08.Červen 2010,20:54

obrazek000093

obrazek000081

 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
21.Březen 2010,14:07
1. Kuře kung-pao
2. Kuře žiguli
3. Kuře Karkulka
4. Kuře tahitské
5. Kuře floretinské
6. Kuře španělské
7. Kuře plněné rýží
8. Kuře mnoha vůní
9. Kuře alla kachna
10. Kuře nadívané zelím jako kachna
11. Kuře bez tuku
12. Kuře pod peřinou
13. Kuře pro mlsné jazýčky
14. Kuře podle Judity
15. Pečené kuře v zelenině
16. Pečené kuře s ranou zeleninou
17. Nadívané kuře zgödöllö
18. Nadívané jarní kuře
19. Surinamské kuře v zelí
20. Kanadské kuře
21. Katalánské kuře
22. Toskánské kuře
23. Belgické kuře
24. Francouzské kuře
25. Ruské kuře
26. Indické kuře
27. Indické kari kuře
28. Tatranské kuře
29. Indiánské kuře
30. Tondovo kuře
31. Koňakové kuře
32. Karamelové kuře
33. Mandlové kuře
34. Rychlé kuře
35. Pytlácké kuře
36. Labužnické kuře
37. Zadělávané kuře
38. Pikantní kuře č.1.
39. Pikantní kuře č.2.
40. Pikantní labužnické kuře
41. Pikantní kuře s kysaným zelím
42. Netradiční obalované kuře
43. Sváteční kuře se sýrem
44. Zapékané kuře ve šlehačce
45. Uzené kuře s kukuřicí
46. Citrónové kuřátko
47. Ebenové kuřátko
48. Kuře s banány č.1.
49. Kuře s banány č.2.
50. Kuře s hráškem č.1.
51. Kuře s hráškem č.2.
52. Kuře dušené s hráškem
53. Kuře s pórkem v páře
54. Kuře s koňakem
55. Kuře s nádivkou
56. Kuře s velikonoční nádivkou
57. Kuře s jablky na víně
58. Kuře s chřestem a zázvorem
59. Kuře s pomerančovou rýží
60. Kuře s pomerančem a vlašským ořechem
61. Kuře s ořechy
62. Kuře s ořechovou omáčkou
63. Kuře s vinnou omáčkou
64. Kuře s vínem
65. Kuře s jogurtem
66. Kuře s bylinkovou nádivkou
67. Kuře se šlehačkou
68. Kuře se slaninou
69. Kuře se zeleninou Ginza
70. Kuře se zelenou paprikou
71. Kuře v alobalu
72. Kuře v alobalu s párkem a lečem
73. Kuře v mandlích
74. Kuře v nudlích
75. Kuře v jogurtové marinádě
76. Kuře v sýrovém kabátku
77. Kuře v sýrové omáčce
78. Kuře v americké omáčce
79. Kuře ve šlehačce
80. Kuře na všechny způsoby
81. Kuře na rychlo
82. Kuře na sucho
83. Kuře na divoko
84. Kuře na medu
85. Kuře na zelenině
86. Kuře na celeru
87. Kuře na zelí
88. Kuře na švestkách
89. Kuře na houbách
90. Kuře na houbách a zelenině
91. Kuře na žampiónech
92. Kuře na rožni
93. Kuře na paprice
94. Kuře na paprice s haluškami
95. Kuře na paprice s houskovým knedlíkem
96. Kuře na marocký způsob "Mešui"
97. Kuře na rozmarýnu
98. Kuře na pomerančích č.1.
99. Kuře na pomerančích č.2.
100. Kuře na vermutu se smetanou
101. Kuře na víně
102. Kohout na víně
103. Kuře po alföldsku
104. Kuře po španělsku
105. Kuře po francouzsku
106. Kuře po provensálsku
107. Kuře po selsku
108. Kuřecí prejt se zelím
109. Kuřecí minutkovýguláš
110. Kuřecí maso s kapií
111. Kuřecí maso se špenátem
112. Kuřecí bašta s bramboráčky
113. Kuřecí jehly
114. Kuřecí tajemství
115. Kuřecí saté
116. Kuřecí tokáň
117. Kuřecí závitky
118. Kuřecí roláda č.1.
119. Kuřecí roláda č.2.
120. Kuřecí roláda s klobásou
121. Kuřecí závitky Popelka
122. Kuřecí plátky se zeleninou
123. Kuřecí játra na smetaně
124. Kuřecí játra se sýrovými brambory
125. Kuřecí játra s rýží
126. Kuřecí pilaf (Kotopulo pilafi)
127. Kuřecí medailónky se sýrem
128. Kuřecí řízky Ondráš
129. Kuřecí řízky s banány
130. Kuřecí řízky se sýrem
131. Kuřecí řízky se zeleninovou náplní
132. Kuřecí řízky naložené v sósu
133. Kuřecí žaludky zadělávané
134. Kuřecí stehýnka po provensálsku
135. Kuřecí stehýnka Ňam - Ňam
136. Kuřecí stehýnka se šunkou
137. Kuřecí stehýnka pečená v pikantní strouhance
138. Kuřecí stehýnka v kokosovém těstíčku
139. Kuřecí stehna se sójovou omáčkou na grilu
140. Kuřecí stehýnka po myslivecku
141. Kuřecí stehýnka po pastýřsku
142. Kuřecí stehna na šalvěji
143. Kuřecí křídla
144. Kuřecí křídla v pálivé omáčce
145. Kuřecí směs na bramboráku č.1.
146. Kuřecí směs na bramboráku č.2.
147. Kuřecí nákyp se sýrem
148. Kuřecí kousky v těstíčku
149. Kuřecí kousky po Italsku
150. Kuřecí maso s kardamonem
151. Kuřecí pusinky smažené
152. Kuřecí prsíčka
153. Kuřecí prsíčka Požarski
154. Kuřecí prsíčka na ementálském sýru
155. Kuřcí prsa na mandlích
156. Kuřecí prsíčka v alobalu č.1.
157. Kuřecí prsíčka v alobalu č.2.
158. Kuřecí prsíčka s nivou
159. Kuřecí prsíčka s mangem
160. Kuřecí prsíčka s pomeranči a koriandrem
161. Kuřecí prsíčka s brambory
162. Kuřecí prsíčka s ananasem a mandlemi
163. Kuřecí prsíčka se sýrem
164. Kuřecí prsíčka se špenátem
165. Kuřecí prsíčka se šunkou
166. Kuřecí prsíčka plněná hermelínem
167. Plněná kuřecí prsíčka č1.
168. Plněná kuřecí prsíčka č.2.
169. Plněná kuřecí prsíčka č.3.
170. Plněná kuřecí prsíčka č.4.
171. Pikantní kuřecí prsíčka
172. Pikantní kuřecí řízky
173. Sváteční kuřecí řízky
174. Pilaf z kuřecích jater
175. Špenát s kuřecím masem
176. Pečené kuře na česneku
177. Dušené kuře s brokolicí
178. Dušené kuře s křenem
179. Utajené kuřecí kýty
180. Jihočeské kuře v těstíčku
181. Staročeské kuřecí masíčko
182. Rychlé kuřecí plátky s kari
183. Smažené kuřecí nitky
184. Podvečerní kuřecí prsíčka
185. Minutkový kuřecíguláš
186. Zapečená kuřecí prsíčka se šunkou a broskví
187. Marinovaná kuřecí křidýlka
188. Salát z kuřete
189. Salát s masem a pekingským zelím
190. Celerový salát s kuřecím masem
191. Kuřecí salát č.1.
192. Kuřecí salát č.2.
193. Kuřecí salát s ananasem
194. Kuřátková pochoutka
195. Pikantní kuřecí salát
196. Daliborův dort
197. Čínské maso
198. Čína alla Kujebina
199. Hořící guláš Attila č.1.
200. Hořící guláš Attila č.2.
201. Hořícíguláš Attila č.3.
202. Escaldums de Pollo de Santanyi
203. Sicilská minestra
204. Chop Suey
205. Plátky po staročesku
206. Medajlonky Murgh Tikka
207. Bami
208. Yambalaya
209. Kohoutek flamendr
210. Slepice v rýži
211. Slepice na hrášku
212. Slepice na kari
213. Slepice dušená na zelenině s brambory v pikantní úpravě
214. Slepičí kotlety
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:39

1. Kuře kung-pao

40 dkg kuřecího masa na kostičky, smíchat s jedním vejcem a 1 lžičkou solamylu, osolit a promíchat. Vložit do rozpáleného oleje a osmažit do zlaté barvy. Pak přidáme 5 dkg loupaných arašídů, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivem ze 2 lžic sojové omáčky, 1 lžíce červeného vína, špetky cukru, soli a glutasolu. Ještě krátce pomícháme.

2. Kuře žiguli

1 kuře, 200g nivy, 2 lžičky drceného rozmarýnu (nebo čerstvý), lžíce křenu nebo Krenexu, asi 4 lžíce bílého vína, 1/8 (120g) másla, hlávkový salát na ozdobu.
Kuře rozpůlíme a obalíme ve strouhané nivě. Pokud sýr opadává, tak kuře položíme do pekáče a nivu na něj nasypeme. Pak přidáme rozmarýn a poklademe plátky másla. Lehce podlijeme a v rozehřáté troubě upečeme. Když je kuře hotové vmícháme do šťávy křen a bílé víno a necháme ještě přejít varem. Kuře nesolíme, protože dost slanosti získá od nivy. Jednotlivé porce položíme na salátové listy a podáváme s hranolky nebo vařenými bramborami.

3. Kuře Karkulka

Kuře, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl.
Kuře rozporcujeme na docela malé kousky, na talíř nasypeme díl hladké mouky a díl sladké papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky kuřete v této směsi obalíme. Do pánve dám dost oleje (nebo použijeme fritovací hrnek), a porce usmažíme.

4. Kuře tahitské

1 kuře, 6 lžic másla, 1,25 dl vermutu, sůl, pepř, lžička rozmarýnu, lžička kari, 2 lžíce worcesteru, tabasco, 2 lžíce sójové omáčky.
Nejprve si připravíme omáčku: máslo rozehřejeme, přidáme vermut, rozmarýn, karí, sójovou i worcestrovou omáčku, pár kapek tabasca. Dobře promícháme a velmi zvolna vaříme asi půl hodiny. Kuře nebo kuřecí porce osolíme a opepříme a pečeme na rožni nebo na mřížce nad dřevěným uhlím. Často potíráme připravenou omáčkou.

5. Kuře floretinské

1 kuře, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, bobkový list, šťávu z půlky citrónu, 1,25 dl bílého vína, 1 vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smažení.
Kuře rozdělíme na porce, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer jemně nastrouháme, přidáme k cibuli a zalijeme bílým vínem a citrónovou šťávou a ještě přidáme rozdrobený bobkový list. Do této směsi vložíme porce kuřete a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Dbáme, aby maso bylo směsí dobře pokryto. Před přípravou maso osušíme, obalíme v hladké mouce a rozšlehaném vajíčku, které lehce osolíme a opepříme. V rozehřátém oleji potom všechno osmažíme. Podáváme s bramborem. Nezapomeneme na zeleninový salát.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
13:08

6. Kuře španělské

1 kuře, 200g šunky nebo šunkového salámu, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 5 rajčat, pepř, sůl.
Kuře naporcujeme a opečeme ze všech stran na másle. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm jemně usekaný česnek. Osmahneme jenom krátce aby česnek nezhořkl a hned přidáme kousíček másla, nakrájená rajčata, osolíme a opepříme a dusíme. Až se šťáva vysmahne, podlijeme horkou vodou nebo vývarem, přidáme nasekanou šunku nebo salám, porce opečeného kuřete a ještě pod pokličkou dodusíme doměkka. Podáváme s brambory.

7. Kuře plněné rýží

Místo tradiční nádivky plníme kuře například houbami nebo ananasem, mrkví, oříšky a podobně. Kuře naplníme rýžovou nádivkou, zašijeme a pečeme nasucho na víčku zapékací misky. Kuře můžeme plnit i bramborami. Syrové brambory osolíme, přidáme bylinky, kmín, lupínky másla, opět naplníme kuře a pečeme na sucho. Ochucenou rýži můžeme také naplnit hlavičky žampionů, upéci a posypat strouhaným sýrem.

8. Kuře mnoha vůní

1 kuře, 200g Olomouckých tvarůžků, 150g libovější anglické slaniny, palička česneku, 4 jablka, sůl, pepř, sladká paprika, olej.
Kuře zevnitř důkladně vymažeme utřeným česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými tvarůžky promíchanými se slaninou a řádně zašijeme. Kuře na povrchu lehce osolíme, položíme ho do pekáče s olejem, obložíme polovinami neloupaných jablek a v troubě upečeme. Podléváme podle potřeby.

9. Kuře á la kachna

Očištěné kuře prosolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zašijeme a hodně okmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem nebo olejem (ne máslem) a pečeme. Po upečení vybereme z vnitřku kuřete zelí a dáme je na mísu. Kuře naporcujeme a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

10. Kuře nadívané zelím jako kachna

1 kuře, 250g kvašeného zelí, 1 střední cibule, 100g slaniny, 2,5 dl oleje, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření mleté, muškátový oříšek strouhaný, tlučený hřebíček.
Nejdříve připravíme nádivku. Ze zelí vymačkáme část šťávy a ještě drobněji je pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín, trochu pepře, nové koření, rozmačkaný česnek a nakonec špetku muškátového oříšku a hřebíčku. Hřebíčku nesmí být mnoho, neboť jinak přehluší vůni ostatního koření. Můžeme jej i vynechat. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme a opaprikujeme. Je možné použít i kořenící sůl na pečené kuře. Naplněné kuře položíme na pekáč, podlijeme olejem (pro fajnšmekry lze místo oleje použít odpovídající množství vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme kmínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme šťávou a obracíme. Upečené kuře rozpůlíme a vyjmeme z něj zelí. Pak je rozporcujeme, porce vložíme zpět do pekáče a necháme spolu se šťávou ještě krátce péci. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlášť, ale můžeme je před závěrečným pečením vložit do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom ještě více připomínají kachnu, šťáva je však nakyslá a zelí mastnější.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
12:48

11. Kuře bez tuku

Kuře rozpůlit, osolit, dát na jenské sklo. 1 hodinu neotvírat troubu! Pak potřít máslem a paprikou a ještě chvíli péct.

12. Kuře pod peřinou

1 menší kuře, 3 rohlíky, majoránka, 2 stroužky česneku, mletá paprika, vegeta, olej, cibule, sůl pepř, 2 vajíčka, 500g bůčku, petrželová nať.
Kuře rozporcujeme a vykostíme. Do vymaštěného pekáče vložíme vykostěné porce kuřete (křídla a kosti použijeme na polévku), osolíme a posypeme sladkou mletou paprikou. Na mlýnku pomeleme střídavě bůček, rohlíky a česnek, cibuli. Do vzniklé mleté masy přidáme vegetu, koření, sůl, pepř, majoránku a vajíčko a vše důkladně rukou promícháme. Vzniklou směs poklademe na připravené jednotlivé kuřecí porce (přikrytí peřinou). Na vrch vložíme petrželku. Mírně polijeme olejem a dáme do trouby asi na hodinu péci. Podáváme s bramborovou kaší.

13. Kuře pro mlsné jazýčky

Nachystáme si ruličky - na plátek šunky dáme plátek sýra, na sýr plátek anglické slaniny a stočíme. Těmito ruličkami vyplníme kuře a můžeme je dát i pod kůži kuřete, kterou pak zašijeme. Kuře posolíme a dáme péci do mírně vyhřáté trouby, bez tuku, bez vody. Po 45 min. pečení potřeme rozpuštěným máslem s grilovacím kořením, aby vznikla křupavá kůžička. Doba pečení je podle velikosti kuřete, asi 1,5 hod.

14. Kuře podle Judity

500g kuřecích prsíček, 2 kolečka zavařeného ananasu nebo stejné množství kostiček, 1 dl šťávy z kompotu, sůl, pepř, lžíce sójové omáčky, lžíce oleje, půl lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku.
Kuřecí prsíčka mírně osolíme (dle slanosti sójové omáčky), opepříme, potřeme olejem, a na zbytku oleje opečeme. Přidáme krájený ananas, chvíli dusíme, pak maso vyndáme, a do vypečené šťávy přidáme utřený česnek. Vlijeme mouku rozkvedlanou v ananasové šťávě, zakápneme sójovou omáčkou a povaříme až zhoustne. Jako koření lze přidat rozmarýn. Šťávou přelijeme porce masa a podáváme. Jako příloha je rýže.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
11:53

15. Pečené kuře v zelenině

2 porce pečeného kuřete, 1 cibule, 2 lžičky oleje, 50g netučného párku nebo drůbežího salámu, mletá sladká paprika, 300g rajčat, 150g vařeného květáku, 2 sterilované okurky, sůl, sójová omáčka, trocha šťávy z pečeného kuřete, petrželka.
Z porcí kuřete odstraníme větší kosti, maso nakrájíme na kousky, párek na tenká kolečka (salám na kostičky), rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupeme a nakrájíme na dílky, květák rozebereme na růžičky, okurky nakrájíme na kolečka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, po zpěnění hned vmícháme rajčata a krátce podusíme. Osolíme je, přidáme uzeninu, květák, okurky, sůl, sójovou omáčku, usekanou petrželku a krátce podusíme. Připravené kuře prohřejeme ve šťáve od pečení, přidáme je k zelenině a vše ještě krátce podusíme.

16. Pečené kuře s ranou zeleninou

1 kuře, sůl, 150g zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek, kedluben), 2 lžíce oleje, 2 mladé cibulky.
Kuře osolíme. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Kuře naplníme zeleninou, zašijeme a pečeme.

17. Nadívané kuře zgödöllö

Pro 4 osoby - 1400g kuře (2 ks), 100g houby, 150g kuřecí játra, 100g máslo, 20g sůl, 3g mletý pepř, 30g petrželka, 4 ks houska, 2 dl mléko, 4 ks vejce, 1g majoránka, 200g slanina, 0,5 dl olej.
Z maďarské kuchyně - Houby omýt a pokrájet na malé kostičky. Podobně nakrájet i husí játra a oboje osmahnout v polovině množství másla. Okořenit solí, mletým pepřem a petrželkou. Housky namočit do mléka. Žloutky smíchat se zbylým máslem, přidat připravenou směs hub s játry a rovněž dobře vymačkané housky. Okořenit solí, pepřem, majoránkou a vše promíchat. Nakonec přimíchat ušlehané bílky. Kuřata omýt a zvenku i zevnitř osolit. Rukou uvolnit kůži směrem od krku a do uvolněné kapsy mezi kůží a masem vměstnat připravenou náplň. Slaninu nakrájet na tenké plátky a obalit jimi prsa kuřete. Takto připravená kuřata položit do pekáčku a s trochou oleje péci v předehřáté troubě asi 160° dozlatova. Propečená kuřata naporcovat a podávat s čerstvě smaženými hranolky a salátem.

18. Nadívané jarní kuře

1 kuře, kuřecí játra, 2 vejce, 3 žemle, 1 lžíce másla, mléko, sůl, muškátový květ, 1 lžička sekané petrželky, 1 lžíce spařených rozsekaných kopřivových listů, olej.
Žemle rozmočíme v mléce, vymačkáme a utřeme s kořením, natěmi, solí, rozehřátým máslem, žloutky a rozsekanými játry. Vmícháme tuhý sníh z bílků. Kuře naplníme nádivkou a zašijeme. Pečeme za občasného podlévání dozlatova.

19. Surinamské kuře v zelí

1 celé vykuchané a očištěné kuře, 500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 feferonka, 1 červená kapie, čtvrt lžičky mletého zázvoru, 100g slaniny, 2 lžíce oleje, sůl.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a na ni dáme kyselé zelí i s lákem. Kuře naporcujeme, osolíme a dáme zprudka po všech stranách osmahnout na nakrájené a rozškvařené slanině. Přidáme je k zelí, ochutíme nakrájenou feferonkou a zázvorem a společně pod poklicí dusíme do poloměkka. Nakonec doplníme na kostičky nakrájenou očištěnou kapii a dodusíme doměkka. Podle potřeby během dušení podlijeme vodou a zamícháme. Podáváme s rýží uvařenou s několika kousky hřebíčku.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
11:40
nj

20. Kanadské kuře

Kuře, 2 sklenky vody, 1/8 másla, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, 1 lžíce octa, sůl, pepř, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru, 1/2 citronu, 3 stroužky česneku.
Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku vody a 1/8 másla a dáme péct. Do kastrolku dáme necelý šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, sklenici vody, 1 lžíci octa, trochu soli, pepře, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru a vše vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Po svaření zakápneme šťávou z 1/2 citronu a přidáme 3 stroužky česneku. Touto směsí zalijeme kuře a dáme dopéci. Příloha: bramborová kaše.

21. Katalánské kuře

1 kuře, 100g másla, 200g rajčat, 1 větší cibuli, pár celých pepřů, sůl.
Kuře naporcujeme na menší kousky, osušíme a opečeme na másle. Když už je pěkně do zlatova přidáme na plátky nakrájenou cibuli, pepř, sůl a rajčata, která si předem upravíme a to tak, že je přelijeme horkou vodou, sloupneme, vydlabeme semínka a zbylou dužinu nakrájíme a jenom tu přidáme ke kuřecímu masu. Společně pak zvolna dodusíme do měkka. Jako přílohu můžeme dát rýži nebo těstoviny.

22. Toskánské kuře

Kuře, sůl, olej, česnek, lístky šalvěje, bílé víno, rajčata, pepř.
Kuře rozdělené na jednotlivé porce osolíme, necháme odležet. Na oleji opečeme na proužky nakrájený česnek, přidáme nasekané lístky šalvěje, vložíme kuře a opečeme ze všech stran. Zalijeme bílým vínem, přidáme na kousky nakrájená rajčata a dusíme. Ochutíme pepřem, popřípadě dosolíme. Příloha: brambory.

23. Belgické kuře

Kuře, citronová šťáva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový list, tymián, petrželka), cibule, hřebíček, víno, pepř, sůl.
Kuře potřeme citronovou šťávou, vložíme do hrnce. Přidáme jemně nastrouhaný celer, kolečka pórku, mrkve, zalijeme vodou, povaříme. Přidáme bylinky, oloupanou cibuli se zapíchaným hřebíčkem, víno, pepř, sůl. Vaříme doměkka. Bylinky odstraníme, kuře vyjmeme, naporcujeme, přelijeme scezeným vývarem. Příloha: zelenina.

24. Francouzské kuře

Kuře, tavený sýr, bylinky (petrželka, pažitka, řeřicha, estragon), sůl, pepř, máslo.
Připravíme si pastu z taveného sýra, jemně nakrájených bylinek. Směsí uvnitř potřeme osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme máslem a pečeme dozlatova. Příloha: brambory.

25. Ruské kuře

1 kuře, 125g másla, 2 cibule, několik stroužků česneku, sůl.
Z Ruské kuchyně - Kuře naporcujeme na ploché díly a lehce osolíme. V širokém kastrole rozpustíme máslo, urovnáme do něj kuře, posypeme je nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Přiklopíme pokličkou a tu zatížíme závažím a dusíme na prudkém ohni. Přesně za 5 minut opatrně cibuli shrneme, porce obrátíme, cibuli dáme opět na porce, ztížíme a dusíme další 4 minuty. V Čechách používáme "Papinův tlakový hrnec".

26. Indické kuře

Kuře, bílý jogurt, cibule, muškát, skořice, pepř, bobkový list, hřebíček, česnek, paprika (koření), kečup, sůl.
Rozporcované a pokud možno vykostěné kuře naložíme asi na 2 hodiny do rozšlehaného osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme cibulku, přidáme trochu muškátu, skořice, pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho vložíme kuře i s marinádou a dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku a kečup. Povaříme a servírujeme. Příloha: rýže.

27. Indické kari kuře

1 kuře, sůl, 1 cibule, 2 stroučky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1 lžička zázvoru, 2 lžičky kari, 1 lžíce kečupu.
Kuře vykostíme, nakrájíme na nudličky, posolíme a opečeme na tuku. Přidáme na jiné pánvi osmaženou cibuli, třený česnek a koření. Podlijeme 2 dl vody a dusíme. Dochutíme kečupem a worchesterem.

28. Tatranské kuře

Kuře, žampióny, cibule, pórek, vepřová šťáva, sýr eidam, solamyl, olej, sůl, petržel, rajče, bramborákové těsto, anglická slanina.
Kuře vykostíme a bez kůže nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a solamylem, a na opečeme na oleji. Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně pokrájenou cibulí a pórkem a podusíme. Z bramborákového těsta vyrobíme malé bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy 1 porce po 3 kolečka), posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme. Podáváme zdobené petrželkou a rajčaty.

29. Indiánské kuře

Kuře, grilovací koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo, brusinkový nebo rybízový kompot.
Kuře potřeme vně i uvnitř grilovacím kořením. Naplníme na osminky nakrájenou cibulí, jablkem a celerem, osolíme, vložíme na pekáč. Rozpustíme máslo a smícháme s grilovacím kořením. Částí podléváme, částí během pečení potíráme. Podáváme s kompotem. Příloha: knedlík, brambory.

30. Tondovo kuře

1 kuře, olej, cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, dva malé protlaky, cukr, malý kečup, česnek, provensálské koření.Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné lžičky soli, 1 dl mléka.
Kuře rozporcujeme, porce osolíme a popepříme. Na dno pekáčku nalijeme trochu oleje, dno pokryjeme na kolečka pokrájenou cibulí, mrkev, petržel, celer. Na zeleninu dáme rozporcované kuře, přidáme lisovaný česnek, okořeníme jalovcem, pár bobkových lístků, malinko pocukrujeme. Na to dáme oba malé protlaky, kečup.
Vše zalijeme vodou a zasypeme provensálským kořením. Přiklopíme a dáme péci do trouby. Jako příloha se podávají noky, ale může být chleba, těstoviny atd.
Příprava noků: Z výše uvedených surovin vypracujeme těsto husté jako na lívance a nakapeme (nastrouhat) do vařící osolené vody. Vaříme od bodu varu 8 -10 minut.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
11:19

31. Koňakové kuře

1 kuře, 8 dl koňaku, celá husí játra, 120g sterilovaných žampiónů, špetka chilli, tlučený hřebíček.
ijhoiu
Čisté kuře podélně rozpůlíme, a uvaříme (dusíme) v 6 dl koňaku. Až bude kuře poloměkké. Potom jednu půlku kuřete naplníme husími játry a posypeme tlučeným hřebíčkem. Druhou půlku naplníme nakrájenými žampióny a posypeme špetkou chilli koření. Obě půlky dáme do pekáčku, podlijeme zbylým koňakem a dopečeme v předehřáté troubě doměkka. Jako příloha jsou vhodné hranolky opečené nasucho.

32. Karamelové kuře

Papáníčko Stelly Zázvorkové.
Kuře operu a dobře osuším. Vnitřek kuřete osolím a vložím do něj jednu oloupanou cibuli, kterou po upečení vyndám. Kuře peču v horké troubě na teflonovém pekáčku prsíčkama dolů a bohatě potírám připravenou směsí z horké vody, oleje, cukru, sladké papriky a citrónové kůry střídavě s rozpuštěným máslem. Po 20 minutách kuře obrátím a za stálého potírání ho dopeču. Takto připravené kuře podávám s kompotem a bílým pečivem.

33. Mandlové kuře

1 kuře, sůl, olej, máslo, 50g mandlí, petrželová nať.
Čtvrtky kuřete posolíme a opečeme na směsi oleje a másla. V troše másla osmahneme rozpůlené mandle. Upečené kuře klademe na nahřáté talíře, posypeme mandlemi a ozdobíme petrželí.

34. Rychlé kuře

1 kuře, sůl, kmín, olej a kousek másla.
Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Do pekáče vlijeme trochu oleje, nasypeme kmín (nešetříme) a na něj položíme osolené porce kuřete, které na povrchu také trochu posypeme kmínem. Maso opečeme po obou stranách do zlatova a nakonec na něj dáme hoblinky z másla. Příloha: brambory a pórkový salát.

35. Pytlácké kuře

Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa, 1 lžíce másla, 3 na proužky nakrájené mrkve, 1/2 na proužky nakrájené zelené papriky, 1 cibule - nakrájená na kolečka, 700 ml kuřecího vývaru, 100 ml bílého vína, 1 bobkový list, 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, 1/2 lžičky tymiánu, sůl a pepř.
Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, mrkev a papriku. Na mírném plameni opékáme asi 5 minut. Přidáme kuře a přikryjeme pokličkou. Dusíme dalších 5 minut. Přidáme kuřecí vývar, víno a koření a dusíme na mírném plameni (šťáva nesmí bublat) tak dlouho, až je kuře hotové. Příloha: vařené brambory, těstoviny.

36. Labužnické kuře

1 kuře, sáček kysaného zelí, 1 nožička paprikové klobásy (čabajky), grilovací koření, sůl, máslo na pečení.
Klobásu umeleme a smícháme se zelím, které jsme dle potřeby propláchli a pokrájeli. Směsí naplníme kuře a otvor zašijeme. Osolíme, posypeme grilovacím kořením a dáme péci na kousek másla. Podáváme s bramborovými knedlíky.

37. Zadělávané kuře

1 kuře, 40g másla, 60g hladké mouky, sterilovaný květák (případně čerstvý, povařený), 300g kolínek, sůl, citrónová šťáva, mléko.
Kuře rozporcujeme, osolíme, vložíme do kastrolu, podlijeme a dusíme. Když je měkké, vyjmeme ho, mléko rozšleháme s moukou a za stálého míchání vlijeme do šťávy. Několik minut povaříme a šťávu přecedíme. Omáčku dochutíme citrónovou šťávou a podle chuti dosolíme. Nakonec přidáme květák a máslo. Porce kuřete v omáčce prohřejeme. Jako přílohu podáváme kolínka.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
11:10

38. Pikantní kuře č. 1

Očištěné kuře potřeme česnekem rozetřeným se solí, pokapeme olejem, a necháme odležet. Pak vložíme na vymaštěný pekáč a pečeme v troubě, případně grilujeme. Vypečenou šťávu smícháme s paprikou, pepřem a kari kořením, během pečení kuře podléváme. Do šťávy můžeme rozpustit i trochu másla. Po upečení kuře vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, rozmícháme, podlijeme vodou a povaříme. Porce kuřete se šťávou podáváme s brambory nebo rýží.

39. Pikantní kuře č. 2

Kuře se rozdělí na porce a pomaže, nechá se zaležet a na másle se upeče. POMAZÁNKA: 1 lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička papriky, 2 stroužky česneku se solí, sůl dle potřeby.

40. Pikantní labužnické kuře

1 menší kuře (1 kg), 1 polévková lžíce oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, šťáva z poloviny citrónu, špetka soli, špetka oregana a 1 lžíce petrželky.
Připravíme si marinádu a jednotlivé porce kuřete jí potřeme. Zabalíme do mikroténové fólie a dáme nejméně na 1 hod. do lednice. Pak porce naskládáme do pekáče, poklademe asi 2 lžícemi másla a dáme do vyhřáté trouby. V průběhu pečení kuře zpočátku podléváme 2 dl vývaru z drůbků. Potom jej poléváme výpekem. Po 20 min. teplotu zmírníme a pečeme dozlatova.

41. Pikantní kuře s kysaným zelím

500g vykostěného kuřecího masa, 250g kysaného zelí, 3 stroužky česneku, sůl (není-li zelí příliš slané, jinak nesolíme), pálivá paprika, 1 lžíce cukru, špetka mletého zázvoru, 2 lžíce sádla.
Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a osmahneme na troše sádla. Okořeníme a dáme stranou do tepla. Mezitím na zbylém sádle podusíme zelí s cukrem doměkka. Pak do něj vmícháme maso a ještě společně asi 5 minut dusíme. Pak necháme pár minut pod pokličkou a podáváme s dušenou rýží.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
10:36

42. Netradiční obalované kuře

Pro 4 osoby - 4 kusy kuřecích noh bez kůže, 120 ml bílého jogurtu, 40 g ovesných vloček, 45 ml mléka, 3 lžičky hořčice, 3 lžičky čerstvé, anebo sušené zelené petrželky či tymiánu, sůl, pepř dle chuti.
Předehřejeme troubu na 200 stupňu Celsia. Smícháme mléko se dvěma lžičkami hořčice, solí, pepřem a potřeme připravené kuře, které pak obalujeme v ovesných vločkách. Připravené obalené kuře pečeme do zlatova na plechu asi 40 minut. Tak dlouho, až z kuřete nevytéká růžová šťáva. Rozmícháme bílý jogur s jednou lžičkou hořčice, nasekanou zelenou petrželkou či tymiánem, dochutíme solí a pepřem dle chuti. Servírujeme s pečeným kuřetem a vaší oblíbenou přílohou.

43. Sváteční kuře se sýrem

1 kuře, šťáva z citronu, 200g eidamu, tuk na smažení, sůl, pepř, hladká mouka podle potřeby, zelená petrželka.
Maso z prsíček, stehen a boků oddělíme od kosti, ukrojíme na řízky, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a přikryté mikrotenovou fólií dáme do chladna odležet. Sýr nastrouháme. Pak kuřecí řízečky obalíme v mouce, prudce osmažíme na rozpáleném tuku po obou stranách a ještě za horka posypeme hrstí strouhaného sýra. Ihned podáváme ozdobené zelenou petrželkou, doplněné vařenými brambory a zeleninovým salátem nebo kompotem.

44. Zapékané kuře ve šlehačce

1 kuře, pálivá paprika mletá, sůl, pepř, 20 stroužků česneku, šlehačka, 400g eidamu.
Kuře rozporcujeme, posolíme a opepříme (vetřeme) a naklademe do pekáčku, jemně poprášíme pálivou paprikou, přidáme na plátky nakrájený (nelisovat) česnek, česnekem nešetříme, vše zalijeme šlehačkou, a navrch posypeme strouhaným sýrem (je ho hodně). Dáme do trouby péci při teplotě 200o C na hodinu. Podáváme s vařenými brambory.

kůl

45. Uzené kuře s kukuřicí

1 uzené kuře nebo 4 uzená stehna, 2 sáčky mražené kukuřice, 8 středně velkých brambor, sůl, pepř, rostlinný tuk, 3 stroužky česneku, trocha horké vody nebo vývaru.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky široké asi 0,5 cm. V pekáči rozpustíme tuk, přidáme plátky brambor, posypeme je rozdrceným česnekem, pepřem a solí a opatrně promícháme. Na směs položíme porce kuřete, malinko podlijeme vývarem, přikryjeme alobalem, vložíme do předem vyhřáté trouby a na mírném ohni pečeme do změknutí brambor. Kukuřici uvaříme, scedíme a při podávání obložíme kolem kuřete na bramborách.

46. Citrónové kuřátko

400g kuřecího masa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce vína, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce cukru, šťáva z 1 citrónu, 1 vejce, 50g čínského zelí, 2 rajčata, 1 lžíce škrobu, 1 lžička hladké mouky, ocet, sůl.
Na silnější plátky nakrájené kuřecí maso mírně opepříme a smícháme s marinádou, kterou jsme připravili z citrónové šťávy, 1 lžičky vína, škrobu a mouky. Necháme 20 minut v chladu odležet. Na rozpálený olej vložíme maso, dobře promícháme a asi 3 minuty prudce restujeme. Pak přidáme kečup, sójovou omáčku, dochutíme cukrem a octem a přisolíme. Ještě chvíli restujeme, pak přendáme na teplý talíř a zdobíme plátky rajčete a citrónu a jemnými nudličkami čínského zelí. Prodáváme s hranolky nebo rýží.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
05:26

47. Ebenové kuřátko

Asi dvoukilové kuře, 3 jablka, 10 dkg vlašských ořechů, 1 sáček rozinek, kečup, sůl, kmín, 1 skořicový cukr, 1 dl vody, 2-3 dl červeného vína.

Kuře omyjeme, osušíme, posolíme, pokmínujeme a pořádněpotřeme kečupem. Jablka zbavená jádřinců vložíme do kuřete, podlijeme vodou avínem a dáme péci hřbetem vzhůru. Pečeme asi při teplotě 200o C.Zbylá jablka nakrájíme na kostky, posypeme skořicovým cukrem. Po 45 minutáchpečení, kuře obrátíme a přidáme jablka, ořechy a rozinky. Za občasnéhopodlévání dopečeme.

48. Kuře s banány č. 1

Kuře, sůl, pepř, banány, mouka, petrželka.

Na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře, osolíme,opečeme, zalijeme vodou a dusíme. Přidáme nakrájené banány, okořeníme pepřem,zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme doměkka. Před dopečením přidámenadrobno nakrájenou petrželku. Příloha: brambory.

49. Kuře s banány č. 2

1 kuře, 2 banány, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžička mletého zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, sůl
.

Kuře rozdělíme na 4 porce, dáme do pekáčku, podlijeme šálkemvody, osolíme, posypeme zázvorem a pokapeme sójovou omáčkou. Během dušení občaspodléváme, až je kuře téměř měkké, potom přidáme na tenká kolečka nakrájenébanány. Nakonec zahustíme škrobovou moučkou, rozpuštěnou v trošce vody. Ještěkrátce povaříme a dochutíme. Podáváme s vařenou rýží a kompotem.

 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
04:27

50. Kuře s hráškem č. 1

Kuře, cibule, mouka, vývar, víno, sůl, pepř, špetka muškátu, zelený hrášek.

Kousky kuřete osmahneme na tuku, vyjmeme. Pak osmahnemedozlatova cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem, rozmícháme.Přidáme kousky kuřete, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu, dusímedoměkka. Mezitím uvaříme zelený hrášek. Hotové kuře přelijeme scezenou šťávou aobložíme hráškem. Příloha: hranolky, brambory, rýže.

51. Kuře s hráškem č. 2

2 porce kuřete, 250g zmrazeného hrášku, 10g másla, kousek cibule, mletý pepř, sůl.

Porce kuřete osolíme, opepříme, vložíme na drobně pokrájenoucibuli, hned podlijeme malým množstvím teplé vody a dusíme pod pokličkou. Přidušení porce obracíme a podléváme vodou. Když kuře téměř změkne, přidáme hrášeka dusíme dále, až kuře i hrášek změknou. V hotovém pokrmu má být téměř všechnavoda ze šťávy odpařená. Podáváme s rýží nebo brambory.

52. Kuře dušené s hráškem

1 kuře, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 2 velké cibule, tuk (olej) pod cibulku.

Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, pokrájíme na porce nebovětší kostky bez kostí a dáme opéci na předem lehce osmahlou pokrájenou cibuli.Okořeníme, osolíme, podlijeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Zvlášť vkastrolku na kousku másla prohřejeme okapaný hrášek z konzervy a na talířipřidáme k porcím masa. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
20.Březen 2010,02:56

53. Kuře s pórkem v páře

1 kuře nebo 4 stehýnka, 150g žampiónů, 1velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku mletého kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo destilátu (vodka, slivovice).

Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve oddělímestehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme jenapříč na několik menších kousků. Z žampiónů dokrojíme nožičky. Do mísynaskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny. Navrch nasypeme koření,trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a Glutasol až ke konci. Všezakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák do většího hrnce s vařící vodou azakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším plameni, aby se vytvořilohodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (vodav hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do šťávy plnéchuti z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete, nebo ji podávámesamostatně jako polévku.

Varianta: místo žampiónů můžeme použít jiné houby isušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jinéčerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.

54. Kuře s koňakem

1 kuře, 25g slaniny, 150g žampiónů či hříbků, slepičí bujón, lžíce rajského protlaku, hladká mouka, 1/2 dl koňaku, sůl.

Porce kuřete vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem,přidáme nakrájenou slaninu, sůl, podlijeme slepičím bujónem a dusíme. Když jekuře poloměkké, přidáme nakrájené žampióny. Jakmile kuře i žampióny změknou,přidáme rajský protlak. Porce kuřete vyjmeme na mísu, omáčku zaprášíme moukou,zalijeme koňakem a povaříme. Do hotové omáčky vložím e porce kuřete. Podáváme srýží.

55. Kuře s nádivkou

1 kuře, olej, sůl, pepř Nádivka: 1 houska, 2 vejce, 1 lžíce másla, 0,5 dl mléka, kuřecí játra, strouhanka podle potřeby, 1/2 menšího pórku, na špičku nože muškátového květu, sůl, celerová nebo petrželová nať.
 

Játra utřeme a dáme zpěnit na máslo s jemně nakrájenýmpórkem a natí. Máslo utřeme se žloutky, přidáme namočenou a vyždímanou housku,ušleháme s ostatními přísadami. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků.Naplníme osolené kuře, zašijeme, potřeme olejem a pečeme do zlatova. Podávámeobložené zeleninou s brambory nebo rýží.

 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16.Březen 2010,16:29

56. Kuře s velikonoční nádivkou

Kuře, 5 rohlíků, 1/8 l mléka, 4 vejce, 200g posekané kladenské pečeně, 1 cibule, 1 strouček česneku, petržel, pažitka, bazalka, pepř, sůl, máslo.
Kuře vykostíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a promícháme s vejci ušlehanými v mléce. Cibuli osmahneme na másle, česnek utřeme a spolu se zbylými surovinami promícháme. Naplníme kuře, zašijeme a upečeme.

57. Kuře s jablky na víně

1 kuře, 40g oleje, 5 jablek, 40g Ramy, 250g brusinkového kompotu, 1,5 dl bílého vína, lžíce kečupu, grilovací koření, 1 slepičí bujón, sůl.
Porce kuřete osolíme, posypeme grilovacím kořením a osmahneme na oleji po obou stranách. Pak je podlijeme vývarem a upečeme doměkka. Mezitím rozkrájíme jablka na půlky a z nich vykrojíme jádřince tak, abychom vzniklé jamky mohli vyplnit kompotem. Naplněná jablka rozložíme na máslem vymazaný pekáč, podlijeme 1 dl ví na a v předehřáté troubě pečeme. Když jsou jablka poloměkká, podlijeme je zbytkem vína spolu s kečupem a dopečeme. Šťávu z jablek smícháme se šťávou z kuřete a přidáme kousek másla. Tuto šťávu pak porce kuřete s jablkem polijeme a podáváme s rýží.

58. Kuře s chřestem a zázvorem

400g kuřecího masa, 3 lžíce sádla, 1 vejce, 1 lžička škrobu, sůl, 100g konzervovaného chřestu, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička zázvorového oleje, půl šálku vývaru, trochu Glutasolu nebo Glutavitu, petrželová nať.
Kuřecí maso po vykostění nakrájíme na kostičky a smícháme s vejcem, škrobem a solí. Připravíme si uvařený nebo konzervovaný chřest nakrájený na malé dílky. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme maso kuřete a osmahneme za stálého míchání. Dochutíme vínem, Glutasolem, lžičkou zázvorového oleje a soli. Nakonec přidáme půl šálku vývaru a chřest a za opatrného míchání zahustíme trochou máčeného škrobu. Hotový pokrm přizdobíme petrželovou natí.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:19

59. Kuře s pomerančovou rýží

1 kuře, sůl, lžičku nahrubo drceného pepře, špetku tymiánu,100g másla, 1,5 šálku rýže, lžíci másla, 3 lžičky nakrájené cibule, 3 lžíce nakrájeného celeru, trochu cukru, šálek pomerančové šťávy.
Kuře osolíme, opepříme, potřeme vně i uvnitř tymiánem, obložíme máslem a upečeme dočervena. Mezitím uvaříme ve slané vodě rýži téměř doměkka. Na lžíci másla osmahneme cibulku a celer, přidáme cukr, smícháme s rýží a zalijeme pomerančovou šťávou. Necháme 10 minut na slabém ohni vsáknout. kuře podáváme s pomerančovou rýží a plátky pomeranče.

60. Kuře s pomerančem a vlašským ořechem.

1 střední kuře, půl lžičky mletého pepře, 1 a půl lžíce sádla, šálek pomerančové šťávy, 1 a půl šálku cukru, 1 pomeranč, půl šálku vlašských ořechů.
Z čínské kuchyně - Očištěné, omyté a osušené kuře potřeme solí rozmíchanou s pepřem a opečeme na tuku dozlatova. Potom je přikryjeme a na mírném ohni dusíme do měkka. Měkké vyjmeme, necháme okapat a dáme do tepla na mísu. Do tuku po opékání kuřete přidáme pomerančovou šťávu, cukr, kostky pomeranče bez jader a rychle povaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, opepříme a nalijeme na kuře a všechno posypeme vlašskými ořechy (můžeme použít i pražené mandle).

61. Kuře s ořechy

1 kuře, 80g másla, 1 cibuli, 1 lžíce hladké mouky, 100g vyloupaných vlašských ořechů, 1 žloutek, 4 lžíce smetany, trocha citrónové šťávy.
Kuře naporcujeme a osolíme. Nakrájenou cibuli osmažíme na části másla, přidáme kuřecí porce a ze všech stran je krátce opečeme. Podlijeme horkou vodou a dusíme. Dle potřeby ještě podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme je, šťávu zaprášíme moukou, přidáme zbytek másla, trochu naředíme horkou vodou a provaříme. Pak přimícháme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, ochutíme citrónovou šťávou a procedíme na kuřecí maso. Již nevaříme, pouze necháme maso prohřát. Nakonec jednotlivé porce kuřete posypeme sekanými ořechy a třeba i řeřichovými lístky.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
16:13

62. Kuře s ořechovou omáčkou

1 kuře, 100g másla (máslo rozdělíme a na větší části osmahneme cibuli - zbytek použijeme později), 1 cibule, šťáva z citrónu, 100g vlašských ořechů (vyloupaných), 1 dl smetany, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky, sůl.
Očištěné a omyté kuře rozkrájíme na porce, které ze všech stran osolíme a opečeme na zpěněné nadrobno pokrájené cibuli. Pak podlijeme horkou vodou nebo kuřecím vývarem a za občasného míchání dusíme doměkka. Maso přendáme na nahřátý talíř, šťávu zaprášíme moukou, doplníme zbylým máslem, podlijeme horkou vodou, povaříme a dochutíme nadrobno rozsekanými ořechy a citrónovou šťávou. Nakonec zjemníme smetanou rozšlehanou se žloutkem a nalijeme na kuřecí porce.

63. Kuře s vinnou omáčkou

1 kuře, 70g másla, 150g celeru, mrkve a petržele, hladká mouka, 1/8 l bílého vína, muškátový květ, 1 citrón, cukr, 2 žloutky, 2 dl smetany.
Ma másle osmahneme zeleninu a vložíme osolené čtvrtky kuřete. Za podlévání dusíme asi 40 min. Maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou, přidáme muškátový květ, nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Dochutíme cukrem a povaříme 6 min. Nakonec zamícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Již nevaříme. Vložíme maso a necháme prohřát.

64. Kuře s vínem

Kuře, přírodní bílé víno, různé koření, máslo.
Vezmeme patřičný počet kuřat dle počtu strávníků, na jedno kuře jednu láhev přírodního bílého vína, do kterého se přidají nejrůznější ingredience - tabasco, různé koření dle vlastní fantazie, rozpuštěné máslo.
Obsah láhve natáhneme postupně do injekční stříkačky a kuře pořádně napícháme až ke kosti. Připravuje se na grilu a pod něj je potřeba dát pekáč na zachycování šťávy. V průběhu pečení se do kuřete pořád vpravuje to ochucené víno. Kuře je pak obrovsky šťavnatý a ten sos je ještě lepší a všichni si do něj chodí namáčet chleba.

65. Kuře s jogurtem

Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa bez kosti, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1/2 jemně nasekané cibule, 250 ml horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 ml bílého jogurtu, 2 lžíce Solamylu, 2 lžičky sladké papriky, pepř na dochucení.
Kuřecí prsa opepříme a obalíme v mouce. Opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách asi 15 minut. Přidáme cibuli, vodu a citrónovou šťávu. Zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni asi 40 minut. Kuře odstraníme z pánvičky, smícháme Solamyl s 2 lžícemi jogurtu a vniklou směs zamícháme do zbytku jogurtu. Směs nalijeme na pánev a za stálého míchání vaříme, až směs zhoustne. Přidáme papriku, zamícháme, nalijeme na kuře a podáváme. Příloha: vařené brambory.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
15:49

70. Kuře se zelenou paprikou

Kuře, zelená papriky, cibule, rajská jablka, fritovací olej, maizena, kečup, rýže, okurka, česnek.
Kuře naporcujeme, zbavíme kůže a vykostíme, nakrájíme na kousky, obalíme v maizeně a osmahneme na oleji. Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a papriku a 10 minut dusíme. Přidáme rajčata, kečup a česnek. Podáváme s rýží, do které dáme pokrájenou okurku.

71. Kuře v alobalu

1 kuře, sůl, pepř, žampióny, máslo, šunka.
Dobře očištěné kuře rozdělíme na 4 díly, osolíme a opepříme. Každou porci vložíme na čtverec alobalu, povrch pokryjeme na tenké plátky nakrájenými žampióny (na jednu porci asi 250g žampiónů). Mírně osolíme, pokapeme rozpuštěným máslem a přikryjeme plátkem šunky. Alobal důkladně uzavřeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě nejvýše 30 minut. Podáváme se zeleninovým salátem a hranolky.

72. Kuře v alobalu s párkem a lečem

4 menší čtvrtky kuřete, 2 párky, menší sklenice sterilovaného zeleninového leča, sůl, mletá sladká a pálivá paprika, česnek, olej, alobal.
Lečo podusíme, aby zhoustlo. Kuře osolíme, poprášíme paprikou, posypeme rozetřeným česnekem a položíme na pláty alobalu potřené olejem. Párky po obvodu několikrát nařízneme. Položíme je spolu s lečem na maso, dobře uzavřeme a pečeme na plechu v troubě asi 20 až 30 minut. Pak alobal rozstřihneme a kuře necháme v troubě zčervenat. Podáváme s rýží.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
12.Březen 2010,06:27

73. Kuře v mandlích

400g kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, 2 bílky, 3 lžíce vína, 1 lžíce škrobu, 100g mandlí, 1 menší cibule, 50g pórku, půl lžičky Glutasolu, 2 střední žampióny, špetka strouhaného zázvoru, sůl.
Masonakrájíme na kostičky a promícháme s bílkem, máčeným škrobem a solí. Vmírně rozpáleném tuku maso osmahneme a děravou naběračkou vyjmeme. Vtuku pražíme spařené a oloupané mandle, přidáme nakrájenou cibuli,pórek a žampióny. Po chvíli přimícháme prsíčka, zakápneme vývarem adochutíme vínem, Glutasolem, zázvorem a solí. Mírně zahustíme máčenýmškrobem a krátce podusíme.

74. Kuře v nudlích

300g hrubé mouky, 1/2 kuřete, 4 vejce, sůl, 50g másla, muškátový květ, celý pepř, 1 cibule.
Zmouky a vajec uděláme těsto, rozdělíme na 4 díly, vyválíme tenké plackya necháme je proschnout. Nakrájíme nudle a uvaříme v horké vodě. Vosolené vodě uvaříme kuře do měkka spolu s pepřem a cibulí. Masovykostíme, nakrájíme na kostky a přidáme k nudlím. Ochutíme máslem,muškátovým květem a podlijeme vývarem.

75. Kuře v jogurtové marinádě

Pro 4 osoby - kuře (asi 1kg), kousek čerstvého zázvoru, 1-2 stroužky česneku, 2 lžičky koriandru, 1 lžička kmínu, 1 lžička kurkumy, 1/4 lžičky cayennského pepře, 1 lžička soli, 1 lžička octa, 350g bílého plnotučného jogurtu, máslo.
Nastrouhaný zázvora prolisovaný česnek smícháme s mletým kořením a octem. Kuře zbavímekůže a tuku a rozdělíme na čtvrtky. Jogurt smícháme s připravenýmkořením. Kastrol vymažeme máslem. Porce kuřete ze všech stran potřemesilnou vrstvou jogurtové marinády a vložíme do kastrolu. Zakryjemefólií a necháme v chladničce tři hodiny marinovat. Pak pečeme v trouběpředehřáté na 200 stupňů asi 50 minut. Podáváme s rýží, mrkví dušenouna másle a s hlávkovým salátem.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
06:22

76. Kuře v sýrovém kabátku

Kuřecí řízky, mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor.
Kuřecířízky osolíme a prudce opečeme na oleji. Podlijeme mlékem, přidámetučný měkký tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce mléka. Pakpřidáme nakrájené žampiony, chvíli podusíme. Kořeníme tymiánem azázvorem. Příloha: brambory, hranolky.

77. Kuře v sýrové omáčce

Kuřecí prsa, 100g tvrdého sýra, 1 dl šlehačky, vegeta, olej.
Masonakrájíme na nudličky, prosypeme vegetou a necháme odležet. Sýrnastrouháme na jemném struhadle. Maso osmažime na rozpáleném oleji,slijeme tuk, podlijeme šlehačkou, smícháme, když se začne odpařovatvoda, přidáme sýr a necháme rozpustit. Kdyby byla omáčka hustá, zředímešlehačkou nebo mlékem.

78. Kuře v americké omáčce

Čtvrtky kuřete, mouka, olej, cibule, česnek, víno, slepičí vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř, bazalka.
Čtvrtkykuřete vložíme do kastrolu na rozpálený olej, zaprášíme moukou, přidámedrobně nakrájenou cibuli a česnek, podusíme. Postupně přidáváme víno,slepičí vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř a bazalku.Vaříme asi hodinu. Příloha: brambory, rýže.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
06:12
g

79. Kuře ve šlehačce

Kuřenaporcujeme asi na 12 dílů, posolíme, popepříme a posypeme pálivoupaprikou a nasekaným česnekem. Zalijeme jednou šlehačkou a na závěrposypeme sýrem tak, aby kuře nebylo vidět, a dáme zapéct.

80. Kuře na všechny způsoby

Naporcovanékuře osolíme a přidáme 6 polévkových lžic rozehřátého másla. Dáme dotrouby zahřát. Mezitím si připravíme do hrníčku s vodou směsici koření- 
1 kávovou lžičku pepře, 1 lžičku papriky, 1 lžičku závoru, 2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky koření Hubert, 1/2 lžičky jalovce, 1 lžičku kari, 6 lžiček oleje, 1 lžička provensálské směsi.
Touto směsíkuře potřeme a necháme v troubě péci přikryté 20 minut, pootočíme, aznovu pečeme v již odklopené troubě 15 minut. Opět obrátíme, potřemekořením a necháme odkryté dopéci do měkka. jako příloha může být špenáta bramborový knedlík.
 
kategorie: Recepty - drůbež
vložil: 1Ivetta
Permalink ¤ 0 komentářů
Starší články >