.
Kuře, sůl, olej, česnek, lístky šalvěje, bílé víno, rajčata, pepř.
Kuře, citronová šťáva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový list, tymián, petrželka), cibule, hřebíček, víno, pepř, sůl.
Kuře, tavený sýr, bylinky (petrželka, pažitka, řeřicha, estragon), sůl, pepř, máslo.
1 kuře, 125g másla, 2 cibule, několik stroužků česneku, sůl.
Kuře, bílý jogurt, cibule, muškát, skořice, pepř, bobkový list, hřebíček, česnek, paprika (koření), kečup, sůl.
1 kuře, sůl, 1 cibule, 2 stroučky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1 lžička zázvoru, 2 lžičky kari, 1 lžíce kečupu.
Kuře, žampióny, cibule, pórek, vepřová šťáva, sýr eidam, solamyl, olej, sůl, petržel, rajče, bramborákové těsto, anglická slanina.
Kuře, grilovací koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo, brusinkový nebo rybízový kompot.
1 kuře, olej, cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, dva malé protlaky, cukr, malý kečup, česnek, provensálské koření.Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné lžičky soli, 1 dl mléka.
1 kuře, 8 dl koňaku, celá husí játra, 120g sterilovaných žampiónů, špetka chilli, tlučený hřebíček.
Papáníčko Stelly Zázvorkové.
1 kuře, sůl, olej, máslo, 50g mandlí, petrželová nať.
1 kuře, sůl, kmín, olej a kousek másla.
Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa, 1 lžíce másla, 3 na proužky nakrájené mrkve, 1/2 na proužky nakrájené zelené papriky, 1 cibule - nakrájená na kolečka, 700 ml kuřecího vývaru, 100 ml bílého vína, 1 bobkový list, 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, 1/2 lžičky tymiánu, sůl a pepř.
1 kuře, sáček kysaného zelí, 1 nožička paprikové klobásy (čabajky), grilovací koření, sůl, máslo na pečení.
1 kuře, 40g másla, 60g hladké mouky, sterilovaný květák (případně čerstvý, povařený), 300g kolínek, sůl, citrónová šťáva, mléko.
1 menší kuře (1 kg), 1 polévková lžíce oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, šťáva z poloviny citrónu, špetka soli, špetka oregana a 1 lžíce petrželky.
500g vykostěného kuřecího masa, 250g kysaného zelí, 3 stroužky česneku, sůl (není-li zelí příliš slané, jinak nesolíme), pálivá paprika, 1 lžíce cukru, špetka mletého zázvoru, 2 lžíce sádla.
Pro 4 osoby - 4 kusy kuřecích noh bez kůže, 120 ml bílého jogurtu, 40 g ovesných vloček, 45 ml mléka, 3 lžičky hořčice, 3 lžičky čerstvé, anebo sušené zelené petrželky či tymiánu, sůl, pepř dle chuti.
1 kuře, šťáva z citronu, 200g eidamu, tuk na smažení, sůl, pepř, hladká mouka podle potřeby, zelená petrželka.
1 kuře, pálivá paprika mletá, sůl, pepř, 20 stroužků česneku, šlehačka, 400g eidamu.
1 uzené kuře nebo 4 uzená stehna, 2 sáčky mražené kukuřice, 8 středně velkých brambor, sůl, pepř, rostlinný tuk, 3 stroužky česneku, trocha horké vody nebo vývaru.
400g kuřecího masa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce vína, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce cukru, šťáva z 1 citrónu, 1 vejce, 50g čínského zelí, 2 rajčata, 1 lžíce škrobu, 1 lžička hladké mouky, ocet, sůl.
Asi dvoukilové kuře, 3 jablka, 10 dkg vlašských ořechů, 1 sáček rozinek, kečup, sůl, kmín, 1 skořicový cukr, 1 dl vody, 2-3 dl červeného vína.
Kuře omyjeme, osušíme, posolíme, pokmínujeme a pořádněpotřeme kečupem. Jablka zbavená jádřinců vložíme do kuřete, podlijeme vodou avínem a dáme péci hřbetem vzhůru. Pečeme asi při teplotě 200o C.Zbylá jablka nakrájíme na kostky, posypeme skořicovým cukrem. Po 45 minutáchpečení, kuře obrátíme a přidáme jablka, ořechy a rozinky. Za občasnéhopodlévání dopečeme.
Kuře, sůl, pepř, banány, mouka, petrželka.
Na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře, osolíme,opečeme, zalijeme vodou a dusíme. Přidáme nakrájené banány, okořeníme pepřem,zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme doměkka. Před dopečením přidámenadrobno nakrájenou petrželku. Příloha: brambory.
1 kuře, 2 banány, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžička mletého zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, sůl
.
Kuře rozdělíme na 4 porce, dáme do pekáčku, podlijeme šálkemvody, osolíme, posypeme zázvorem a pokapeme sójovou omáčkou. Během dušení občaspodléváme, až je kuře téměř měkké, potom přidáme na tenká kolečka nakrájenébanány. Nakonec zahustíme škrobovou moučkou, rozpuštěnou v trošce vody. Ještěkrátce povaříme a dochutíme. Podáváme s vařenou rýží a kompotem.
Kuře, cibule, mouka, vývar, víno, sůl, pepř, špetka muškátu, zelený hrášek.
Kousky kuřete osmahneme na tuku, vyjmeme. Pak osmahnemedozlatova cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem, rozmícháme.Přidáme kousky kuřete, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu, dusímedoměkka. Mezitím uvaříme zelený hrášek. Hotové kuře přelijeme scezenou šťávou aobložíme hráškem. Příloha: hranolky, brambory, rýže.
2 porce kuřete, 250g zmrazeného hrášku, 10g másla, kousek cibule, mletý pepř, sůl.
Porce kuřete osolíme, opepříme, vložíme na drobně pokrájenoucibuli, hned podlijeme malým množstvím teplé vody a dusíme pod pokličkou. Přidušení porce obracíme a podléváme vodou. Když kuře téměř změkne, přidáme hrášeka dusíme dále, až kuře i hrášek změknou. V hotovém pokrmu má být téměř všechnavoda ze šťávy odpařená. Podáváme s rýží nebo brambory.
1 kuře, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 2 velké cibule, tuk (olej) pod cibulku.
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, pokrájíme na porce nebovětší kostky bez kostí a dáme opéci na předem lehce osmahlou pokrájenou cibuli.Okořeníme, osolíme, podlijeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Zvlášť vkastrolku na kousku másla prohřejeme okapaný hrášek z konzervy a na talířipřidáme k porcím masa. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
1 kuře nebo 4 stehýnka, 150g žampiónů, 1velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku mletého kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo destilátu (vodka, slivovice).
Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve oddělímestehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme jenapříč na několik menších kousků. Z žampiónů dokrojíme nožičky. Do mísynaskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny. Navrch nasypeme koření,trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a Glutasol až ke konci. Všezakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák do většího hrnce s vařící vodou azakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším plameni, aby se vytvořilohodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (vodav hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do šťávy plnéchuti z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete, nebo ji podávámesamostatně jako polévku.
Varianta: místo žampiónů můžeme použít jiné houby isušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jinéčerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.
1 kuře, 25g slaniny, 150g žampiónů či hříbků, slepičí bujón, lžíce rajského protlaku, hladká mouka, 1/2 dl koňaku, sůl.
Porce kuřete vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem,přidáme nakrájenou slaninu, sůl, podlijeme slepičím bujónem a dusíme. Když jekuře poloměkké, přidáme nakrájené žampióny. Jakmile kuře i žampióny změknou,přidáme rajský protlak. Porce kuřete vyjmeme na mísu, omáčku zaprášíme moukou,zalijeme koňakem a povaříme. Do hotové omáčky vložím e porce kuřete. Podáváme srýží.
1 kuře, olej, sůl, pepř Nádivka: 1 houska, 2 vejce, 1 lžíce másla, 0,5 dl mléka, kuřecí játra, strouhanka podle potřeby, 1/2 menšího pórku, na špičku nože muškátového květu, sůl, celerová nebo petrželová nať.
Játra utřeme a dáme zpěnit na máslo s jemně nakrájenýmpórkem a natí. Máslo utřeme se žloutky, přidáme namočenou a vyždímanou housku,ušleháme s ostatními přísadami. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků.Naplníme osolené kuře, zašijeme, potřeme olejem a pečeme do zlatova. Podávámeobložené zeleninou s brambory nebo rýží.
Kuře, 5 rohlíků, 1/8 l mléka, 4 vejce, 200g posekané kladenské pečeně, 1 cibule, 1 strouček česneku, petržel, pažitka, bazalka, pepř, sůl, máslo.
1 kuře, 40g oleje, 5 jablek, 40g Ramy, 250g brusinkového kompotu, 1,5 dl bílého vína, lžíce kečupu, grilovací koření, 1 slepičí bujón, sůl.
400g kuřecího masa, 3 lžíce sádla, 1 vejce, 1 lžička škrobu, sůl, 100g konzervovaného chřestu, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička zázvorového oleje, půl šálku vývaru, trochu Glutasolu nebo Glutavitu, petrželová nať.
1 kuře, sůl, lžičku nahrubo drceného pepře, špetku tymiánu,100g másla, 1,5 šálku rýže, lžíci másla, 3 lžičky nakrájené cibule, 3 lžíce nakrájeného celeru, trochu cukru, šálek pomerančové šťávy.
1 střední kuře, půl lžičky mletého pepře, 1 a půl lžíce sádla, šálek pomerančové šťávy, 1 a půl šálku cukru, 1 pomeranč, půl šálku vlašských ořechů.
1 kuře, 80g másla, 1 cibuli, 1 lžíce hladké mouky, 100g vyloupaných vlašských ořechů, 1 žloutek, 4 lžíce smetany, trocha citrónové šťávy.
1 kuře, 100g másla (máslo rozdělíme a na větší části osmahneme cibuli - zbytek použijeme později), 1 cibule, šťáva z citrónu, 100g vlašských ořechů (vyloupaných), 1 dl smetany, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky, sůl.
1 kuře, 70g másla, 150g celeru, mrkve a petržele, hladká mouka, 1/8 l bílého vína, muškátový květ, 1 citrón, cukr, 2 žloutky, 2 dl smetany.
Kuře, přírodní bílé víno, různé koření, máslo.
Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa bez kosti, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1/2 jemně nasekané cibule, 250 ml horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 ml bílého jogurtu, 2 lžíce Solamylu, 2 lžičky sladké papriky, pepř na dochucení.
Kuře, zelená papriky, cibule, rajská jablka, fritovací olej, maizena, kečup, rýže, okurka, česnek.
1 kuře, sůl, pepř, žampióny, máslo, šunka.
4 menší čtvrtky kuřete, 2 párky, menší sklenice sterilovaného zeleninového leča, sůl, mletá sladká a pálivá paprika, česnek, olej, alobal.
400g kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, 2 bílky, 3 lžíce vína, 1 lžíce škrobu, 100g mandlí, 1 menší cibule, 50g pórku, půl lžičky Glutasolu, 2 střední žampióny, špetka strouhaného zázvoru, sůl.
300g hrubé mouky, 1/2 kuřete, 4 vejce, sůl, 50g másla, muškátový květ, celý pepř, 1 cibule.
Pro 4 osoby - kuře (asi 1kg), kousek čerstvého zázvoru, 1-2 stroužky česneku, 2 lžičky koriandru, 1 lžička kmínu, 1 lžička kurkumy, 1/4 lžičky cayennského pepře, 1 lžička soli, 1 lžička octa, 350g bílého plnotučného jogurtu, máslo.
Kuřecí řízky, mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor.
Kuřecí prsa, 100g tvrdého sýra, 1 dl šlehačky, vegeta, olej.
Čtvrtky kuřete, mouka, olej, cibule, česnek, víno, slepičí vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř, bazalka.
1 kávovou lžičku pepře, 1 lžičku papriky, 1 lžičku závoru, 2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky koření Hubert, 1/2 lžičky jalovce, 1 lžičku kari, 6 lžiček oleje, 1 lžička provensálské směsi.Touto směsíkuře potřeme a necháme v troubě péci přikryté 20 minut, pootočíme, aznovu pečeme v již odklopené troubě 15 minut. Opět obrátíme, potřemekořením a necháme odkryté dopéci do měkka. jako příloha může být špenáta bramborový knedlík.